10. maj 2023
Gældsfaktor er din gæld sat op mod din årlige indkomst, og begrebet bliver ofte brugt af banken til at vurdere din økonomi. Læs med her, og bliv klogere på, hvad gældsfaktor er, og hvordan du udregner din egen gældsfaktor.
Gældsfaktor – også kaldt gearing – bliver brugt af banken til at vurdere, hvor robust din økonomi er. Gældsfaktoren viser forholdet mellem din gæld og indkomst, og den bliver beregnet ved at dividere din husstands gæld med den samlede bruttoindkomst, som er indkomsten før skat.
Eksempel:
Har din husstand en gæld på 2.000.000 kr. og en årlig indkomst på 800.000 kr. før skat, vil jeres gældsfaktor være 2,5.
Beregningen er i dette tilfælde 2.000.000 / 800.000 = 2,5
Det er nemmere at låne penge i banken, hvis du har en lav gældsfaktor, end hvis du har en høj. En høj gældsfaktor er et udtryk for en høj risiko for banken som udlåner, og omvendt er en lav gældsfaktor lig med en lavere risiko for, at banken kan få sine penge igen.
Med gældsfaktoren som indikator for, hvor god en økonomi du har, sikrer bankerne, at der ikke bliver lånt penge ud til kunder, hvor den pågældende økonomi ikke kan stå mål med det ønskede lån.
Der kan ikke gives et entydigt svar på, hvor høj en gældsfaktor må være for at kunne blive godkendt til et lån. En gældsfaktor på 4 eller mere er dog i den høje ende, og ligger du på det niveau, kan det få konsekvenser for dine lånemuligheder i banken. Det er dog vigtigt at understrege, at det kommer an på den enkelte situation, da der er forskellige faktorer i spil. Med andre ord vil det altid være en individuel vurdering fra banken.
Udover at kigge på gældsfaktoren, kigger banken også på, hvor stærk din økonomi generelt er. Banken kan eksempelvis foretage en kreditvurdering, hvor dit arbejde, uddannelse, forbrugsmønster og budget indgår. Har du en stor formue, vil dette naturligvis også indgå i vurderingen, når du skal optage et lån.
Skal du låne penge til køb af bolig? Her kan du blive klogere på, hvad et boliglån er.