BEMÆRK! IVS blev afskaffet d. 9. april 2019 og kan derfor ikke længere oprettes. Læs mere om dine muligheder fremadrettet her.
Kort om IVS
Måske har du hørt iværksætterselskaber blive omtalt som “mini-ApS’er”. Sammenligningen skyldes, at iværksætter- og anpartsselskaber minder meget om hinanden. Først og fremmest nyder ejerne af et iværksætterselskab samme kreditorbeskyttelse som ejerne af et anpartsselskab. Oven i det, risikerer de kun de penge, som indskydes i selskabet. Her er de grundlæggende betingelser for iværksætterselskabet:
-
En nyere selskabsform, som ikke kræver stor selskabskapital. Du kan oprette et IVS for 1 kr.
-
Hvis selskabet er profitabelt, skal der hvert år opspares 25% af selskabets overskud, indtil opsparingen har nået 50.000 kr. Herefter kan selskabet omdannes til et anpartsselskab (ApS). Der skal altså ikke spares op, hvis der ikke er overskud i selskabet.
-
Du kan stifte et IVS alene eller sammen med andre. Det er ikke et krav, at stiftere skal være fysiske personer. De kan lige så vel være juridiske personer, som en enkeltmandsvirksomhed eksempelvis betegnes som.
-
IVS kan stiftes af både danske og udenlandske statsborgere.
IVS som holdingselskab
IVS kan både bruges til drift- og holdingselskab. Hvis du ønsker en selskabskonstruktion, hvor du skal eje dit iværksætterselskab gennem et eller flere holdingselskaber, kan du sagtens gøre det. Her vejleder vi dig til, hvordan du gør i praksis.
Hvorfor skal jeg stifte et IVS?
Den væsentligste fordel ved iværksætterselskabet er, at denne selskabstype (kapitalselskab) begrænser ejerens/ejernes ansvar. Det betyder, at du kun hæfter med de penge, som du har investeret i selskabet. Hvis dit iværksætterselskab skulle få økonomiske vanskeligheder, kan eventuelle kreditorer altså kun gå efter selskabets aktiver - ikke din private formue og ejendele.
Derudover er iværksætterselskabet en fordel for mange, da det kan stiftes uden store omkostninger. På den måde får du sikkerheden ved et kapitalselskab uden at skulle betale 50.000 kr. i selskabskapital, som det for eksempel kræves ved et anpartsselskab.
Endeligt har iværksætterselskabet den fordel, at det er nemmere at tilbyde ejerandele til andre. Det betyder, at hvis du senere ønsker, at andre personer eller selskaber skal blive medejere i dit selskab - enten som investor eller med-iværksætter - er det langt nemmere at tilbyde anparter til dem end, hvis du har en enkeltmandsvirksomhed. Det gør det også nemmere at sælge virksomheden, hvis det skulle blive aktuelt.
Disse dokumenter skal du bruge
Alle kapitalselskaber, herunder iværksætterselskaber, skal registreres hos Erhvervsstyrelsen på virk.dk for at opnå gyldighed. Til registreringen af dit iværksætterselskab skal du bruge følgende juridiske dokumenter:
Stiftelsesdokument
Stiftelsesdokumentet indeholder grundlæggende informationer om det nystartede selskab, og oplyser blandt andet, hvornår selskabet er stiftet, hvem ejeren er, og hvis der er flere ejere, hvor stor en del af selskabet de hver især ejer.
Vedtægter
Vedtægterne er et af de mest centrale selskabsdokumenter, da disse indeholder de regler, der gælder for selskabet. Det drejer sig for eksempel om selskabets formål og navn, hvordan der træffes beslutninger i selskabet og hvordan ledelsen er sammensat.
Egenerklæring
Modsat de øvrige selskabstyper (ApS og A/S), behøver du ikke at få selskabskapitalen bekræftet af en bank, revisor eller advokat i et IVS. Når du stifter et iværksætterselskab med en selskabskapital på mindre end 25.000 kr., er det tilstrækkeligt, at du selv bekræfter, at selskabskapitalen er til stede. Du kan altså stifte selskabet uden at skulle inddrage andre. Til at bekræfte selskabskapitalen, skal du bruge en egenerklæringen. Egenerklæringen følger naturligvis med i vores stiftelsespakke.
Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.
Sådan opretter du dit iværksætterselskab
For at oprette dit iværksætterselskab skal du blot udfylde vores online formular. Når du har udfyldt formularen og betalt, får du straks adgang til selskabsdokumenterne.
For at gøre dit iværksætterselskab gyldigt skal du, og eventuelle øvrige stiftere, underskrive dokumenterne. Selskabsdokumenter kan underskrives nemt og sikkert med MitID, så der er hverken brug for at printe eller scanne (læs mere om, hvordan dette gøres her). Alle dokumenter opbevares i hver stifters personlige arkiv på legaldesk.dk, og er derfor altid tilgængelige.
Når dokumenterne er underskrevet, skal selskabet registreres. Vi sender dit selskab til registrering inden for 24 timer, og du vil typisk modtage dit CVR-nummer efter yderligere 24 timer fra indsendelsen. Herefter er dit selskab gyldigt.
Samlet pris for selskabsstiftelse med registreringsservice: