Support har åbent man. - tors. kl. 10.00 - 15.00. Chatten er åben 9 - 16.30 | kontakt@legaldesk.dk | Tlf. 93 87 78 89
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk
Erhvervslejekontrakt
dit dokument oprettes ...
10 - 15
Det tager 10 - 15 i reelt tidsforbrug

Markedsleje for erhvervslejemål

I forbindelse med udlejning af et erhvervslejemål, kan lejer og udlejer forlange, at lejen reguleres i forhold til markedslejen. Vi beskriver i denne artikel, hvad markedsleje er og hvad du skal være opmærksom på. Du kan også nemt lave en erhvervslejekontrakt med Legal Desk og spare en masse penge.

Hos LegalDesk

Pris: 649,-

Ekskl. moms

Traditionel advokat

Spar kr. 8.000,-

Ift. traditionel advokat

Tidsforbrug

10 - 15 min.

I reelt tidsforbrug

Indholdsfortegnelse

Hvad er markedslejeregulering?

Ifølge Erhvervslejeloven har udlejer og lejer i et erhvervslejeforhold ret til at forlange lejen reguleret hvert 4. år, så den svarer til markedslejen. Det betyder, at hvis lejer eller udlejer har fundet ud af, at lejen for det givne lejemål er alt for lav, eller alt for høj i forhold til lignende lejemål, kan lejer eller udlejer kræve, at den bliver tilpasset, og dermed reguleret i forhold til markedslejen.

Når man taler om et lignende lejemål, tager man udgangspunkt i om det lignende lejemål er i lokalområdet, størrelsen, standen, udstyr mm. Det er dog et krav, at lejen fraviger væsentligt fra markedslejen for at bestemmelsen kan gøres gældende. I praksis betyder det, at den gældende leje skal afvige med mere end 12 % fra markedslejen.

Eksempel: Alex udlejer et kontorlokale til 9.000 kr. om måneden til Kasper, der driver en IT-virksomhed. Alex finder ud af, at lignende kontorlokaler i nærområdet har en leje på omkring 12.000 kr. om måneden. Da der er gået 5 år siden Kasper overtog lejemålet, kan Alex kræve at lejen forhøjes til 12.000 kr. om måneden.

Udover markedslejeregulering vælger nogle udlejere også, at regulere lejen efter nettoprisindekset. Nettoprisindekset fastsættes, i modsætning til markedslejen, ud fra den overordnede samfundsøkonomi og udsving i denne. Lejeregulering efter nettoprisindekset er ikke et lovkrav og skal derfor aftales i erhvervslejekontrakten mellem lejer og udlejer.

Du kan nemt lave en erhvervslejekontrakt med Legal Desk her.

Hvordan foregår lejereguleringen i praksis?

I udgangspunktet kan kravet om regulering som nævnt tidligst få virkning 4 år efter lejeperiodens begyndelse, eller tidligst 4 år efter en tidligere lejeforhøjelse- eller nedsættelse. Reguleringen skal fordeles ud over 4 år. Det betyder, at reguleringen pr. år udgør ¼ af den samlede regulering. Lejereguleringen skal meddeles med 3 måneders varsel og være sendt skriftligt.

Kravet om regulering skal indeholde størrelsen på lejereguleringen samt oplysninger om, at modparten har mulighed for at modsige sig kravet og gøre indsigelse. Hvis modparten ikke vil acceptere reguleringen, skal han eller hun fremsætte indsigelse over for den anden part senest 6 uger efter, at kravet om lejeregulering er modtaget. Parten, der ønsker lejeregulering, skal anlægge sag ved Boligretten senest 6 uger efter den oprindelige 6-ugers frist er udløbet, hvis han eller hun fortsat ønsker lejeregulering. Derefter er det Boligretten, der afgører hvorvidt kravet om lejeregulering er berettiget og dermed om lejen skal ændres.

Kan kravet om markedslejeregulering ændres?

Det er lovbestemt i Erhvervslejeloven, at lejen skal kunne reguleres, men udlejer og lejer kan aftale, at det kun er dele af loven, der skal gælde, eller fravælge retten helt. Hvis lejer og udlejer aftaler at justere retten, kan det betyde, at det eksempelvis kun er muligt at forhøje lejen i forhold til markedslejen. På samme måde kan loven også justeres så lejen eksempelvis kan reguleres hvert 2. år i stedet for hvert 4. år. Generelt er Erhvervslejeloven bygget på høj grad af aftalefrihed, som betyder, at mange af de vilkår, der gælder for erhvervslejemål kan justeres og tilpasses til det enkelte lejeforhold. Det vigtigste er, at det bliver gjort klar i erhvervslejekontrakten, hvad der skal gælde det givne lejeforhold.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen

Lav erhvervslejekontrakt med Legal Desk

Du kan nemt og hurtigt lave en erhvervslejekontrakt med Legal Desk. Med en erhvervslejekontrakt fra Legal Desk er du sikret en erhvervslejekontrakt, der er juridisk gyldig samt har alle forhold med, der er relevante for netop dit erhvervslejemål. Klik 'Lav erhvervslejekontrakt nu' nedenfor og så er du i gang!

Erhvervslejekontrakt

Sikrer lejer, udlejer og virksomhed

Udfyld og modtag straks

Alle dokumenter samlet ét sted

100% tilfredshedsgaranti

Digital alt-i-en løsning

Benyttet af mere end 60.000 selvstændige

Kun 649,-

Ekskl. moms

Start nu

Spar 8.000,- ift. traditionel advokat