Hvis der skal træffes større beslutninger nu og her i et selskab, kan det ske på en ekstraordinær generalforsamling. Hvem der kan indkalde til ekstraordinære generalforsamlinger, og hvornår de bør afholdes, kan du læse mere om her, hvor du også kan oprette beslutningsreferater.
Kun 1.199,-
Ekskl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Beslutningsreferat
Lav beslutningsreferat på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Inkl. registrering
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 1.199,- Ekskl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Beslutningsreferat
Lav beslutningsreferat på 10 minutter
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Inkl. registrering
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
En ekstraordinær generalforsamling er et supplement til den ordinære generalforsamling, hvorfor de i store træk minder om hinanden. Den primære forskel på en ordinær og ekstraordinær generalforsamling er, at ekstraordinære generalforsamlinger er valgfrie, mens der hvert år skal afholdes en ordinær generalforsamling. En ekstraordinær generalforsamling fungerer altså i princippet på samme vilkår og med de samme personers deltagelse som ved en ordinær generalforsamling. En anden forskel på de to typer generalforsamlinger er de punkter, som tages op til diskussion og vurdering. Dette vil blive gennemgået i det følgende.
Godkendelse af årsregnskab bliver behandlet og godkendt på den ordinære generalforsamling og kan derfor ikke være grundlaget for en ekstraordinær generalforsamling. Den typiske grund til, at der afholdes en ekstraordinær generalforsamling er, at der skal tages en konkret beslutning vedrørende selskabet, som ikke kan vente til næste ordinære generalforsamling.
Det kan være udfordrende at komme med eksempler på, hvilke beslutninger, der giver anledning til en ekstraordinær generalforsamling, da det kan variere fra selskab til selskab. Dog vil det oftest være beslutninger, som ligger ud over den daglige ledelses beføjelser og derfor kræver afstemning fra medlemmerne i generalforsamlingen. Sådanne beslutninger kan f.eks. være:
Kapitalforhøjelse
Kapitalnedsættelse
Når en generalforsamling er overstået, skal der udarbejdes et såkaldt beslutningsreferat, der beskriver den eller de væsentlige beslutninger, som er blevet taget på mødet. Et beslutningsreferat er vigtigt, da det bruges som dokumentation for disse beslutninger.
Lav dit beslutningsreferat hos Legal Desk her.
Da en ekstraordinær generalforsamling er valgfri, er der intet krav om, at der overhovedet skal afholdes sådan en, hvis der aldrig bliver brug for det. Som udgangspunkt er det dit selskabs vedtægter som afgør, hvornår der skal indkaldes til ekstraordinær generalforsamling, og hvem der har bemyndigelse til det.
Lav nye vedtægter for dit selskab her
Lige meget om der skal afholdes en ordinær eller ekstraordinær generalforsamling, skal der altid ske en indkaldelse til disse. Dette er et krav, da de deltagende personer i generalforsamlingen skal have mulighed for at kunne overveje den konkrete problemstilling. Ved en ekstraordinær generalforsamling skal der foretages indkaldelse seneste to uger før, at forsamlingen finder sted og tidligst fire uger før.
Udgangspunktet er, at ekstraordinære generalforsamlinger afholdes, når enten ledelsen, et tilsynsråd, en ejer af vis størrelse eller selskabets revisor har forlangt det. Ofte ses det dog, at der i selskabets vedtægter bliver bestemt, hvem der kan indkalde til en ekstraordinær generalforsamling. Det er en tommelfingerregel, at alle personer, som har en andel i et anpartsselskab, kan indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, mens det for andre selskaber, herunder aktieselskaber, kræver en besiddelse af minimum 5 % af aktiekapitalen.
Uanset om dit selskab skal ændre navn, oprette bestyrelse eller have nye vedtægter, kan du nemt og hurtigt foretage ændringen med Legal Desk. Vi har samlet det hele i én formular, så du frit kan vælge, hvilke selskabsændringer, du vil gennemføre – prisen er den samme, uanset hvor mange ændringer, du vælger at gennemføre på én gang.
Vælg frit mellem følgende selskabsændringer:
Når du har betalt og modtaget dine dokumenter, sørger vi for at registrere ændringerne hos Erhvervsstyrelsen inden for ca. 48 timer på hverdage, så snart at beslutningsreferatet er underskrevet.
Det er en valgfri generalforsamling, hvor selskabets ejere tager en eller flere konkrete beslutninger om selskabet, som ikke kan vente til næste ordinære generalforsamling.
For det første er ekstraordinære generalforsamlinger valgfrie, mens en ordinær generalforsamling skal afholdes hvert år.
For det andet vil dagsordenen typisk være anderledes på de to generalforsamlinger. For eksempel vil godkendelse af årsregnskab ikke være relevant under en ekstraordinær generalforsamling. En ændring i selskabets navn vil dog være relevant under en ekstraordinær generalforsamling, hvis selskabet pludselig har behov for at ændre i dette.
Det er op til selskabet at vurdere. Typisk er det fordi, at der skal træffes en konkret beslutning, som ikke kan vente til næste ordinære generalforsamling.
Ofte vil der tages beslutninger, som den daglige ledelse ikke kan træffe og derfor kræver generalforsamlingens afstemning. Det kan f.eks. omhandle kapitalforhøjelse eller -nedsættelse, ændring af vedtægter og mere.
Det er dokumentation for, hvad der er blevet besluttet på en generalforsamling og af hvem. Referatet skal bruges, når ændringerne skal registreres hos Erhvervsstyrelsen.
Ved en ekstraordinær generalforsamling skal indkaldelse ske senest to uger før forsamlingen og tidligst fire uger før.
Som udgangspunkt er det ledelsen, tilsynsrådet, en ejer eller revisor, som kan indkalde. Det kan også bestemmes af selskabets vedtægter.
Ja. På en generalforsamling kan flere beslutninger tages på samme tid.