Den 23. august 2024 sendte regeringen et lovudkast om ændring af selskabsloven til høring hos Folketinget. Lovforslaget rummer blandt andet forslag om nedsættelse af kapitalkravet for anpartsselskaber (ApS) fra 40.000 kr. til 20.000 kr. Læs mere om ændringerne her.
Kun 1.749,-
Ekskl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Selskabsstiftelse
Få dit CVR-nummer nemt og hurtigt
Alt inkluderet – fra start til registrering
Fuld dokumentpakke inkl. ejerbog og vedtægter
Vi bekræfter din selskabskapital
Mere end 60.000 selvstændige har valgt Legal Desk
Vi stifter 25% af ApS'er i Danmark
Ekskl. obligatorisk gebyr til Erhvervsstyrelsen på 670,-
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 1.749,-
Ekskl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Selskabsstiftelse
Få dit CVR-nummer nemt og hurtigt
Alt inkluderet – fra start til registrering
Fuld dokumentpakke inkl. ejerbog og vedtægter
Vi bekræfter din selskabskapital
Mere end 60.000 selvstændige har valgt Legal Desk
Vi stifter 25% af ApS'er i Danmark
Ekskl. obligatorisk gebyr til Erhvervsstyrelsen på 670,-
BEMÆRK: De nye regler er ikke trådt i kraft endnu.
Mindstekravet for selskabskapital til anpartsselskabers (ApS) er i dag på 40.000 kr. Det betyder, at du ikke kan stifte et anpartsselskab, medmindre du (og eventuelle medejere) har indskudt mindst 40.000 kr. i selskabet. Kapitalkravet er ikke prisen for at oprette et selskab, men derimod et beløb, som selskabet skal drives for.
Anpartsselskaber skal desuden have et såkaldt forsvarligt kapitalberedskab. Det betyder, at selskabet skal have tilstrækkelig kapital til at betale nuværende og kommende regninger, og til at understøtte den generelle drift. Hvor stort beløb et forsvarligt kapitalberedskab dækker over, er derfor forskelligt fra virksomhed til virksomhed.
Regeringen og en række øvrige partier ønsker at nedsætte kapitalkravet til anpartsselskaber fra 40.000 kr. til 20.000 kr. Hvis lovforslaget vedtages, vil det altså betyde, at du kan stifte et anpartsselskab ved at indskyde 20.000 kr. i selskabet. Dermed vil flere iværksættere få mulighed for at stifte et anpartsselskab.
Lovforslaget indeholder desuden et forslag om at afskaffe forbuddet mod udbud af kapitalandele til offentligheden. Det kan du læse mere om her.
Nedsættelse af kapitalkravet vil gavne iværksættere på flere måder. Nedenfor kan du læse mere om de de vigtigste argumenter for at nedsætte kapitalkravet:
Først og fremmest skal et kapitalkrav på 20.000 kr. gøre det muligt for flere iværksættere at stifte anpartsselskaber. Indtil 2019 kunne man stifte et iværksætterselskab med et kapitalindskud på helt ned til 1 kr., men siden denne selskabsform blev afskaffet, har man altså skulle indskyde 40.000 kr. for at starte et selskab.
Kravet om et forsvarligt kapitalberedskab bliver ikke ændret med de nye tiltag, og derfor vil nedsættelsen af kapitalkravet ikke ødelægge kreditorernes beskyttelse.
Lige nu har Danmark det næsthøjeste kapitalkrav til anpartsselskaber i EU, og blandt de nordiske lande har Danmark det allerhøjeste kapitalkrav. Ved at indføre et kapitalkrav, der ligger tættere på de kapitalkrav, vores nabolande stiller, vil danske iværksættere få mulighed for at konkurrere med andre europæiske og nordiske lande på lige vilkår.Lavere risiko
I dag kan man som iværksætter vælge mellem at stifte en enkeltmandsvirksomhed og et ApS. Der er intet kapitalkrav, når man stifter en enkeltmandsvirksomhed, men til gengæld skelner man ikke mellem virksomhedens økonomi og stifterens privatøkonomi. Det vil altså sige, at man hæfter personligt for virksomhedens gæld.
Vælger man at stifte et ApS, er der et kapitalkrav ved oprettelsen, men til gengæld hæfter man kun for den indskudte kapital.
Det betyder, at der kan være en større risiko forbundet med at have en enkeltmandsvirksomhed end et ApS. Når kapitalkravet sænkes til 20.000 kr. får flere mulighed for at starte en virksomhed uden at være villig til at hæfte personligt.
Du kan få gavn af de nye regler, selvom du allerede har stiftet et anpartsselskab. Dit selskab har nemlig i visse tilfælde mulighed for at nedsætte selskabskapitalen til minimumsbeløbet, som altså vil blive ændret fra 40.000 kr. til 20.000 kr.
Det kan du læse mere om her.
Lovforslaget forventes at blive fremsat for Folketinget i november 2024. Lovændringen bestemmer, at de nye regler skal træde i kraft den 1. januar 2025. Visse regler, herunder reglen om nedsat kapitalkrav, har dog ikke en specifik dato endnu.
Hvis ændringerne bliver vedtaget, kan du altså forvente, at reglen om nedsat kapitalkrav træder i kraft i løbet af 2025.