Support har åbent man. - tors. kl. 09.00 - 16.30. Fredag kl. 09.00 - 16.00
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

14. december 2022

Afskrivning

Afskrivninger er en post i dit årsregnskab, hvor du skal angive det tab af værdi, som din virksomheds anlægsaktiver er blevet nedskrevet med i regnskabsåret. Afskrivning er vigtigt, da det kan trækkes fra i omsætningen og dermed give dig en skattemæssig fordel. Vi forklarer mere om afskrivning, anlægsaktiver og hvordan du gør her.

Hvad er afskrivning?

Kort sagt beskriver afskrivninger det årlige fald i din virksomheds anlægsaktivers værdi. For at forstå det mere præcist, kræver det dog lidt baggrundsviden.

Når en virksomhed eller et selskab investerer i anlægsaktiver – som er aktiver, der skal benyttes i mere end ét regnskabsår såsom ejendomme og maskineri – er det typisk en dyr udgift. Modsat andre udgifter som f.eks. kapacitetsomkostninger, så kan udgifter til køb af et anlægsaktiv ikke direkte trækkes fra i det regnskabsår, hvor aktivet er købt. Faktisk kan udgifter til anlægsaktiver slet ikke trækkes fra i regnskabet. De får derimod deres fradragsmæssige værdi gennem regnskabsposten ”afskrivninger”.

Det hænger sammen på den måde, at når der investeres i et anlægsaktiv, så skal anlægsaktivets værdi, typisk købesummen, angives på virksomhedens balanceregnskab som et aktiv. Et anlægsaktiv har en begrænset leve- eller benyttelsestid grundet slid, hvorfor værdien af aktivet skal falde i takt med de år, hvor det benyttes. Du afskriver altså værdien af aktivet i det antal regnskabsår, som du forventer at benytte det.

At afskrive på værdien af et aktiv betyder, at du gør aktivet mindre værd ved årligt at trække et beløb fra værdien. Værdien af anlægsaktivet bliver dermed mindre år for år og er til sidst helt værdiløst. Det beløb, som du trækker fra aktivets værdi i balanceregnskabet, er det samme beløb, som skal noteres i resultatopgørelsen under posten ”afskrivninger”. På den måde kan du løbende afskrive udgiften fra købet af anlægsaktivet over den årrække, hvor det benyttes.

Eksempel på afskrivning

Det kan være indviklet at forstå processen for afskrivninger, hvorfor du nedenfor kan se et mere konkret eksempel på, hvordan afskrivning kan foregå:

Eksempel: Du driver en transportvirksomhed, og har i år 2020 investeret i en ny lastbil. Du har købt lastbilen for 1.000.000 kr. og forventer at benytte den i 10 år, hvorefter den er uden værdi. Udgiften på 1.000.000 kr. kan du ikke trække fra i regnskabet som en “almindelig” udgift. Selve lastbilen skal derimod angives i virksomhedens balanceregnskab, som et anlægsaktiv med en værdi på 1.000.000 kr.

Med en startværdi på 1.000.000 kr. og en forventet benyttelsestid på 10 år, kan du afskrive lastbilen med 100.000 kr. pr. regnskabsår, da lastbilen dermed er uden værdi efter 10 år. Afskrivningen på de 100.000 kr. skal du hvert år fremadrettet i 10 år notere på afskrivningsposten i resultatopgørelsen, således at beløbet kan blive trukket fra i omsætningen.

Du skal samtidig huske at nedskrive lastbilens værdi med de samme 100.000 kr. hvert år i balancen, således at værdien efter 10 år er angivet som 0 kr. Sagt med andre ord, tager du altså hvert år 100.000 kr. af lastbilens værdi fra balancen og placerer den på afskrivningsposten for dermed at få den fradragsmæssige fordel.

Hvis benyttelsestiden havde været 5 år, skulle lastbilens værdi afskrives med 200.000 kr. pr. år i balancen, og afskrivningsposten i resultatopgørelsen skulle være på 200.000 kr. pr. år. Afskrivningen i ovenstående eksempel er beregnet ud fra den lineære afskrivningsmetode. Du kan læse mere om denne og de to øvrige metoder længere nede.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvad er et anlægsaktiv?

