19. februar 2025
Tvangsopløsning er, når driften af et selskab stopper, og selskabet ophører med at eksistere. Genoptagelse af derimod, når driften af selskabet fortsætter, på trods af at selskabet tidligere var sendt til tvangsopløsning. Læs mere om tvangsopløsning, og hvornår genoptagelse efter tvangsopløsning er muligt her.
Hvad er tvangsopløsning?
Tvangsopløsning af et selskab er, når driften stopper, og selskabet ophører med at eksistere. I praksis er det kun kapitalselskaber, altså aktieselskaber (A/S’er) og anpartsselskaber (ApS’er), der kan tvangsopløses. Det skyldes, at der stilles diverse lovmæssige krav til driften af kapitalselskaber, og at de ved overskridelse af disse kan blive tvangsopløst. Et kapitalselskab kan blandt andet blive tvangsopløst af følgende årsager:
- Selskabet har ikke indsendt årsrapport rettidigt.
- Selskabet har tabt selskabskapitalen eller en del af denne, og beløbet er derfor lavere end kapitalkravet for den pågældende selskabsform (under 400.000 kr. for et A/S og under 40.000 kr. for et ApS).
- Ledelsen i selskabet udfører ikke jobbet, som det er påkrævet ifølge selskabsloven.
Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.
Hvad er genoptagelse?
Genoptagelse af et selskab er, når driften af selskabet fortsætter, på trods af at selskabet tidligere var sendt til tvangsopløsning. En genoptagelse af driften skal senest ske inden 3 måneder efter, at selskabet blev sendt til tvangsopløsning hos skifteretten af Erhvervsstyrelsen. Derudover kan genoptagelse kun ske, når følgende betingelser er opfyldt:
- En grundlæggende betingelse for, at selskabet kan genoptages, er først og fremmest, at det ikke er sendt til tvangsopløsning inden for de seneste 5 år. Hvis det er tilfældet, vil en genoptagelse af selskabet som altovervejende udgangspunkt ikke være mulig.
- Selskabet skal afholde en generalforsamling, hvor ejerne træffer beslutning om, at selskabet skal genoptages. Beslutningen skal træffes med et flertal på 2/3 af de afgivne stemmer, og personerne, der har stemt for beslutningen, skal samlet set være indehavere af mindst 2/3 af selskabskapitalen.
- Selskabet skal sørge for at berigtige den fejl, som var årsag til, at det blev sendt til tvangsopløsning i første omgang.
- Selskabet skal have en revisorerklæring på, at selskabskapitalen er til stede. Hvis der er tale om et aktieselskab (A/S), skal der være 400.000 kr. tilbage. Hvis der er tale om et anpartsselskab, skal der være 40.000 kr. tilbage – det skyldes, at disse beløb er kapitalkravene for de to selskabsformer. Der skal også stå i revisorerklæringen, at selskabet ikke har fået ydet nogle ulovlige lån.
- Selskabet skal anmelde genoptagelsen på Virk.dk, inden for 3 måneder efter, at det blev sendt til tvangsopløsning.
Har du et selskab, der skal nedlukkes?
Hvis du har et selskab, du gerne vil have nedlukket, kan du slippe for det lange seje træk, der følger med, hvis du benytter Legal Desk. Så håndterer vi hele processen, herunder indberetning til SKAT, afmelding af pligter osv.
Klik her for at læse mere