15. januar 2025
Ligningsloven bestemmer blandt andet vilkårene for indkomstskat til staten. Særligt relevant for dig, der er lønmodtager, er, at loven regulerer fradrag. I artiklen her kan du læse mere om ligningsloven, og hvilken indvirkning den har på dit liv.
Ligningsloven bestemmer vilkårene for den såkaldte påligning af indkomstskat til staten. Det betyder, at loven bestemmer de regler, som staten skal følge, når den pålægger borgere at betale indkomstskat til sig.
Hvis du læser ligningsloven ud fra, hvad der har relevans for dig som lønmodtager, vil de relevante bestemmelser være dem, der handler om fradrag. Det skyldes, at Ligningsloven rummer alle de øvrige former for fradrag, som du er berettiget til, som ellers ikke er omtalt i statsskatteloven.
Et fradrag er et beløb, som du er berettiget til at trække fra i din indkomst uden at betale skat af det. Derfor udgør fradraget reelt et skattefrit beløb. Der findes mange former for fradrag, men de mest relevante, som er reguleret i ligningsloven, er befordringsfradraget, fradraget for rejseudgifter samt fradraget for ægtefællebidrag.
Et befordringsfradrag bliver også kaldt kørselsfradrag, og det er en økonomisk støtte, som du kan modtage, hvis du har langt til og fra arbejde. Du bliver berettiget til befordringsfradraget, hvis du samlet set har mere end 24 kilometer til og fra din arbejdsplads.
For at modtage befordringsfradraget, skal du angive, hvor langt du har til og fra din arbejdsplads i din forskudsopgørelse. Helt præcist skal du finde felt nummer 417 i opgørelsen og skrive antallet af kilometer her.
Ligningsloven siger, hvornår du er berettiget til fradrag for rejseudgifter, herunder rejsefradrag. Du kan få rejsefradrag, hvis din arbejdsgiver ikke dækker de rejseudgifter, som du har i forbindelse med arbejdet, og arbejdsgiver heller ikke betaler skattefri godtgørelse i forbindelse med turen.
Hvis det er tilfældet kan du få fradrag for det beløb, som du betaler for logi, kost og andre små fornødenheder i forbindelse med rejsen. For at du kan få rejsefradraget, skal følgende betingelser være opfyldt:
Hvis du i forbindelse med skilsmisse eller separation er blevet pålagt at betale ægtefællebidrag til underhold – altså, forsørgelse – af din ægtefælle, kan bidraget blive fradraget i din skattepligtige indkomst.
Du får automatisk fradrag i ægtefællebidraget, hvis du betaler det gennem Udbetaling Danmark. Hvis du betaler det på en anden måde, skal du oplyse det i din årsopgørelse (i rubrik 56) for at få fradraget. Husk at angive din tidligere ægtefælles navn og cpr-nummer. Hvis han eller hun ikke har et cpr-nummer, skal du angive personens adresse og land.
Vær opmærksom på, at du ikke er berettiget til fradraget, hvis det er dig, der modtager ægtefællebidraget. Er det tilfældet, skal du derimod betale skat af beløbet.
Hvis du skal betale børnebidrag til underhold af børn, som ikke bor hos dig, kan det fradrages i din skattepligtige indkomst. Forudsætningen, for at du kan få fradraget, er, at du har forsørgerpligt overfor det offentlige for det pågældende barn.
Det beløb, du betaler til underhold af barnet, vil blive medregnet i barnets skattepligtige indkomst, hvis beløbet er større end det fastsatte normalbidrag på 1.603 kr. månedligt (2025).