Både som lejer og udlejer, er der forskellige forhold i erhvervslejeloven, som du bør være opmærksom på, særligt § 13, der vedrører regulering af lejen. Vi forklarer, hvad erhvervslejelovens § 13 omfatter og hjælper dig med at oprette erhvervslejekontrakt gennem Legal Desk.
Kun 649,-
Ekskl. moms
Spar kr. 8.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Erhvervslejekontrakt
Sikrer lejer, udlejer og virksomhed
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 649,- Ekskl. moms
Spar kr. 8.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Erhvervslejekontrakt
Sikrer lejer, udlejer og virksomhed
Udfyld og modtag straks
Alle dokumenter samlet ét sted
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
§ 13 i Erhvervslejeloven handler kort fortalt om lejer og udlejers ret til at kræve lejen reguleret i forhold til markedslejen. For at få medhold i sit krav, kræver det dog som udgangspunkt, at der er over 10 procents forskel på den aftalte leje og markedslejen.
Og hvad betyder markedsleje så? Jo, det dækker over den leje, som en kyndig lejer eller udlejer, ville acceptere som den aftalte leje for det pågældende erhvervslejemål. Når man taler om markedsleje og hvad der er en rimelig leje, skal man altid tage højde for vigtige faktorer såsom beliggenhed, anvendelse, lejemålets tilstand, udstyr og størrelse. Hvis lejer og udlejer ikke kan blive enige om fastsættelsen af lejen, kan man med fordel benytte en uvildig skønsmand, som typisk er en erhvervsmægler eller en valuar.
Det er op til udlejer, hvorvidt paragraffen skal medtages i en eventuel erhvervslejekontrakt, da det ikke er et lovkrav. Både udlejer og lejer bør dog være særligt opmærksomme på paragraffen, da det altså kan have betydning for huslejens størrelse. Det er altså vigtigt, at både udlejer og lejer forholder sig til om de ønsker, at § 13 skal være gældende for lejemålet.
Du kan oprette en erhvervslejekontrakt gennem Legal Desk her.
Hvis du ønsker at indgive krav om regulering af lejen, enten som lejer eller udlejer, skal dette ske skriftligt og med tre måneders varsel. I kravet skal modtageren gøres opmærksom på, hvilke muligheder vedkommende har for at gøre indsigelser over for kravet. Hvis dette ikke er beskrevet, vil det af domstolen forstås som en svækkelse af modpartens retsstilling, og kravet vil derfor være ugyldigt.
Hvis du modtager et krav om lejeregulering efter markedslejen og ikke godkender dette, har du seks uger til at gøre indsigelse. Indsigelser skal, ligesom kravet, også ske skriftligt, og indgives i overensstemmelse med de anvisninger, der er beskrevet i kravet.
Der ligger helt faste krav til, hvordan lejereguleringen skal finde sted i praksis. Uanset hvor meget eller lidt lejen skal reguleres med, skal reguleringen ske over en fireårig periode. Det betyder, at lejen skal stige eller falde med en fjerdedel af den samlede regulering, så lejen efter de fire år ender på den fastsatte leje.
Generelt kan man sige, at Erhvervslejeloven tillader langt større aftalefrihed, end lejeloven (lovgivningen for privat udlejning). Det betyder, at der ikke er så faste rammer, som der er for private udlejere/lejere. Dette skal man selvfølgelig, som både lejer og udlejer, have in mente, da der med større aftalefrihed følger muligheder, men også faldgruber. Eksempelvis kan der opstå misforståelser omkring lejers mulighed for fremleje, hvem der skal istandsætte lejemålet ved fraflytning, og hvordan vilkårene for afståelse af lejemålet er.
Du kan se vores tjekliste til erhvervslejekontrakter for mere information om erhvervslejemål.
Du kan nemt og hurtigt lave en erhvervslejekontrakt online med Legal Desk. Udfyld blot vores formular, der stiller dig alle de relevante spørgsmål, og så vil dit dokument blive automatisk udarbejdet på baggrund heraf.
Du modtager dit dokument, klar til underskrift med MitID, så snart, du har betalt for kontrakten. Du sparer dermed både penge og undgår unødig ventetid. Klik ‘Lav erhvervslejekontrakt nu’ nedenfor og så er du i gang!
§ 13 giver lejer og udlejer ret til at kræve lejen reguleret i forhold til markedslejen, hvis der som udgangspunkt er over 10% forskel på den aftalte leje og markedslejen.
Markedsleje er den leje, som en kyndig lejer eller udlejer ville acceptere for det erhvervslejemål, under hensyntagen til faktorer som beliggenhed, anvendelse, tilstand, udstyr og størrelse.
Nej, det er ikke et lovkrav, men det er vigtigt, at både udlejer og lejer overvejer, om de ønsker, at § 13 skal være gældende for lejemålet.
Kravet skal indgives skriftligt med tre måneders varsel og indeholde oplysninger om modtagerens muligheder for at gøre indsigelser – det vil sige modtagerens mulighed for at protestere kravet.
Indsigelsen skal ske skriftligt inden for seks uger og følge anvisningerne i kravet.
Erhvervslejeloven gælder kun for erhvervslejemål – det vil sige lejemål, som skal bruges til erhverv. Lejeloven gælder derimod for privat beboelse.
Erhvervslejeloven tillader større aftalefrihed end lejeloven, hvilket giver flere muligheder, men også større risiko for misforståelser.