Når du opretter en virksomhed, skal du ved visse selskabsformer indskyde startkapital af en hvis størrelse. Kapitalkrav er betegnelsen for kravet til startkapitalens størrelse for den selskabsform, du vil oprette. I denne artikel kan du læse mere om kapitalkrav for de forskellige selskabsformer og blive klogere på, hvilken selskabsform der passer til dig.
Kun 1.749,-
Ekskl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Selskabsstiftelse
Opret og modtag på 10 minutter
Få CVR inden for 48 timer
Bekræftelse af selskabskapital
Fuld dokumentpakke inkl. ejerbog og vedtægter
Mere end 60.000 selvstændige har valgt Legal Desk
Vi stifter over 30% af landets ApS'er
Ekskl. obligatorisk gebyr til Erhvervsstyrelsen på 670,-
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 1.749,-
Ekskl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Selskabsstiftelse
Opret og modtag på 10 minutter
Få CVR inden for 48 timer
Bekræftelse af selskabskapital
Fuld dokumentpakke inkl. ejerbog og vedtægter
Mere end 60.000 selvstændige har valgt Legal Desk
Vi stifter over 30% af landets ApS'er
Ekskl. obligatorisk gebyr til Erhvervsstyrelsen på 670,-
Kapitalkravet afhænger af, hvilken selskabsform du vælger at oprette. For nogen virksomhedsformer gælder der ikke et krav om indskud af kapital, mens andre selskabsformer har et krav på op til 400.000 kr. Det er derfor vigtigt, at du har kendskab til, hvad kapitalkravet er for den selskabsform, du ønsker at drive din virksomhed under.
Et kapitalkrav – også betegnet som selskabskapital – må ikke forveksles med prisen for oprettelse af en virksomhed, da dette er to forskellige ting. Kapitalkrav er dermed ikke prisen, du betaler for at oprette virksomhed gennem eksempelvis Legal Desk, men derimod et beløb, du skyder ind i virksomheden som et aktiv. Sagt med andre ord, er det ikke penge, du mister, men derimod en økonomisk reserve, der bliver placeret i virksomheden.
Ønsker du at oprette en enkeltmandsvirksomhed, er det ikke nødvendigt at have kapitalen til rådighed, da der ikke er krav om indskud af startkapital. En enkeltmandsvirksomhed kan derfor være en god løsning for dig, der enten ikke ønsker eller har mulighed for at investere penge i virksomheden fra begyndelsen.
Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed, hæfter du dog personligt for virksomhedens gæld og forpligtelser. Det betyder, at hvis virksomheden ikke betaler sine regninger, så kan kreditorer henvende sig til dig personligt og kræve regningen betalt.
Læs mere og opret enkeltmandsvirksomhed her
For etablering af anpartsselskaber (ApS) gælder der et kapitalkrav på minimum 20.000 kr. i startkapital. Anpartsselskaber er den mest udbredte selskabsform i Danmark, da det er den selskabsform, hvor kapitalkravet er mindst, samtidigt med at du ikke hæfter personligt for virksomhedens gæld og forpligtelser. Med andre ord hæfter du kun for virksomhedens gæld med den kapital, som du skyder ind i virksomheden.
Ved stiftelse af et aktieselskab (A/S) gælder der et kapitalkrav på minimum 400.000 kr. i startkapital. Du hæfter ikke personligt for virksomhedens gæld og forpligtelser, men kun med den indskudte kapital. Som yderligere krav til aktieselskaber, skal der også være en bestyrelse i virksomheden.
Et holdingselskab er ikke en selvstændig selskabsform, da det både kan være et anpartsselskab eller et aktieselskab. Et holdingselskab er kort sagt et selskab, der ejer andele i andre selskaber. Har du planer om at oprette et holdingselskab, er kapitalkravet dermed enten 20.000 kr. eller 400.000 kr., afhængigt af om du vælger at oprette holdingselskabet som et ApS eller A/S.
Læs mere og opret et holdingselskab her
Når du opretter et interessentskab (I/S), gælder der intet kapitalkrav. Denne type selskab fungerer på mange måder som en enkeltmandsvirksomhed med den ene forskel, at I som minimum skal være to ejere. Ejerne hæfter alle personligt og solidarisk for virksomhedens gæld.
