Når du skal sælge din virksomhed, kan det hurtigt virke som et uoverskueligt projekt uden professionel bistand. Derfor har vi udarbejdet denne 10-trins vejledning, der skal hjælpe dig med at finde hoved og hale i hele processen selv. Du kan også nemt udarbejde overdragelsesaftalen med Legal Desk.
Kun 2.499,-
Ekskl. moms
Spar kr. 8.000,-
Ift. traditionel advokat
15 - 20 min.
I reelt tidsforbrug
Virksomhedsoverdragelse
Få styr på papirarbejdet på 15 minutter
Udfyld, modtag og underskriv digitalt
Alle dokumenter samlet ét sted
Inkl. registrering
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
Legal Desk benyttes af over 230.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 2.499,- Ekskl. moms
Spar kr. 8.000,-
Ift. traditionel advokat
15 - 20 min.
I reelt tidsforbrug
Virksomhedsoverdragelse
Få styr på papirarbejdet på 15 minutter
Udfyld, modtag og underskriv digitalt
Alle dokumenter samlet ét sted
Inkl. registrering
Digital alt-i-en løsning
Benyttet af mere end 60.000 selvstændige
Ønsker du at sælge din virksomhed, skal du være opmærksom på at tage hensyn til en række personlige, juridiske og økonomiske forhold. Du skal først og fremmest tage stilling til, hvordan salget vil påvirke dit personlige liv, da du sandsynligvis vil skulle starte forfra med en ny virksomhed, finde et nyt job eller noget helt tredje bagefter. Er du indforstået med konsekvenserne af salget, kan du gå i gang med at få styr på de juridiske forhold i forbindelse med overdragelsen af virksomheden samt danne dig et overblik over virksomhedens økonomiske forpligtelser. Dette vil også blive gennemgået i vejledningen nedenfor.
Det kan være noget af en mundfuld at skulle sælge sin virksomhed. Der er en række forhold, du skal tage stilling til, og en del forberedelser, du skal igennem, før salget reelt kan gennemføres. Vi har her listet de vigtigste ting, du skal huske, når du vil sælge din virksomhed. Du kan se en uddybende forklaring af de forskellige punkter under listen:
Det første led i salget af din virksomhed består af forberedelser og annoncering. Her skal du tage stilling til, hvorfor du sælger virksomheden, om det er det rette tidspunkt og hvorhenne du vil annoncere salget. Derudover bør annoncen beskrive de mest væsentlige forhold, herunder en udførlig beskrivelse af selve virksomheden og begrundelsen for salget – ofte vil potentielle købere være tilbøjelige til at tro, at du skjuler noget som sælger, hvis ikke du angiver en legitim årsag til salget.
Når du forsøger at tiltrække købere, skal du overordnet set være imødekommende, velforberedt og indstillet på, at salget skal gennemføres på de bedst mulige vilkår. Du skal være klar på at styre processen, når en potentiel køber kontakter dig efter annoncering, og du skal virke professionel i en sådan grad, at køber føler sig tryg ved at handle med dig.
Inden du indgår i forhandlinger med en potentiel køber, skal du sørge for at have en NDA – også kaldet en hemmeligholdelsesaftale – klar, før du begynder at videregive væsentlige oplysninger om virksomheden. Dette vil beskytte dig mod, at den potentielle køber afslører fortrolige oplysninger omkring virksomheden under handlen, eller i værste fald efter forhandlingerne opgives.
Du kan nemt lave en NDA med Legal Desk her
Inden du indleder forhandlinger og fastsætter udbudspris, bør du have virksomhedens regnskab og nøgletal klar. Disse tal er væsentlige under værdiansættelsen af virksomheden, og det er helt klart noget, som en potentiel køber gerne vil kigge på, før vedkommende træffer en beslutning. Sørg blandt andet for at have virksomhedens årsrapporter for de seneste 3-5 år klar – hvis virksomheden er relativt ny, kan du alternativt finde tallene på årets omsætning og resultat frem.
