19. februar 2025
Genoptagelsen af et selskab er, når et selskab under tvangsopløsning fortsætter driften, frem for at blive endeligt tvangsopløst. Læs mere om, hvilke betingelser selskabet skal opfylde, for at en genoptagelse af driften er mulig, samt hvordan genoptagelsen af et selskab forløber i praksis.
Genoptagelse er, når driften af et selskab fortsætter, på trods af at selskabet tidligere har været under tvangsopløsning. Når et selskab bliver sendt til tvangsopløsning hos skifteretten af Erhvervsstyrelsen, har selskabet 3 måneder til at genoptage driften, inden tvangsopløsningen er endelig. Idet den hyppigste årsag til tvangsopløsning er, at selskabet ikke har indsendt sin årsrapport rettidigt, vil genoptagelse typisk kun være relevant for kapitalselskaber såsom aktieselskaber (A/S) og anpartsselskaber (ApS). Det skyldes, at det kun er kapitalselskaber, som er pligtige til at indsende årsrapport.
Et tvangsopløst selskab kan kun genoptage driften, hvis visse betingelser er opfyldt. De fem grundlæggende betingelser er følgende:
Genoptagelsen forløber i praksis ved, at selskabet sørger for at opfylde de ovennævnte betingelser. Hvis dit selskab er sendt til tvangsopløsning, skal du således først og fremmest afholde en generalforsamling, hvor ejerne af selskabet kan beslutte, at det skal genoptages. Beslutningen skal almindeligvis træffes med et flertal, der udgør minimum 2/3 af de stemmer, der er blevet afgivet. Det er også et krav for beslutningens vedtagelse, at de personer, som har stemt for beslutningen, er indehavere af minimum 2/3 af den selskabskapital, der er repræsenteret på generalforsamlingen.
I skal herefter sørge for at rette op på årsagen til, at selskabet blev sendt til tvangsopløsning til at starte med. Hvis manglende fremsendelse af årsrapporten eksempelvis var årsag til tvangsopløsningen, skal I indberette en årsrapport til Erhvervsstyrelsen, som er blevet underskrevet af ledelsen og påtegnet af en godkendt revisor.
Derudover skal I sørge for at få en revisorerklæring på, at jeres selskabskapital fortsat er tilstede. Hvis jeres selskab er et aktieselskab (A/S), skal der være minimum 400.000 kr. tilbage, og hvis det er et anpartsselskab (ApS), er det minimum 40.000 kr. – dette svarer til disse selskabstypers kapitalkrav. Revisor skal ligeledes stå inde for, at jeres selskab ikke har fået ydet nogle ulovlige lån.
Afslutningsvis skal I sørge for at anmelde genoptagelsen af selskabet, inden der er gået 3 måneder fra, at selskabet blev sendt til tvangsopløsning. Dette skal gøres på Virk.dk og foregår rent lavpraktisk ved, at I går ind på hjemmesidens selvbetjeningsløsning og trykker på ‘Genoptag virksomhed’ – herefter skal I blot følge vejledningen på siden.
Hvis dit selskab ikke har gæld og dermed kan lukkes med betalingserklæring, kan du med fordel benytte Legal Desk til at lukke dit selskab for dig. Vi står for hele den lange og besværlige nedlukningsproces og holder dig løbende opdateret, så du ikke behøver bruge hverken tid eller energi på det.