15. december 2022
Sygdom er ærgerligt for både medarbejder og arbejdsgiver. Derfor er det en en fordel, at både arbejdsgiver og arbejdstager er opmærksomme på, hvilke regler arbejdspladsen er omfattet af - enten gennem en overenskomst, ansættelseskontrakten eller funktionærloven.
Det kan være svært at overskue, hvilke rettigheder du har i forbindelse med sygemelding på din arbejdsplads. Rettighederne afhænger af dit ansættelsesforhold. Som minimum er du omfattet af lovgivningen, herunder funktionærloven, hvis du er ansat som funktionær. Derudover kan der være ekstra goder skrevet ind i din ansættelseskontrakt - bemærk, at ansættelseskontrakten aldrig kan forringe de vilkår, som loven sikrer dig som medarbejder. Hvis du er funktionæransat, gælder de regler, som følger af funktionærloven.
Læs om hvornår du er funktionæransat
Sygdom betragtes i funktionærloven som såkaldt lovligt forfald. Det betyder, at arbejdsgiver som udgangspunkt ikke kan opsige en medarbejder grundet sygdom. Er fraværet langvarigt eller meget hyppigt, kan dette dog være en saglig opsigelsesgrund for arbejdsgiveren.
Læs mere om fyring under sygdom her
Du er ikke forpligtet til at fortælle, hvad du fejler, når du melder dig syg. Din arbejdsgiver kan dog kræve, at du fremlægger en lægeerklæring som dokumentation for din sygdom. Formålet med lægeerklæringen er ikke at blive bekendt med sygdommen, den skal blot konstatere, at du faktisk er syg. Normalt vil en arbejdsgiver dog undlade dette, hvis der blot er tale om kortvarigt fravær.
Som funktionæransat har du ret til løn under sygdom fra den første sygedag og frem til den sidste. Retten indebærer ret til den løn, som du normalvis ville optjene i perioden. Det indebærer derfor både grundløn, pension, provision og lignende.
Arbejdsgivere er generelt meget forsigtige med at nægte at udbetale løn til en sygemeldt medarbejder. Nægter arbejdsgiveren dette, risikerer vedkommende nemlig at skulle betale erstatning og godtgørelse, hvis medarbejderen stiller krav herom.
Du kan læse mere om funktionærloven her
Arbejdsgivere har mulighed for at søge refusion for lønnen til en sygemeldt medarbejder, hvis medarbejderen har været syg i mere end 30 dage i træk. De første 30 dage kaldes “arbejdsgiverperioden”. Refusionen søges via medarbejderens hjemkommune, da retten er baseret på medarbejderens ret til sygedagpenge. Derfor er det en betingelse, at medarbejderen har ret til sygedagpenge og i øvrigt opfylder kommunens krav herom.
Som arbejdsgiver kan du også søge refusion af barselsdagpenge for en gravid medarbejders fravær, hvis medarbejderen har lægens bekræftelse på, at sygdommen er opstået i forbindelse med graviditeten. Der gælder ikke en “arbejdsgiverperiode” ved gravide medarbejderes sygefravær. Det betyder, at arbejdsgiveren kan få refusion af barselsdagpenge fra første sygeværsdag, og ikke først efter 30 dage, som tilfældet er ved almindelig sygdom.
Læs mere om rettigheder under graviditet og barsel her
Det kan være noget af en mundfuld selv at skulle udarbejde en ansættelseskontrakt, der tager stilling til alle de nødvendige forhold. Heldigvis kan du slippe for besværet ved i stedet at lave den nemt og gratis med Legal Desk. Vores ansættelseskontrakter tager stilling til alle relevante forhold og opfylder i øvrigt alle regler for, hvordan en juridisk gyldig ansættelseskontrakt skal se ud.