Som det næste led i salget af din virksomhed, skal du fastsætte udbudsprisen for virksomheden. Det vil være en god idé at have to priser klar – en pris, som du finder rimelig og ideelt set gerne vil sælge virksomheden for, og en anden pris, som udgør minimumsgrænsen for, hvad du skal have for virksomheden. Ved at have disse to priser klar på forhånd, kan du nemmere indgå i forhandlinger med køber velvidende om, hvor meget rum du har til at forhandle med i forhold til udbudsprisen.
Når du skal finde den rette køber, bør du overveje, hvorvidt vedkommende er egnet til at fortsætte driften på en måde, du finder tilfredsstillende – naturligvis kun såfremt du interesserer dig for virksomhedens fremtidige drift og overlevelse. Du sikrer dig først og fremmest, at køber er kompetent til opgaven ved at kigge på den pågældendes professionelle forhold og erfaring. Derudover kan du også vurdere køber ved at snakke med vedkommende omkring deres fremtidsplaner for virksomheden – i sidste ende handler det i høj grad om din mavefornemmelse og personlige vurdering af vedkommende.
Undervejs i salgsprocessen er det vigtigt ikke at glemme, at du fortsat skal drive virksomheden fornuftigt. Det er naturligt, at dit fokus kommer til at være på salget, og det er udelukkende derfor, at denne påmindelse er en del af vejledningen. Såfremt du fuldstændig nedprioriterer driften, kan du risikere, at virksomheden mister værdi, og at du derfor får sværere ved at sælge den til din oprindelige udbudspris. Ved at fortsætte med at drive virksomheden sikrer du dig således, at virksomhedens værdi opretholdes.
Når du har fundet en eller flere potentielle købere, er du klar til at indgå i forhandlinger. Det er her, at du skal bruge al den forberedelse, som du har gjort dig forinden for at få solgt virksomheden på de bedst mulige vilkår. Få gerne styr på din forhandlingsteknik, inden du indgår i forhandlinger med potentielle købere. Du kan med fordel følge disse grundregler under forhandlingerne:
Såfremt forhandlingerne er en succes, og du fortsat ønsker at gennemføre virksomhedsoverdragelsen, skal de essentielle vilkår for overdragelsen fastsættes. Det skal eksempelvis aftales, hvornår virksomheden skal overtages af køber, hvilken betalingsform der skal anvendes ved betaling af udbudssummen, hvorvidt sælger fortsat skal arbejde for virksomheden m.v.
Når I er blevet enige om de essentielle vilkår, skal der udarbejdes en virksomhedsoverdragelsesaftale, hvori aftalens endelige vilkår dokumenteres. I overdragelsesaftalen skal det klart fremgå, hvad de nærmere omstændigheder for overdragelsen af virksomheden er, så der ikke kan opstå tvivlsspørgsmål senere hen.
Du kan nemt og hurtigt lave en virksomhedsoverdragelsesaftale med Legal Desk her
Når overdragelsesaftalen er udarbejdet, mangler kun den endelige gennemførelse af salget. Virksomhedsoverdragelsen er reelt først gennemført, når overdragelsesaftalen er underskrevet af begge parter, og købesummen er blevet overført. Derudover skal overdragelsen også noteres i det pågældende selskabs ejerregister og ejerbog. Herefter kan du med rette sige, at du har solgt din virksomhed.
Som nævnt under trin 9 skal du bruge en overdragelsesaftale, når omstændighederne for overdragelsen skal dokumenteres. Dette er et juridisk dokument, som tidligere ville have krævet en advokats bistand, men som du nu nemt kan få udarbejdet med Legal Desk.
Det gør du ved at udfylde vores formular, hvori vi stiller dig alle de spørgsmål, vi skal have svar på, for at kunne udarbejde din overdragelsesaftale. Når du er færdig og har betalt, modtager du aftalen med det samme – klar til underskrift med NemID. Vi sørger også for den efterfølgende klargøring og registrering af overdragelsen hos Erhvervsstyrelsen.
Klik blot ‘Lav overdragelsesaftale nu’ nedenfor for at gå i gang med formularen.