Support har åbent man. - tors. kl. 10.00 - 15.00. Chatten er åben 9 - 16.30
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

11. oktober 2024

Kommission

Kommission er en aftale, typisk mellem to erhvervsdrivende, hvor den ene part får ansvaret for at sælge den anden parts produkter til gengæld for aflønning i form af provision fra salget. Dette kan i nogle tilfælde være til stor fordel for begge parter. Læs mere om kommission og dens fordele her.

Hvad er kommission?

Kommission er en form for samarbejde mellem to personer, typisk virksomheder, hvor den ene virksomhed er producent, mens den anden virksomhed er forhandler. I stedet for at hver virksomhed både skal stå for produktion og salg, så står den ene part i en kommissionsaftale for salgsdelen, mens den anden part står for produktionen.

Den sælgende virksomhed, også kaldt kommissionæren, vil typisk være en forhandler, der allerede har én eller flere fysiske butikker eller en webshop med en etableret kundebase. Den producerende virksomhed, også kaldt kommittenten, vil derimod typisk være en producent uden egne butikker, men kun fabrikker til produktionen. Kommission er meget anvendt af eksempelvis bilsælgere, urmagere og forhandlere af luksusmærker.

Læs mere om, hvordan du starter din egen webshop her

Hvordan fungerer kommission?

Kommission fungerer således, at kommissionæren får adgang til at udstille kommittentens produkter i sin butik eller webshop, hvorefter kommissionæren sælger disse produkter til sine kunder. Salget fra kommissionæren til kunden sker således i kommissionærens eget navn, mens navnet på produkterne er producentens.

Præmissen for kommission er, at kommissionæren ikke betaler for at få kommittentens produkter stillet til rådighed, og at fortjenesten fra salget går til kommittenten. Dette hænger sammen på den måde, at kommissionæren aldrig ejer produkterne, men blot “låner” dem til videresalg. Kommissionæren fungerer således som mellemmand mellem kommittenten og kunden. Kommissionæren bliver efterfølgende belønnet af kommittenten i form af provision fra det samlede salg.

Eksempel på kommission: Janne driver en bilforhandler, men har ikke råd til at købe samtlige biler hjem til butikken. Hun indgår derfor i stedet en kommissionsaftale med producenten af de biler, som hun sælger. Aftalen går ud på, at Janne modtager 30 fabriksnye biler til hendes butik, som hun ikke skal betale for at have stående, da det stadig er producenten, der ejer dem. Janne sælger alle 30 biler til sine kunder og sender herefter fortjenesten tilbage til producenten. Efterfølgende modtager Janne provision fra salget af bilerne, som dermed er hendes indtjening på handlerne.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Hvad er fordelen ved kommission?

Fordelen ved kommission set fra kommittentens side er, at vedkommende nemt og hurtigt kan få sine produkter ud på markedet via etablerede forhandlere og dermed ikke er nødsaget til selv at drive en butik eller webshop. Dette kan også have den ekstra fordel, at kommittenten kun behøver fokusere på at optimere udviklingen af sine produkter.

Fordelen set fra kommissionærens side er, at vedkommende får gratis adgang til produkter, der kan udvide butikkens sortimentet og dermed gøre den mere attraktiv. Økonomisk set slipper kommissionæren altså for at skulle investere et stort beløb i nye produkter og mindsker dermed også risikoen for at komme i økonomisk uføre, hvis produkterne ikke bliver solgt.

Hvordan fordeles ansvaret?

Kommissionæren har som udgangspunkt alt ansvar for salget af produktet, herunder forpligtelser såsom levering, reklamation og returret. Kommittenten har derimod ansvaret for udgifterne til produkterne og bærer risikoen for, at der skulle ske noget med produkterne. Da det er kommittenten, der har ejerskabet over produkterne, er det også kommittenten, der bestemmer prisen, som kommissionæren skal sælge produktet til.

Start din egen virksomhed med Legal Desk

Går du med ambitioner om at starte din egen virksomhed, så har det heldigvis aldrig været nemmere at komme i gang. Du kan nemt og hurtigt klare alt det juridiske online med Legal Desk – udfyld blot vores formular, betal og underskriv dine dokumenter med MitID.

Kom nemt og hurtigt i gang med din virksomhed her