Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 -15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

14. december 2022

Omsætning

Omsætning er et økonomisk begreb, som fortæller dig, hvor meget din virksomhed har solgt for i en bestemt periode. Omsætning er udelukkende salget af dine varer eller ydelser, hvorfor det ikke er det samme som overskud eller indtjening. Læs denne artikel og få en bedre forståelse for, hvad omsætning helt præcist er.

Hvad er omsætning?

Omsætning er det tal, som kan vise dig, hvor meget din virksomhed tjener på selve salget af dine varer eller ydelser. Omsætning er ikke din virksomheds endelige resultat eller overskud, da omkostninger endnu ikke er trukket fra. For de fleste er målet en høj omsætning, men en høj omsætning er dog ikke ensbetydende med, at din virksomhed laver overskud. Hvis dine omkostninger i virksomheden overstiger omsætningen, vil du nemlig ikke ende med et overskud.

Det er ikke muligt at sige noget om, hvornår en omsætning er god, da dette i stor grad afhænger af omkostningerne. Omsætning og omkostninger følger naturligt hinanden og en god tommelfingerregel for, hvornår du har en god omsætning er, at du som minimum skal have overskud på bundlinjen. Ved gentagne underskud på bundlinjen, vil det som udgangspunkt ikke være profitabelt at drive virksomheden.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Hvordan beregner man omsætning?

Der er en simpel måde, hvorpå du kan beregne din omsætning. Omsætningen er det samlede beløb, som du har solgt for i en periode. Dette beløb finder du ved at tage antallet af solgte varer og gange det med varens pris:

Antal solgte varer x varens pris = omsætning

Hvis din virksomhed sælger mere end ét produkt, skal du huske, at salgspriserne kan variere, hvorfor du er nødt til at bruge ovenstående formel på hvert eneste produkt og derefter lægge alle tallene sammen.

Eksempel: Søren driver en tøjbutik og har solgt følgende i en given periode:

  • 100 stk. almindelige t-shirts til 250 kr. = 25.000 kr.
  • 50 stk. sorte bukser til 700 kr. = 35.000 kr.
  • 70 stk. kasketter til 150 kr. = 10.500 kr.
  • 150 par sko til 1000 kr. = 150.000 kr.

Sørens samlede omsætning beregnes ved at tage hvert produkt og gange antal solgte med pris og derefter lægge tallene sammen, altså 25.000 + 35.000 + 10.500 + 150.000 = 220.050 kr. Sørens omsætning er hermed på 220.500 kr.

Den omsætning som skal opgøres i dit regnskab, skal være det samlede salg i hele regnskabsåret. Du kan dog med fordel lave løbende overblik over, hvor meget du omsætter for hver måned eller dag. Det er meget naturligt for erhvervsdrivende at holde styr på den månedlige og daglige omsætning, da det giver mulighed for at identificere udviklinger og mulige tendenser.

Hvad er nettoomsætning?

Nettoomsætning er i princippet det samme som ”almindelig” omsætning, bortset fra der ikke er trukket penge fra til moms, afgifter og skat. Nettoomsætning siger noget om, hvor mange penge, som er kommet ind i virksomheden og ikke er blevet betalt videre til staten.

I et regnskab er nettoomsætningen altid det først tal, som står angivet på opgørelsen. Nettoomsætningen er nemlig det tal, du skal trække dine omkostninger og udgifter fra for at finde din virksomheds endelige resultat:

Antal solgte varer x varens pris uden moms = nettoomsætning

Hvad er omsætningsaktiver?

Omsætningsaktiver er det, du forventer at realisere, videresælge eller forbruge inden for en bestemt periode i din virksomhed. Med andre ord er omsætningsaktiver de aktiver, som du allerede har betalt for og regner med at kunne sælge i den nærmeste fremtid, f.eks. produkter på et lager. Omsætningsaktiver er dermed værdier, som ikke er blevet realiseret endnu.

Omsætningsaktiver kan opdeles i to kategorier:

  •  Varebeholdning (typisk et lager med virksomhedens varer)

  •  Tilgodehavender (det som din virksomhed har til gode fra salg af varer til kunder).

Hvad er nulpunktsomsætning?

Nulpunktsomsætning er en beregning, du kan lave, for at finde ud af, hvor meget du som minimum skal sælge for, at omkostningerne bliver dækket. Helt basalt viser nulpunktsomsætning, hvor meget du skal sælge før, at det kan betale sig at drive virksomheden. Nulpunktsomsætning beregnes ved at gange kapacitetsomkostningerne med 100 og derefter dividere med den gennemsnitlige dækningsgrad.

Kapacitetsomkostninger x 100 / dækningsgrad = nulpunktsomsætning

For at kunne udregne dette, skal du altså vide, hvor meget du kan sælge dine produkter for, og hvad det koster at producere eller indkøbe disse.

Stift nemt og billigt selskab med Legal Desk

Husk du altid kan bruge Legal Desk, hvis du har brug for nemt, hurtigt og billigt at stifte et selskab. Du kan klare det hele online ved blot at udfylde vores simple formular. Det gælder, uanset om du vil stifte en enkeltmandsvirksomhed, et ApS eller et A/S.

Vi skærer advokatleddet ud af processen, så du kun betaler en brøkdel af advokatprisen. Du kan stadig skrive eller ringe til os, hvis du har spørgsmål.

Læs mere om, hvordan du gør her