Aktiver er alt det, som din virksomhed ejer eller har kontrol over og kan opdeles i anlægsaktiver og omsætningsaktiver. Forskellen på anlægs- og omsætningsaktiver er, hvor lang tid aktiverne forventes at være i brug. Er et aktiv anskaffet med formålet om at skulle benyttes i mere end ét regnskabsår, karakteriseres det som et anlægsaktiv. Forventes det enten solgt eller værdiløst inden for et år, er det derimod et omsætningsaktiv. 

Anlægsaktiver kan opdeles i tre kategorier:

  1. Materielle anlægsaktiver (f.eks. ejendomme, biler, maskiner, inventar, it-systemer)
  2. Immaterielle anlægsaktiver (f.eks. goodwill, patenter, varemærker)
  3. Finansielle anlægsaktiver (f.eks. kapitalandele og værdipapir).

Hvis anlægsaktivet har en værdi under 14.100 kr. plus moms ved anskaffelse, så karakteriseres aktivet som “småanskaffelser”. Det betyder, at du allerede i det regnskabsår, hvor du anskaffer dig aktivet, kan trække det fulde beløb fra i afskrivningsposten. Når et anlægsaktiv efter flere års afskrivninger har en værdi under 14.100 kr. kan du også afskrive dette beløb i det igangværende regnskabsår.

Hvordan beregnes afskrivninger?

Når du skal beregne afskrivninger, har du som udgangspunkt tre muligheder:

  1. Den lineære metode
  2. Saldometoden
  3. Straksafskrivning.

Den lineære metode

Den lineære afskrivningsmetode fungerer på den måde, at du afskriver din virksomheds anlægsaktiv med et fast årligt beløb. Det årlige afskrivningsbeløb bestemmes ud fra anlægsaktivets værdi ved anskaffelsen og derefter fordeles denne værdi over den tid, som du forventer at benytte aktivet.

Eksempel: Køber du en maskine til 500.000 kr. med en forventet leve- eller benyttelsestid på 5 år, skal du ved anvendelse af den lineære metode notere 100.000 kr. pr. regnskabsår på afskrivningsposten i resultatopgørelsen. 

Saldometoden

Hvis du anvender saldometoden, afskrives anlægsaktiverne med en årlig fast procentsats, som beregnes ud fra aktivets bogførte værdi (værdien på balancen). Det er ikke muligt at afskrive med en højere procentsats end 25 % årligt.

Eksempel: Afskriver du en maskine med en startværdi på 500.000 kr. med en årlig procentsats på 25 %, skal aktivet det første år afskrives med 125.000 kr. (25 % af 500.000 kr.) Dette beløb skal angives på afskrivningsposten, mens aktivets nye bogførte værdi skal korrigeres til 375.000 kr. på balancen.

I det næste regnskabsår afskrives igen 25 % af restværdien, altså 375.000 kr., hvilket er 93.750 kr. Dette beløb skal angives på afskrivningsposten, mens den nye bogførte værdi af aktivet skal korrigeres til 281.250 kr. på balancen. Dette fortsætter indtil aktivet er værdiløst.

Straksafskrivning 

Hvis anlægsaktivet har en værdi under 14.100 kr., kan du straksafskrive det. Det vil sige, at du kan afskrive det fulde beløb i det samme regnskabsår, hvor du købte aktivet. Denne metode anvendes ved mindre køb af eksempelvis en computer, en kontorstol eller en telefon osv.

Start din egen virksomhed med Legal Desk

Tag springet og start din egen virksomhed med Legal Desk. Det er nemt, billigt og hurtigt, og du får kyndig vejledning under hele oprettelsesprocessen. Vi kan hjælpe dig, hvad enten du drømmer om din egen enkeltmandsvirksomhed eller vil tage skridtet videre med et anpartsselskab (ApS).

Du udfylder blot vores formular, betaler og underskriver med NemID. Så sender vi dig dit CVR-nummer, så snart din nye virksomhed er oprettet.

Læs mere om, hvordan du nemt kommer i gang her.