18. januar 2023
Er du erhvervsdrivende, og er din virksomhed påvirket af corona-udbruddet, kan det være svært og uoverskueligt at finde rundt i regeringens nye hjælpepakke. I denne artikel forsøger vi at guide dig igennem de vigtigste ting i hjælpepakken, som kan være afgørende for din virksomheds fremtid.
Hjælpepakken er en økonomisk støtte, som den danske stat tilbyder til blandt andet selvstændige erhvervsdrivende og virksomheder, som er – eller forventer at blive – påvirket af corona-udbruddet. Der gives støtte til dem, der enten oplever påbud om midlertidig lukning eller drastiske fald i omsætning som direkte resultat af corona-udbruddet og statens restriktioner.
Der er afsat ca. 56 milliarder kroner, som skal gå direkte til de påvirkede virksomheder i form af både tilskud og kompensation. Som selvstændig erhvervsdrivende og virksomhedsejer, har du følgende muligheder for at søge om kompensation:
Kompensationsordning til selvstændige, freelancere og mikrovirksomheder
Kompensationsordning til dækning af faste udgifter
Lønkompensation til medarbejdere.
Følgende tager udelukkende udgangspunkt i kravene til 1) kompensationsordningen til selvstændige, freelancere og mikrovirksomheder og 2) kompensationsordningen til dækning af faste udgifter. Bemærk, at du godt kan være omfattet af begge ordninger.
Selvom lønudgifter typisk karakteriseres som en fast udgift, er disse ikke omfattet af de to kompensationsordningerne. Det skyldes, at der er lavet en separat ordning hertil, nemlig 3) lønkompensation til medarbejdere. Du kan læse mere om mulighederne for lønkompensation her.
Din virksomhed skal have et CVR-nummer.
Din virksomhed skal være registreret senest den 1. februar 2020.
Du skal minimum eje 25 % af virksomheden.
Din virksomhed må ikke have mere end 10 fuldtidsansatte.
Din virksomhed skal have oplevet en nedgang i omsætning på minimum 30 % under corona-udbruddet.
Din virksomheds omsætning skal være på minimum 15.000 kr. i gennemsnit i den forudgående periode.
Din virksomhed skal have et CVR-nummer.
Din virksomhed skal være registreret senest den 1. februar 2020.
Din virksomhed skal have oplevet en nedgang i omsætning på minimum 40% under corona-udbruddet.
Din virksomheds faste omkostninger skal være på minimum 25.000 kr. i gennemsnit i den forudgående periode.
Din virksomheds udgifter skal være dokumenterbare og revisorpåtegnet.
Hvis din virksomhed opfylder kravene til en eller begge ordninger, har du mulighed for at søge om økonomisk kompensation fra staten. Hvis du ikke har oplevet et “stort nok” fald i din omsætning, men forventer, at det kommer i den nærmeste fremtid, har du også mulighed for at søge.
Hvor meget du modtager i kompensation afhænger af, hvilken én af de to kompensationsordninger, som din virksomhed opfylder kravene til.
Hvis din virksomhed opfylder kravene til at være omfattet af denne ordning, har du mulighed for at få dækket 75 % af dit omsætningstab, dog maks. 23.000 kr. pr. måned. Vær opmærksom på, at det ikke er 75 % af hele din omsætning, men kun af selve tabet/nedgangen i omsætningen. De 23.000 kr. gælder pr. virksomhedsejer med gyldigt CPR-nummer, så hvis I f.eks. er to ejere, er beløbet dobbelt op.
Hvis du ejer en virksomhed og har din ægtefælle som ansat, har du også mulighed for, at de 23.000 kr. bliver fordoblet til 46.000 kr. Bemærk, at det ikke er et krav, at din ægtefælle også skal være medarbejder, så længe de er ansat med en ansættelseskontrakt. Kompensationen er skattepligtig.
Eksempel: Din virksomhed har i gennemsnit omsat for 150.000 kr. pr. måned, men har grundet corona-udbruddet oplevet en nedgang på 30 % svarende til 45.000 kr. Da du kan få kompensation for 75 % af tabet, svarer det til 33.750 kr. Dette beløb overstiger dog loftet på 23.000 kr., hvorfor du kun modtager 23.000 kr. af tabet på 33.750 kr. Hvis du derimod ejer virksomheden med en anden eller har din ægtefælle ansat, fordobles loftet, og du kan få kompensation for det fulde tab på 33.750 kr.
Hvis du opfylder kravene til denne ordning, kan du modtage kompensation for mellem 25 % og 80 % – og i særlige tilfælde 100% – af dine faste udgifter. Størrelsen af kompensationen afhænger af, hvor meget din omsætning procentvist er faldet:
Nedgang i omsætning (%) |
Kompensation af faste udgifter (%)* |
Påtvunget lukning af staten |
100% |
Nedgang på 80 - 100% |
80% |
Nedgang på 60 - 80% |
50% |
Nedgang på 40 - 60% |
25% |
*Du kan maks. modtage 60 millioner kr. i kompensation for hele corona-perioden
Hvis din virksomhed er omfattet af statens påbud om midlertidig lukning, kan du få kompensation for 100 % af dine faste udgifter. Dette gælder eksempelvis natklubber, barer, frisører, tatovører m.m. Mister du hele din omsætning, men er ikke omfattet af påbuddet, modtager du “kun” 80 % i kompensation.
Der er åbnet op for ansøgninger til ovennævnte ordninger på Erhvervsstyrelsens portal, virksomhedsguiden.dk, hvor du kan få de seneste nyheder og mere info omkring åbningen af de andre ordninger. Kompensationen virker med tilbagevirkende kraft.
Du kan søge om kompensation her.
Noget af det, din ansøgning skal indeholde, er en revisorpåtegnet opgørelse over din virksomheds faste udgifter, en opgørelse over den forventede omsætningsnedgang, grundet corona-udbruddet samt en tro og love-omklæring på, at omsætningen er faldet.
Du kan også læse om kravene til lønkompensationsordningenl her. Denne ordning har ligeledes åbent for ansøgninger.