Læs mere om interessentskab her
Et kapitalkrav kan enten opfyldes med indskud af kontanter eller indskud af aktiver. Indskud med andet end kontanter bliver kaldt for apportindskud og kan eksempelvis være maskiner, varebiler og værktøj. Ønsker du at opfylde kapitalkravet med apportindskud, skal der udarbejdes en vurderingsberetning. Den skal indeholde en korrekt beskrivelse og vurdering af de indskudte aktiver, sådan at aktivernes værdi som minimum svarer til kapitalkravet. Læs mere om kapitalkrav og apportindskud her.
Uanset om du vil oprette enkeltmandsvirksomhed, anpartsselskab eller aktieselskab, kan du nemt og billigt gøre det med Legal Desk. Her udfylder du blot en formular med spørgsmål, betaler og underskriver, hvorefter vi går i gang med registreringen af selskabet. Du får straks adgang til alle de nødvendige juridiske dokumenter, herunder stiftelsesdokument og ejerbog.
OBS. Du skal ikke foretage dig noget for at få virksomhedstjekket. Det sker automatisk, når du køber et erhvervsprodukt hos Legal Desk.
Et kapitalkrav er det beløb, du skal indskyde som startkapital, når du opretter en virksomhed. Beløbet varierer alt efter selskabsformen. For eksempel er der ingen krav for en enkeltmandsvirksomhed, mens du skal indskyde 400.000 kr. for at stifte et aktieselskab (A/S). Kapitalkravet bliver en del af virksomhedens formue og fungerer som økonomisk fundament for selskabets aktiviteter.
Kapitalkravet fungerer som en økonomisk sikkerhed for virksomheden og dens kreditorer. For kapitalselskaber som ApS og A/S sikrer kapitalkravet, at der er midler i virksomheden til at dække forpligtelser.
For enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber (I/S) gælder der ikke noget krav om kapitalindskud. Derimod skal du indskyde minimum 20.000 kr., hvis du vil stifte et anpartsselskab (ApS), og minimum 400.000 kr., hvis du vil stifte et aktieselskab (A/S). For holdingselskaber afhænger kapitalkravet af, om det oprettes som ApS eller A/S, og følger dermed samme regler.
Nej, kapitalkravet er ikke en omkostning eller et gebyr. Det er en økonomisk reserve, der bliver en del af virksomhedens aktiver. Du kan bruge pengene i driften, men virksomheden skal opretholde en positiv egenkapital.
Ja, du kan opfylde kapitalkravet med apportindskud (f.eks. maskiner, udstyr eller varebiler). Hvis du vælger dette, skal der udarbejdes en vurderingsberetning, som dokumenterer værdien af de indskudte aktiver.
Hvis du ikke har den nødvendige kapital til at stifte et ApS eller A/S, kan du overveje at starte en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab i stedet, da disse ikke har krav om kapitalindskud. En anden mulighed er at finde en medejer eller investor, som kan bidrage med kapital. Du kan også spare op eller søge finansiering, indtil du har midlerne.
Et A/S er ofte en større virksomhed med flere ejere og mulighed for at sælge aktier. Det højere kapitalkrav på 400.000 kr. giver en større økonomisk stabilitet, hvilket er vigtigt for investorer og kreditorer.
Ja, et holdingselskab er enten et ApS eller et A/S, hvilket betyder, at kapitalkravet er enten 20.000 kr. eller 400.000 kr. afhængigt af selskabsformen.
Hvis egenkapitalen i selskabet falder under det lovpligtige kapitalkrav, kan det føre til alvorlige konsekvenser. Selskabet kan blive pålagt at reetablere kapitalen, f.eks. ved kapitalforhøjelse. Hvis dette ikke sker, kan virksomheden ende i rekonstruktion eller blive tvangsopløst. I visse tilfælde kan ledelsen endda komme til at hæfte personligt, hvis der ikke reageres i tide.
Legal Desk gør det nemt at oprette en enkeltmandsvirksomhed, ApS eller A/S online. Du udfylder en formular, betaler, underskriver, og vi sørger for registreringen.