Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

10. oktober 2023

Arv og gæld ved dødsfald

Du arver som udgangspunkt ikke gæld, men det betyder ikke, at afdødes gæld ikke kan have konsekvenser for dig – det gælder særligt, hvis du er længstlevende ægtefælle. Læs mere i denne artikel, hvor vi gennemgår, hvad der sker med gæld, når en person går bort.

Hvad sker der med gæld ved dødsfald?

Når du går bort, indgår alle dine ejendele i det, der kaldes et dødsbo. I dødsboet bliver din formue og gæld gjort op, så der dannes et overblik over, hvordan eventuel gæld kan betales af, og hvordan arven kan fordeles. Hvis der er gæld i dødsboet, vil denne som udgangspunkt blive betalt ud, inden den resterende arv udbetales til arvingerne. Gælden i dødsboet bliver altså betalt med formuen fra dødsboet.

Hvis gælden overstiger formuen i dødsboet, bliver det opgjort som et konkursbo. Det betyder, at hvis der ikke allerede er en bobestyrer over dødsboet, bliver der tildelt en af Skifteretten. Bobestyreren går her ind som en slags kurator og behandler boet efter dødsboskiftelovens regler, der minder om konkursloven.

Som noget af det første indrykker bobestyreren en annonce i Statstidende om behandlingen af dødsboet. Her har dødsboets kreditorer (altså dem som dødsboet skylder penge) en frist på 8 uger til at henvende sig til bobestyreren vedrørende deres krav. Efter at kreditorerne har henvendt sig med deres krav, undersøger bobestyreren disse og udarbejder herefter en endelig oversigt over behandlingen af dødsboet. Dødsboets værdier uddeles i en prioriteret rækkefølge til kreditorerne, hvilket fremgår af denne oversigt. Oversigten præsenteres endeligt på et møde med boets kreditorer.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Arver jeg gæld?

Gæld ved privat skifte

Sker der et privat skifte af et dødsbo med gæld i, hæfter I som arvinger for gælden, hvis I er gået i gang med at dele boet uden, at I har skabt jer et ordentlig overblik over kreditorerne og gælden.

Er der allerede valgt privat skifte, men ønsker I ikke at skulle hæfte for afdødes gæld, kan I lade en bobestyrer skifte boet og dermed undgå at hæfte for afdødes gæld.

Gæld og uskiftet bo

Hvis du ønsker at sidde i uskiftet bo, og din ægtefælle har gæld, overtager du som længstlevende gælden. Det er derfor vigtigt, at du nøje overvejer situationen og din ægtefælles økonomi, inden du vælger at sidde i uskiftet bo.

Gæld og formuefællesskab

Hvis din ægtefælle har stor gæld og afgår ved døden, risikerer du at skulle betale halvdelen af din formue til vedkommendes kreditorer. Dette er tilfældet, hvis I ikke har oprettet en ægtepagt og dermed har formuefællesskab.

Når en ægtefælle afgår ved døden, ophører formuefællesskabet, hvilket betyder, at der skal ske bodeling mellem ægtefællerne – i dette tilfælde mellem dig og dødsboet. Ved bodeling skal du overdrage halvdelen af din formue til dødsboet og omvendt. Hvis der kun er gæld i dødsboet, modtager du ikke noget, men du skal stadig afgive halvdelen af din formue til dødsboet.

Er din ægtefælles gæld for stor, kan du både risikere, at du ikke modtager penge fra dødsboet ved bodelingen, og at de penge, som dødsboet modtager fra dig, går til dødsboets kreditorer.

Dette kan du heldigvis undgå ved at lave en ægtepagt med fuldstændigt særeje.

Læs her, hvordan du laver en ægtepagt med fuldstændigt særeje.

Lav din egen juridisk gyldige ægtepagt med Legal Desk

Du kan lave din egen ægtepagt online på bare 10 minutter med Legal Desk for kun 699 kr. Det sparer dig en hel del tid og penge i forhold til, hvis du skulle få den lavet hos en traditionel advokat. Vores ægtepagter er 100 % juridisk gyldige og nemme at lave. Alt, hvad det kræver er, at du udfylder formularen, hvorefter du straks vil modtage din færdige ægtepagt – klar til at blive tinglyst.

Lav din ægtepagt med Legal Desk allerede i dag – klik her