Support har åbent man. - tors. kl. 10.00 - 15.00. Chatten er åben 9 - 16.30
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

24. januar 2023

Kontanthjælp

Kontanthjælp er en offentlig ydelse fra staten, der gives, hvis du ikke er i stand til at forsørge dig selv eller din familie. I denne artikel kan du læse mere om, hvilke krav, du skal leve op til for at modtage kontanthjælp.

Hvem kan få kontanthjælp?

Der er flere betingelser, du skal opfylde for at være berettiget til at modtage kontanthjælp. Disse er følgende:

  • Du skal som udgangspunkt være fyldt 30 år.

  • Hvis du er under 30 år, skal du som minimum have gennemført en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse.

  • Du har været udsat for sygdom, arbejdsløshed eller lignende hændelser, der har medført, at du ikke har mulighed for at forsørge dig selv eller din familie, ligesom du heller ikke kan forsørges af din ægtefælle.

  • Din forsørgelse kan ikke dækkes af andre ydelser såsom dagpenge, pension eller a-kasse mv.

Opfylder du ovenstående krav, kan du søge om kontanthjælp.

Hvordan søger man kontanthjælp?

Du skal kontakte din kommune for at søge om kontanthjælp. Du vil blive indkaldt til samtale hos dit lokale jobcenter ca. en uge efter modtagelsen af din henvendelse.

Hvis du opfylder betingelserne, vil jobcenteret vurdere, hvorvidt du er jobparat eller aktivitetsparat. Jobparat betyder, at du kan varetage et job indenfor 3 måneder, og aktivitetsparat betyder, at du ikke er i stand til at arbejde indenfor et 3 måneders tidsrum.

Du skal herefter udføre følgende handlinger for at modtage kontanthjælp:

  • Du skal oprette et CV inden for 4 uger, som skal uploades til Jobnet.dk.

  • Du skal være aktiv jobsøgende og søge bredt. Ligeledes skal du dokumentere, at du er aktiv jobsøgende ved løbende at registrere dine jobsøgningsaktiviteter på Jobnet. 

  • Er du syg, skal du huske at informere din sagsbehandler herom. Hvis du er syg i en længere periode, vil du blive indkaldt til samtale for at drøfte, hvilke løsningsmuligheder, der kan mindske dit fravær. 

  • Du har mødepligt til de møder, socialrådgiveren indkalder dig til.

Hvis du ikke overholder dine forpligtelser, har din kommune ret til at foretage en vurdering af, hvorvidt de skal nedsætte din kontanthjælp. Du kan læse mere om sanktioner af din kontanthjælp på borger.dk.

Er du ufaglært, har du også mulighed for at deltage i et forløb, hvor du får vurderet de færdigheder, du har tilegnet dig gennem dit erhvervsliv. Derudover er der også mulighed for at deltage i praktikforløb, der vil øge dine kvalifikationer og dermed hjælpe dig med at få arbejde. 

Vurderer jobcenteret, at du er aktivitetsparat, får du andre muligheder. Kommunens mål er at hjælpe dig i arbejde, og du vil derfor få tilknyttet en sagsbehandler, der skal følge dit forløb. Din sagsbehandler vil inddrage de relevante fagpersoner, eksempelvis en læge eller psykolog, med henblik på at hjælpe dig med at komme i beskæftigelse.

Kontanthjælpsloft

Der er en grænse for, hvor meget, du samlet set må modtage af offentlige ydelser. Kontanthjælpsloftet påvirker ikke satsen på selve din kontanthjælp, men derimod vil de øvrige offentlige ydelser, du modtager, blive formindsket.Du kan se satserne på borger.dk.

225-timers reglen

Modtager du kontanthjælp, så er 225-timers reglen gældende. Reglen går ud på, at du skal have et ustøttet arbejde i form af deltidsjobs svarende til 6 ugers arbejde inden for et år – ellers bliver din ydelse nedsat. Har du efter nedsættelse af din kontanthjælp haft 225-timers arbejde inden for 12 måneder, får du igen den fulde ydelse. Alle arbejdstimerne skal dog ligge i perioden efter, at din kontantydelse blev sat ned.

Læs mere om 225-timers reglen her.

Fængsel

Hvis du har siddet i fængsel, har du en unik mulighed, for at få hjælp til at genetablere et normalt hverdagsliv med stabil økonomi, bolig og familie. Du kan få tilknyttet en udslusningskoordinator af din kommune, når fængslet påbegynder dit udslusningsforløb.

Ferie

Har du modtaget kontanthjælp i 12 sammenhængende måneder, så har du ret til 4 ugers ferie sammenlagt. Du skal dog huske at give besked til din sagsbehandler, inden du tager på ferie, så du bliver fritaget fra nytteindsats. Har du kun modtaget kontanthjælp i under et år og vil på ferie, så er ferien selvbetalt. Har du feriepenge til gode, skal disse bruges først.

Klage

Hvis du ikke er enig med kommunens afgørelse om kontanthjælp, har du altid ret til at klage. Tidsfristen for din klage er 4 uger efter den dato, hvor du har modtaget afgørelsen.

Fastholder kommunen sin afgørelse, har du mulighed for at sende den ind til Ankestyrelsen, der vil foretage en ny vurdering af sagen. Du får vejledning fra din kommune om, hvordan du sender ind til Ankestyrelsen, hvis de fastholder deres afgørelse.

Du kan gratis oprette ansættelseskontrakter med Legal Desk

Hvis du er blevet tilbudt arbejde, kan du/I lave ansættelseskontrakten gratis med Legal Desk. Det gælder, uanset om det er en månedslønnet eller timelønnet stilling. Du opretter en ansættelseskontrakt ved at udfylde vores formular, der hjælper dig med at give de rigtige svar.

Lav ansættelseskontrakt for månedslønnet funktionær her

Lav ansættelseskontrakt for timelønnet her