Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

02. april 2024

Arbejdsmiljørepræsentant

Arbejdsmiljørepræsentanten – også kaldet AMR – repræsenterer de ansatte over for ledelsen i spørgsmål vedrørende arbejdsmiljøforhold. Det er arbejdsmiljørepræsentantens opgave at hjælpe ledelsen med at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø, hvor arbejdet kan udføres forsvarligt.

Hvad er en arbejdsmiljørepræsentant? 

En arbejdsmiljørepræsentant er de ansattes stemme over for ledelsen ved spørgsmål, der omhandler arbejdsmiljøet. En arbejdsmiljørepræsentant skal derfor på vegne af medarbejderne og sammen med ledelsen sikre et sundt og godt arbejdsmiljø – fysisk såvel som psykisk. 

Som arbejdsmiljørepræsentant er det ikke dit ansvar, at arbejdspladsens arbejdsmiljø er i orden og lever op til arbejdsmiljøloven – men det er dit ansvar at gøre ledelsen opmærksom på problemer blandt dine kolleger og at hjælpe ledelsen med at løse udfordringerne. 

Hvem skal have en arbejdsmiljørepræsentant?

Alle arbejdspladser med mindst ti ansatte skal udpege en arbejdsmiljørepræsentant. På en byggeplads skal der udpeges en repræsentant, hvis der er mere end fem ansatte til den samme arbejdsgiver i mindst 14 dage.

I virksomheder med mere end 35 ansatte, skal der etableres en arbejdsmiljøgruppe, som udgøres af alle virksomhedens arbejdsmiljørepræsentanter og en leder udpeget af virksomhedens ledelse. Arbejdsmiljøgruppen kan tilpasses efter virksomhedens størrelse, således at større virksomheder med mange afdelinger, også har mange arbejdsmiljørepræsentanter.

Hvis der kun er én arbejdsmiljørepræsentant, skal vedkommende repræsentere alle faggrupper og have fokus på det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i hele virksomheden. Det vil eksempelvis sige, at arbejdsmiljørepræsentanten i en børnehave både skal have fokus på pædagogernes og køkkenpersonalets arbejdsmiljø. 

Hvad laver en arbejdsmiljørepræsentant?

Repræsentantens arbejdsopgaver varierer afhængigt af forholdene på arbejdspladsen. Forskellige brancher har behov for forskellige kompetencer hos repræsentanterne for at kunne håndtere de opgaver, der følger med arbejdet.

Eksempelvis inkluderer reglerne om fysisk arbejdsmiljø i restaurantbranchen begrænsninger for, hvor tunge gryder eller vinkasser man må løfte på egen hånd. Derfor er det nødvendigt, at arbejdsmiljørepræsentanter i restaurationsbranchen har kendskab til relevant lovgivning og ved, hvilke værktøjer der er tilgængelige for at lette arbejdet.

De lovpligtige opgaver, som arbejdsmiljøorganisationen skal varetage, er beskrevet i Arbejdstilsynets bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed. Generelt består arbejdet af to typer opgaver – henholdsvis de daglige (operationelle) opgaver og de overordnede (strategiske) opgaver:

Daglige opgaver:

De operationelle opgaver varetages i samarbejde med ledelsen, som sammen planlægger sikkerheds- og sundhedsarbejdet. Her er nogle eksempler på daglige opgaver:

  • Kontrol af at arbejdsforholdene lever op til de sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold
  • Sikring af tilgængelige manualer til brug af eksempelvis redskaber eller hjælpemidler
  • Løbende kontrol
  • Medvirkning til udarbejdelse af arbejdspladsvurderinger (APV)
  • Registrering og anmeldelse af arbejdsskader
  • Agering som kontaktled mellem ansatte og arbejdsmiljøorganisationen
  • Sikring af de ansattes indflydelse på arbejdsmiljøforhold

Overordnede opgaver:

Virksomheden og arbejdsmiljørepræsentanten arbejder sammen om at håndtere de strategiske opgaver. Dette arbejde involverer planlægning og koordinering af indsatserne for at sikre sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen. De formelle opgaver kan eksempelvis være: 

  • Deltagelse i den årlige arbejdsmiljødrøftelse
  • Opstilling af principper for oplæring 
  • Indgåelse i fastsættelsen af størrelsen for arbejdsmiljøorganisationen
  • Vejledning om sikkerheds- og sundhedsarbejde
  • Kontrol af sikkerheds- og sundhedsarbejde
  • Vejledning om sikkerheds- og sundhedsmæssige spørgsmål – herunder hvordan fokus på arbejdsmiljø kan implementeres i den strategiske ledelse og daglige drift
  • Kendskab til relevant lovgivning
  • Forebyggelse af ulykker, erhvervssygdomme, arbejdsskader og lignende 

Hvem kan blive arbejdsmiljørepræsentant?

Alle medarbejdere skal have mulighed for at stille op til valg af arbejdsmiljørepræsentant. Man kan kun repræsentere de medarbejdere, der tilhører samme gruppe, som man selv . Dette betyder, at større virksomheder med forskellige medarbejdergrupper, skal vælge en arbejdsmiljørepræsentant for hver gruppe.

Første gang man vælges til posten, har man pligt til at deltage i et grundkursus, og derudover har man ret til at løbende efteruddannelse hvert år. 

Hvordan vælges en arbejdsmiljørepræsentant?

Alle ansatte har ret til at stemme, når der skal vælges en arbejdsmiljørepræsentant – også deltidsansatte, afløsere, vikarer, lærlinge og lignende. Hvis man er ansat i kontor- og administrationsområdet eller i en butik, skal man dog arbejde minimum 10 timer om ugen for at have stemmeret. 

Arbejdsmiljørepræsentanten vælges af alle ansatte i det område, som arbejdsmiljørepræsentanten dækker. Hvis der kun skal vælges én repræsentant, vælges arbejdsmiljørepræsentanten af alle de ansatte i virksomheden. 

Det er arbejdsgiverens ansvar at facilitere valget arbejdsmiljørepræsentant, men arbejdsgiveren har ingen indflydelse på selve valghandlingen – og arbejdsgivere, virksomhedsejere og arbejdsledere må heller ikke stemme til valget. 

Hvor længe er man arbejdsmiljørepræsentant?

En arbejdsmiljørepræsentant bliver som regel valgt for to år. Arbejdsgiveren kan dog vælge at forlænge valgperioden til fire år – men ikke længere end dette. Hvis man ønsker en længere valgperiode, skal den forlænges, inden valget finder sted. Man kan altså ikke forlænge en valgperiode, der allerede er påbegyndt.

Kan den samme medarbejder være arbejdsmiljørepræsentant og tillidsrepræsentant?

Man kan sagtens være arbejdsmiljørepræsentant og tillidsrepræsentant på én gang – men vedkommende skal vælges til de to poster ved separate valg. Man kan altså ikke blive valgt til begge poster ved én afstemning.

Kan en arbejdsmiljørepræsentant afsættes eller gå af før tid?

Hverken medarbejderne eller ledelsen kan afsætte en arbejdsmiljørepræsentant i løbet af valgperioden. Arbejdsmiljørepræsentanten kan heller ikke selv fratræde positionen, før valgperioden er slut. Når man stiller op til posten, skal man altså være indstillet på at sidde i en fuld valgperiode. 

Det eneste scenarie, hvor arbejdsmiljørepræsentanten fratræder før tid, er, hvis vedkommende skifter job og ikke længere er ansat i den afdeling, han eller hun repræsenterer. Sker dette, skal der vælges en ny arbejdsmiljørepræsentant.