Ligesom det er vigtigt, at der ved ansættelse bliver lavet en skriftlig kontrakt, er det vigtig, at der laves en skriftlig opsigelse, når en medarbejder skal afskediges. På den måde er begge parter indforstået med opsigelsens begrundelse og vilkår.
Kommer snart
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur
Opsigelse af medarbejder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kommer snart
Opsigelse af medarbejder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
I Danmark er reglerne sådan, at det står en arbejdsgiver frit for at opsige en medarbejder, så længe opsigelsen er sagligt begrundet (læs mere om dette længere nede). En arbejdsgiver bør dog altid være opmærksom på årsagen til opsigelsen af en medarbejder. De fleste ansatte i Danmark er nemlig omfattet af en overenskomst eller af funktionærloven (nogle af begge). Kollektive overenskomster og funktionærloven har til hensigt at beskytte lønmodtagere. Det betyder, at det kan koste arbejdsgiveren dyrt, hvis opsigelsen sker på usagligt eller uretmæssigt grundlag.
Før du opsiger en medarbejder, bør du tjekke, om vedkommende er omfattet af en overenskomst. Hvis medarbejderen er omfattet af en overenskomst, gælder der muligvis særlige regler for opsigelsen. Der kan f.eks. være krav om, at medarbejderen skal modtage en skriftlig advarsel, før vedkommende kan opsiges. Læs mere om skriftlig advarsel længere nede.
Kort fortalt er en saglig opsigelse en lovlig opsigelse, der skal kunne begrundes i enten virksomhedens drift eller medarbejderens adfærd.
Sagligt begrundede opsigelser knytter sig altså til medarbejderens eller virksomhedens forhold. Det kan eksempelvis være nedskæringer, omstruktureringer på arbejdspladsen, samarbejdsvanskeligheder, overtrædelse af væsentlige retningslinjer på arbejdspladsen eller tyveri.
Usagligt begrundede opsigelser kan f.eks. være baseret på graviditet og/eller orlov i forbindelse med familieforøgelse (gælder for både mænd og kvinder), medarbejderens religiøse og politiske overbevisning, seksuelle orientering eller alder.
Arbejdsgiver har altid pligt til at give medarbejderen en begrundelse for opsigelsen. Når en medarbejder ønsker at sige op, har arbejdsgiveren omvendt ikke krav på at få en begrundelse for opsigelsen.
Du kan læse mere om din medarbejders rettigheder ved opsigelse her.
Hvis medarbejderen er dækket af en overenskomst, er der muligvis krav om, at arbejdsgiveren skal give medarbejderen en skriftlig advarsel før vedkommende opsiges. På samme måde gælder det, hvis medarbejderen er dækket af funktionærloven, hvor arbejdsgiver i så fald er forpligtet til, at give medarbejderen minimum en skriftlige advarsel, før han eller hun opsiges.
Det giver som regel kun mening at give en skriftlig advarsel i situationer, hvor medarbejderen har mulighed for at forbedre sin indsats. Hvis opsigelsen af en medarbejder begrundes i medarbejderens forhold, såsom overholdelse af mødetider, kan det derfor være en god idé (såfremt det ikke allerede kræves i overenskomst eller gældende lovgivning), at give en skriftlig advarsel først. Derimod giver det som regel ikke mening, at give en skriftlig advarsel, hvis opsigelsen sker på grundlag af nedskæringer i virksomheden eller hvis medarbejderen har begået tyveri på arbejdspladsen.