Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

27. marts 2024

Chikane

Chikane og navnlig seksuel chikane har i takt med MeToo-bølgen i høj grad været genstand for debat over de seneste år. Her kan du læse mere om, hvad chikane er, og hvilke rettigheder du har, hvis du bliver udsat for chikane.

Hvad er chikane?

Inden for et ansættelsesforhold hører chikane og seksuel chikane under den brede betegnelse “krænkende adfærd”, som også omfatter mobning og andre krænkende forhold, der kan forekomme på arbejdspladsen.

Chikane, mobning og øvrige krænkende handlinger omfatter blandt andet fysiske overgreb, at blive overfuset verbalt, grove drillerier, bagtaleri, at blive ignoreret eller isoleret fagligt eller socialt. Der kan dermed være tale om både direkte og indirekte handlinger. 

Det er imidlertid vanskeligt at give et entydigt svar på, hvornår der er tale om chikane. Hvorvidt en handling kan karakteriseres som chikane vil altid være en individuel vurdering. Væsentligt er dog, at adfærden skal opfattes som nedværdigende af den, der bliver udsat for adfærden. Dermed fokuserer man på personens egen oplevelse af de krænkende handlinger.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvad er seksuel chikane?

Seksuel chikane omfatter al form for uønsket seksuel opmærksomhed. Det kan eksempelvis være uønskede verbale opfordringer til seksuelt samkvem, uønskede berøringer eller sjofle vittigheder og kommentarer. 

Grundet en lovændring fra 2018 må domstolene ikke længere tillægge omgangstonen på en arbejdsplads vægt. Tidligere har domstolene netop fokuseret på, at de ansatte må acceptere og tåle en grovere adfærd, hvis der i forvejen har været en fri og uformel omgangstone på arbejdspladsen. Lovændringen er et udtryk for, at udviklingen går i retning af en større nultolerance over for den type arbejdsmiljøer.

Din arbejdsgiver har pligt til at forebygge krænkende adfærd

Din arbejdsgiver har pligt til at sikre et chikanefrit arbejdsmiljø, sådan at arbejdet er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Din arbejdsgiver skal både forebygge krænkende adfærd på arbejdspladsen og gribe ind over for krænkende adfærd.

Ledere kan eksempelvis medvirke til at sikre et chikanefrit miljø ved at italesætte retningslinjer om adfærd, herunder om seksuel chikane og andre krænkende handlinger.

Hvis du oplever chikane gentagende gange, eventuelt udenfor arbejdspladsen, kan politiet gøre en række tiltag – læs mere om polititilhold her.

Ny whistleblowerlov er trådt i kraft

Der er trådt en ny whistleblowerlov i kraft pr. 17. december 2021. Den pålægger arbejdsgivere med 250 eller flere ansatte at etablere en intern whistleblowerordning fra denne dato, mens arbejdsgivere med 50-249 skal have etableret ordningen senest 17. december 2023.

Ordningen skal først og fremmest beskytte ansatte, der anonymt meddeler deres arbejdsgiver om kritisable eller ulovlige forhold på arbejdspladsen. Til forskel fra, hvis man går til sin tillidsrepræsentant, så sikrer den nye ordning, at du er anonym. 

Læs mere om den nye whistleblowerlov her