08. maj 2024
En ordentlig velkomst og en faglig introduktion er altid en fordel, når du skal ansætte nye medarbejdere. Men det er også vigtigt, at der er styr på det juridiske. Det er nemlig med til at skabe tryghed for både dig og dine kommende medarbejdere. Her kommer et par gode råd til, hvad du skal have styr på i en ansættelsesproces.
For det første er det relevant at finde ud af, om dine kommende medarbejdere skal have en ansættelseskontrakt. Alle medarbejdere, der arbejder mere end 8 timer om ugen i gennemsnit, skal have en ansættelseskontrakt. Ansættelseskontrakten skal indeholde alle de væsentlige vilkår for ansættelsen. Kontrakten skal underskrives af både medarbejderen og arbejdsgiveren, og medarbejderen skal desuden have udleveret en underskrevet kopi.
Med Legal Desk kan du nemt lave en gratis ansættelseskontrakt – klik her for at læse mere
Som arbejdsgiver skal du bruge medarbejderens skattekort til afregning af løn. Medarbejdere har hvert år ret til at tjene et skattefrit beløb via skattekortet. Det kan enten være et frikort, hovedkort eller bikort, som samlet betegnes som skattekort.
Du skal bruge medarbejderens skattekort til afregning af løn. Skattekortet kan hentes via skat’s hjemmeside. Det kan også hentes via et lønservicebureau, hvis din virksomhed bruger sådan et. Som navnet antyder, skal du kun bruge bikortet, hvis det er medarbejderens bibeskæftigelse. Er det derimod medarbejderens primære job, skal du anvende hovedkortet.
Du skal også huske, at medarbejderen har krav på at få udleveret en lønseddel for hver lønperiode. Det er et krav, at lønsedlen indeholder en oversigt over medarbejderens løn, herunder arbejdstid, løn før skat, indeholdt skat, AM-bidrag, og hvad medarbejderen i sidste ende får udbetalt i løn.
Ansættelse af nye medarbejdere skal indberettes til det forsikringsselskab, hvor din virksomhed har forsikringer. Hvis det er aftalt i ansættelseskontrakten, skal medarbejderen omfattes af virksomhedens pensionsordninger for medarbejdere. Hvis du er i tvivl, kan du ofte læse mere om det i de policer og vilkår, som du har modtaget fra henholdsvis dit forsikrings- og pensionsselskab.
Medarbejderhåndbog, personalepolitik, personalehåndbog. Der findes flere forskellige betegnelser for personalehåndbogen. I bund og grund er personalehåndbogen et dokument, som beskriver de grundlæggende regler for arbejdspladsen. Personalehåndbogen beskriver typisk virksomhedens alkoholpolitik, rygepolitik, barselsregler, arbejdsmiljø og lignende. Du skal dog huske at være opmærksom på, at reglerne i personalehåndbogen ikke må modstride lovgivningen eller den gældende overenskomst.
Det er ikke et krav, at arbejdspladser har en personalehåndbog. Det er derfor op til dig som arbejdsgiver at bestemme, om der skal være en personalehåndbog i dit firma. Hvis du har udarbejdet en personalehåndbog, skal den udleveres til medarbejderen.
Du kan få få mere information i vores tjekliste for ansættelse af nye medarbejdere.