Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Hvad er forskellen på testamente og ægtepagt?

Mange har hørt om både testamente og ægtepagt, men er forvirrede over, hvilken forskel, der egentlig er på de to dokumenter. I denne artikel får du overblik over forskellene, og vi guider dig til, hvordan du kan sikre dig selv online.

Forskellen helt kort

Et testamente bruges kun i forbindelse med fordelingen af arv ved dødsfald. En ægtepagt regulerer, hvad der skal deles, når ægteskabet opløses ved enten skilsmisse eller dødsfald. Der er naturligvis langt flere nuancer end det, og vi anbefaler derfor, at du læser resten af artiklen, hvis du gerne vil kende de præcise forskelle, inden du opretter det ene dokument eller dem begge.

Hvad er et testamente?

Et testamente er et juridisk dokument, hvori du bestemmer, hvordan arven efter dig skal fordeles. Hvis du ikke opretter et testamente, er det udelukkende arveloven, der bestemmer, hvordan din arv skal fordeles. Med et testamente har du altså større indflydelse på arvefordelingen.

Det kan være en god idé at oprette et testamente, hvis du gerne vil sikre, at du har indflydelse på, hvordan din formue bliver fordelt, når du en dag går bort.

Læs mere om testamente her.

Begrænsninger i et testamente

Der er visse bestemmelser i arveloven, som du ikke kan komme udenom med et testamente. Det drejer sig hovedsageligt om arvelovens bestemmelse om tvangsarv, som du ikke kan afvige. Tvangsarv er dog kun relevant i forhold til ægtefæller og børn. Det er de eneste to grupper, som har ret til at modtage tvangsarv. Tvangsarven udgør 25 % af afdødes formue. Hvis du er gift og har børn betyder det, at din ægtefælle og børn samlet set skal dele 25 % af din samlede formue. Hvis du kun har en ægtefælle, eller omvendt kun har børn, vil tvangsarven gå til dem.

Sådan fordeles din arv uden testamente

Hvad er en ægtepagt?

Når I bliver gift, opstår der formuefællesskab. Det betyder, at I som udgangspunkt skal dele alt ligeligt imellem jer, hvis I senere skulle blive separeret eller skilt. Hvis I ikke ønsker formuefællesskab, skal I oprette en ægtepagt.

En ægtepagt er et juridisk dokument, hvor I kan bestemme, hvordan jeres formuer skal fordeles i tilfælde af separation, skilsmisse eller dødsfald. Med en ægtepagt kan I hver især både sikre jeres ejendele ved separation eller skilsmisse, og I kan samtidig beskytte og tilgodese hinanden, hvis én af jer skulle gå bort.

I kan oprette en ægtepagt med fuldstændigt særeje eller en ægtepagt med kombinationssæreje alt afhængig af, hvad der passer til jeres behov. For begge typer af særeje gælder, at ægtefællernes ejendele og formuer ikke skal deles i tilfælde af separation eller skilsmisse. Dér hvor de to særejeformer adskiller sig fra hinanden er, hvis en af ægtefællerne går bort.

Du kan læse mere om de to typer af særeje i ægtepagter her

Skab sikkerhed med det samme

Den primære forskel på testamente og ægtepagt er altså, at testamentet kun kommer i spil i forbindelse med fordelingen af den arv, du efterlader dig, når du går bort – uanset om du er gift, samlevende eller enlig, og om du har børn. Ægtepagten er derimod kun relevant for ægtefæller. De bestemmelser I laver i dokumentet, vedrører kun fordelingen af jeres fælles og respektive formue, hvis ægteskabet ophører pga. skilsmisse eller dødsfald.

Hos Legal Desk kan du oprette en ægtepagt nemt og billigt online lige her

Hvis I ønsker et testamente, kan du læse mere om det her