Som ægtefæller kan I lave en ægtepagt med særeje, hvis I ikke ønsker at have formuefællesskab i jeres ægteskab. Der findes to typer ægtepagter: Fuldstændigt særeje og kombinationssæreje. Læs her, hvad forskellen er på de to ægtepagter.
Kun 899,-
Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur
Ægtepagt
Beskytter både dig selv og din ægtefælle
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Nem oprettelse
Underskriv digitalt
100% tilfredshedsgaranti
Mere end 275.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 899,- Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Ægtepagt
Beskytter både dig selv og din ægtefælle
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Nem oprettelse
Underskriv digitalt
100% tilfredshedsgaranti
Mere end 275.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
I et ægteskab har man som udgangspunkt formuefællesskab også kaldet delingsformue. Det betyder, at I skal dele alle jeres ejendele ligeligt, hvis I bliver skilt, eller hvis den ene ægtefælle går bort. Du kan læse mere om dette i vores artikel om formuefællesskab.
Hvis I derimod ikke ønsker at have formuefællesskab, kan I vælge at oprette en ægtepagt med fuldstændigt særeje eller kombinationssæreje.Særeje betyder overordnet, at man som ægtefæller ikke skal dele sine ejendele og formuer med hinanden i tilfælde af separation, skilsmisse og i nogle tilfælde også død - dette afhænger dog af særejetypen. Der findes overordnet to særejetyper: fuldstændigt særeje og kombinationssæreje.
For begge typer af særeje gælder, at ægtefællernes ejendele og formuer ikke skal deles i tilfælde af separation eller skilsmisse. Dér hvor de to særejeformer adskiller sig fra hinanden, er, hvis en af ægtefællerne går bort.
Fuldstændigt særeje |
Kombinationssæreje |
|
Skilsmisse |
Ægtefællerne skal ikke dele med hinanden |
Ægtefællerne skal ikke dele med hinanden |
Dødsfald |
Ægtefællerne skal ikke dele med hinanden |
Den afdøde ægtefælles særeje deles, mens den længstlevendes særeje fortsat ikke deles. Den afdødes formue deles typisk ligeligt til formuefællesskabet og til arv. |
En ægtepagt med fuldstændigt særeje betyder, at I hver især kan vælge aktiver, som I ikke ønsker at dele med ægtefællen i tilfælde af skilsmisse eller død. Aktiver kan for eksempel være smykker, en ejendom eller en gave i form af penge. Den længstlevende ægtefælle vil dog stadig modtage arv efter arveloven eller efter et testamente, hvis I har oprettet sådan et.
Læs mere om forskellen på ægtepagt og testamente her.
Der findes en række situationer, hvor det kan være en fordel at lave en ægtepagt med fuldstændigt særeje. Det gælder for eksempel, hvis den ene eller begge af jer har børn fra tidligere forhold, hvis den ene eller begge af jer ejer specifikke ejendele, som I ikke ønsker indgår i formuefællesskabet eller hvis den ene ægtefælle har en stor gæld, og I ikke ønsker, at arven fra den forgældede ægtefælle skal gå til kreditorer i tilfælde af skilsmisse eller død.
I kan vælge, at alt skal være fuldstændigt særeje, alt før indgåelsen af ægteskabet skal være fuldstændigt særeje eller at kun bestemte ejendele eller beløb skal være fuldstændigt særeje.
Læs mere om fuldstændigt særeje her.
På samme måde som med fuldstændigt særeje, kan I med et kombinationssæreje beskytte hele eller dele af jeres aktiver i tilfælde af separation eller skilsmisse. Forskellen mellem fuldstændigt særeje og kombinationssæreje er dog, at I samtidig kan tilgodese jeres ægtefælle, hvis en af jer går bort. Går den ene ægtefælle bort, vil den længstlevendes formue blive fuldstændigt særeje, mens den afdødes formue vil indgå i formuefællesskabet, og den skal dermed deles. Det betyder, at længstlevende ægtefælle vil modtage mere, end hvis der ikke var indgået en ægtepagt om særeje.
Der findes en række situationer, hvor det kan være en fordel at oprette en ægtepagt med kombinationssæreje. Det gælder for eksempel, hvis I ønsker at beskytte hinanden i tilfælde af, at den ene ægtefælle går bort, eller hvis den ene ægtefælle har en betydelig større formue end den anden, som ægtefællen gerne vil sikre sig i tilfælde af separation eller skilsmisse.
I kan vælge, at alt skal indgå i kombinationssærejet, alt før indgåelsen af ægteskabet skal indgå i kombinationssærejet eller at kun bestemte ejendele eller beløb skal indgå i kombinationssærejet.
Læs mere om kombinationssæreje her.
Hvis det er relevant for jer at have særeje på hele eller dele af jeres fælles formue - uanset om det gælder fuldstændigt særeje eller kombinationssæreje - så kan I nemt og hurtigt oprette en ægtepagt online med Legal Desk.
Når I har udfyldt formularen og betalt for ægtepagten, får I straks adgang til dokumentet. Ægtepagten med fuldstændigt særeje bliver gyldig, når I begge har underskrevet og tinglyst ægtepagten.