Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

18. januar 2023

Varedebitorer

En varedebitor er en virksomhed, der skylder din virksomhed penge for nogle varer, som er blevet leveret og indgår i varedebitors varelager eller produktion. Men hvad er forskellen på en varedebitor og en almindelig debitor? Og hvad er varedebitorernes omsætningshastighed? Få svarene i denne artikel.

Hvad er en varedebitor?

Der er tale om en varedebitor, når en virksomhed skylder en anden virksomhed penge for varer, som er blevet leveret og derfor indgår i varedebitorens varelager eller produktion. Den virksomhed, som varedebitoren skylder penge til, kaldes omvendt for varekreditor. Betegnelserne varedebitor og varekreditor kommer af ordene debitor og kreditor, da en debitor er en, der skylder nogen noget, mens en kreditor er en, der skyldes noget til.

Med andre ord kan det siges, at en varedebitor er en virksomhed, som har fået kortfristet kredit på en varelevering – det betyder, at der skal betales for de pågældende varer inden for et år (da der ellers ville være tale om langfristet kredit). 

Hvornår er der tale om en varedebitor kontra en almindelig debitor?

Det afgørende for, om der er tale om en varedebitor er, at virksomhedens gæld angår en leveret varer, som indgår i den pågældende virksomheds lagerbeholdning. Det er underordnet, om den pågældende vare skal videresælges af virksomheden eller noget andet. Hvis den leverede vare imidlertid ikke skal indgå i nogen form for produktion, så vil den modtagende virksomhed ikke være varedebitor, men blot debitor. Dette kan eksempelvis være tilfældet, hvis der leveres varer i form af inventar til virksomheden, som ikke på nogen måde skal indgå i produktionen.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvad er et tilgodehavende?

Hvis din virksomhed har penge tilgode hos en anden virksomhed – eksempelvis en varedebitor – så vil der være tale om et tilgodehavende. Et tilgodehavende kan dog også opstå på andre måder eksempelvis ved, at din virksomhed har betalt for meget til en leverandør, der herefter skylder virksomheden penge. Et tilgodehavende kan ligeledes opstå, hvis din virksomhed har mere købsmoms end salgsmoms, da virksomheden bliver berettiget til at få differencen tilbagebetalt – her vil du have et tilgodehavende hos SKAT. 

Varedebitorers omsætningshastighed

Når der tales om tilgodehavender i relation til varedebitorer, så tales der ofte også om varedebitorernes omsætningshastighed – dette er et nøgletal, som bruges til at beskrive, hvor hurtige dine varedebitorer er til at indbetale gælden. Hvis varedebitorerne indfrier deres gæld hurtigt, vil din virksomhed have en høj omsætningshastighed og omvendt. Du kan beregne varedebitorernes omsætningshastighed ved hjælp af følgende formel:

Din virksomheds nettoomsætning / dens varedebitorer = varedebitorernes omsætningshastighed 

Eksempel: Torbens virksomhed har en nettoomsætning på 3.400.000 kr., og varedebitorer for 800.000 kr. 3.400.000 kr. / 800.000 kr. = 4,25. Dette tal udgør virksomhedens omsætningshastighed og viser, at virksomhedens kunder betaler deres regninger omtrent 4,25 gange årligt, det vil sige de har ca. 2,8 måneders kredit i gennemsnit (12 måneder / 4,25 = 2,8 måneder).

Det er ikke muligt at give et entydigt svar på, hvad der anses for at være en god omsætningshastighed, da det afhænger af den givne branche. Befinder din virksomhed sig inden for eksempelvis detailbranchen, vil du typisk se en højere omsætningshastighed end ved et investeringsselskab. Det er dog en god idé at beregne omsætningshastigheden årligt og på samme tidspunkt, så du kan sammenligne og se, om det går den rigtige eller forkerte vej.