Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 -15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

14. december 2022

Hvad er compliance?

Compliance betyder “overholdelse af regler, efterlevelse af retningslinjer” og benyttes som betegnelse for den proces, hvor en virksomhed forsøger at leve op til gældende krav og anbefalinger. Det kan hurtigt komme til at lyde som et poppet buzzword, men faktisk kan compliance have stor betydning for virksomheder. Bliv klogere på compliance med denne artikel.

Hvad betyder compliance?

Slår du ordet compliance op, står der “overholdelse af regler, efterlevelse af retningslinjer”. Dette giver en god indledende forståelse for, hvad compliance er, men det er ikke fyldestgørende. Compliance bruges primært i virksomhedsregi og er aktuelt, når du enten driver en virksomhed eller har et vis ansvar i en virksomhed.

Compliance kan have to betydninger, da det både er noget virksomheden kan gøre og kan blive. En virksomhed bliver compliant, når den lever op til de forskellige lovgivninger, og den gør dette ved at sætte klare retningslinjer for, hvordan compliance skal opnås. At være compliant er dog ikke en fast tilstand, som virksomheden befinder sig i, da der ofte kommer nye krav, som virksomheden skal tilpasse sig efter. 

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Hvordan udfører jeg compliance?

Det, der kan gøre compliance indviklet er, at begrebet ikke kun dækker over det at følge og overholde regler. At følge reglerne er nemlig kun én af de mange opgaver, som compliance indebærer.

Det første trin i compliance er, at virksomheden skal fastlægge, hvilke love, som falder inden for virksomhedens område. Det andet trin er, at virksomheden skal planlægge, organisere og udarbejde interne retningslinjer for, hvordan den skal kunne overholde disse regler. Populært sagt er compliance et samlebegreb, som dækker over hele processen for, hvordan din virksomhed håndterer de regler, der gælder for lige netop den.

Arbejdet med compliance går blandt andet ud på, at din virksomhed kan svare på følgende spørgsmål:

  • Hvilke love er relevante for min virksomhed?

  • Hvordan har vi tænkt os at overholde disse love?

  • Hvordan tjekker vi op på, om vi overholder lovene?

  • Hvordan rapporterer vi, at lovene overholdes?

  • Hvorfor gør vi det på denne måde?

  • Hvad kan vi gøre bedre i fremtiden?

  • Hvordan sikrer vi, at virksomheden ikke udnyttes kriminelt?

Det tredje og sidste trin er, at virksomheden skal nedskrive en intern procedure for, hvordan den planlægger, organiserer og udfører arbejdet med compliance. Dette er nødvendigt for, at alle medarbejderne i virksomheden kan overholde retningslinjerne for compliance. Samtidig benyttes det også som dokumentation for, at virksomheden efterlever kravene for compliance i tilfælde af, at myndighederne skulle bede om dette.

Hvem har ansvaret for compliance?

Det overordnede ansvar for intern kontrol og risikostyring, hvori compliance indgår, ligger som udgangspunkt hos ledelsen, altså bestyrelsen eller direktionen. Det ses dog ofte i større virksomheder, at disse ansætter en complianceansvarlig, som står for alt arbejdet vedrørende compliance. Ved at ansætte en complianceansvarlig, sikrer du i højere grad, at virksomheden lever op til alle kravene. Driver du en mindre virksomhed, kan du typisk selv håndtere dette arbejde, hvis du sørger for at holde dig opdateret omkring reglerne for din virksomheds arbejdsområde.

Hvad er formålet med compliance?

Formålet med compliance er at identificere og kontrollere risici på en effektiv måde i virksomheden. Dette gøres blandt andet for at undgå økonomisk kriminalitet såsom hvidvask, for at skabe sikkerhed på arbejdspladsen og for at sikre, at de ansatte og kunderne behandles efter de gældende regler for f.eks. beskyttelse af persondata.

Hvis du og din virksomhed ikke tager compliance alvorligt, kan det resultere i bøder eller straffe. I nogle tilfælde kan det endda ende ud i dyre retssager eller en komplet nedlukning af virksomheden. Det er derfor vigtigt ikke at springe over, hvor gærdet er lavest, når det kommer til compliance, da det i sidste ende aldrig kan betale sig.

Stift dit selskab med Legal Desk

Husk du nemt kan stifte dit eget selskab med Legal Desk, hvad enten det er en enkeltmandsvirksomhed, et ApS eller et A/S, du drømmer om! Udfyld vores formular, betal og så modtager du kort herefter dine dokumenter, klar til underskrift. Så sørger vi for at registrere dit selskab hos Erhvervsstyrelsen og få selskabskapitalen bekræftet.

Gå i gang med at stifte dit eget selskab allerede i dag.