08. maj 2024
Det kan være afgørende for din virksomheds fremtid og overlevelse, at du har sikret den enten med en ægtepagt eller et testamente. I denne artikel kan du læse mere om mulighederne for fremtidssikring af din virksomhed.
Hvis du er gift og ejer en virksomhed, kan det være en god idé at få virksomheden omfattet af særeje. Bliver du skilt eller separeret, vil du nemlig skulle overdrage halvdelen af dine ejerandele i virksomheden til din ægtefælle, hvis den ikke er omfattet af særeje. Det kan i værste fald true din virksomheds eksistens.
En ægtepagt er en aftale mellem ægtefæller, og skal underskrives af begge parter. Ved at oprette en ægtepagt kan du undgå at skulle overdrage dele af din virksomhed, fordi den ikke indgår i det samlede bo. Når du bliver gift, indgår du i et formuefællesskab (også kaldet delingsformue eller fælleseje) med din ægtefælle - og din virksomhed indgår også automatisk i jeres formuefællesskab. I tilfælde af skilsmisse eller separation skal formuen og aktiverne i din virksomhed deles mellem dig og din ægtefælle.
Du kan vælge at oprette en ægtepagt med fuldstændigt særeje eller med kombinationssæreje. Hvilken type du vælger afhænger af, hvem du gerne vil sikre ved eventuel skilsmisse og ved død. Du kan læse mere om de to ægtepagtstyper her.
Flere ejere
Hvis der er flere ejere i din virksomhed, bør du også overveje en ægtepagt. Ægtepagten er relevant, hvis den ene ægtefælle eksempelvis ejer en virksomhed sammen med andre. Af hensyn til de øvrige ejere, bør der i dette tilfælde laves en ægtepagt, så en eksmand/kone i tilfælde af skilsmisse ikke pludselig kan komme ind fra højre og overtage ejerandele i virksomheden. Hvis alle selskabsejerne er gift, er det vigtigt, at alle får lavet en ægtepagt.
Hvis I som ægtepar ejer virksomheden sammen eller begge er partnere, er det også en god idé at oprette en ægtepagt, ellers risikerer I, at virksomheden skal afgive penge til den tidligere ægtefælle i tilfælde af skilsmisse eller separation.
Du kan nemt oprette en ægtepagt med Legal Desk. For at lave en ægtepagt skal du først udfylde vores online formular. Her vil du blive stillet de samme spørgsmål, som en advokat ville stille. Når du har betalt for ægtepagten, får du straks adgang til dokumentet online.
Ægtepagten bliver gyldig, når I begge har underskrevet og og ægtepagten er blevet tinglyst. I kan enten selv stå for tinglysningen med vores vejledning til tinglysning af ægtepagt, eller I kan bruge vores tinglysningsservice til 499 kr., hvor vi tinglyser ægtepagten for jer. Uanset om I selv tinglyser eller ej, er der en tinglysningsafgift til det offentlige på 1.850 kr.
Et testamente sikrer den arvemæssige fordeling, når du går bort. Ved hjælp af et testamente kan du fordele din virksomheds værdier og aktiver, som du ønsker det. Du kan også vælge, om din familie skal have andel i virksomheden ved for eksempel virksomhedsoverdragelse eller generationsskifte.
Opretter du ikke et testamente, bestemmer arveloven, hvordan din arv skal fordeles. I værste tilfælde kan du risikere, at din virksomhed ikke videreføres efter dine ønsker eller helt må lukke.
En ejeraftale er en aftale mellem virksomhedens ejere, hvis der er flere af dem. Det kan være en fordel at have en ejeraftale, så eventuelle senere konflikter og stridigheder kan løses ud fra de rammer, som aftalen fastsætter. Hvis du opretter et testamente i forbindelse med dit ejerskab i en virksomhed, som består af flere ejere, bør du afstemme dit testamente med jeres ejeraftale. På den måde undgår du misforståelser og uoverensstemmelser mellem ønskerne i dit testamente og ejeraftalen.
Generationsskifte
Hvis du planlægger et generationsskifte i din virksomhed, er det også vigtigt, at du får skrevet det ind i testamentet. Uden et testamente risikerer du, at dine efterladte havner i en trist situation, hvor ingen har råd til at drive din virksomhed videre, og din virksomhed er nødsaget til at lukke.
Et testamente er et juridisk bindende dokument, og derfor kan det være en fordel at oprette et almindeligt testamente, fremfor et såkaldt virksomhedstestamente, der udelukkende er en skriftlig erklæring uden samme juridiske tyngde.
Det er vigtigt, at dit testamente bliver oprettet korrekt og inkluderer de ønsker, som du har. Dine behov kan dog ændre sig over tid, og derfor er det en god idé at opdatere dit testamente løbende. Læs mere om testamenter her.