Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 -15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

15. december 2022

Bodel og boslod

Bodel og boslod er begreber, man ofte møder i forbindelse med arv og ægteskab, men hvad betyder de egentlig? I denne artikel forklarer vi om de to begreber.

Hvad er bodel?

En bodel er alt, hvad en ægtefælle bringer med sig ind i et ægteskab og senere erhverver. Det betyder, at alt hvad du ejer vil være din bodel, uanset om det er erhvervet før eller efter du blev gift. Hvis du erhverver noget i fællesskab med din ægtefælle, som for eksempel et hus, vil “din halvdel” af huset også være en del af din bodel.

Hvad er boslod?

Hvis ægtefæller skal separeres, skilles, eller den ene ægtefælle går bort, skal der ske en deling af ægtefællernes bo - også kaldet en bodeling. Hvis begge ægtefæller efterlader sig en positiv bodel efter, at gælden er fratrukket (nettobodel), skal der ske en deling af fællesboet. Du kan læse mere om, hvordan dette foregår i vores artikel om, hvad der sker med din formue, hvis du bliver skilt.

Bosloddet er den del af fællesboet, der tilfalder den enkelte ægtefælle, efter der er sket en bodeling. Hvis du ejer mere end din ægtefælle, vil din bodel, fratrukket den del du skal give din ægtefælle, være dit boslod. Hvis du ejer mindre end din ægtefælle, vil din bodel plus den del du skal modtage fra din ægtefælle, være dit boslod.

Se eksempel på udregning af henholdsvis bodel og boslod her:

Pernille  Rasmus
Bankkonto 20.000 kr.  Bankkonto 10.000 kr.
Bil 100.000 kr.  Indbo 25.000 kr.
Indbo 15.000 kr.    
Bodel Pernille 135.000 kr.  Bodel Rasmus 35.000 kr.


De to ægtefæller har altså et fællesbo på 170.000 kr. (135.000 kr. + 35.000 kr.). Ud af fællesboet vil hver især have et boslod på 85.000 kr (170.000 kr. / 2).

Kan jeg undgå en bodeling?

Hvis I vil undgå, at der skal ske bodeling i tilfælde af separation eller skilsmisse, skal I oprette en såkaldt ægtepagt om særeje. En ægtepagt om særeje betyder, at der ikke skal ske en deling af formuen ved separation, skilsmisse (og eventuelt ved død). Der er dog visse krav til udformningen af en ægtepagt for at den bliver gyldig.  Det er derfor ikke nok, at I er enige om, at I ikke vil dele, eller selv har lavet et dokument, der ligger hjemme i skuffen. Med Legal Desk er det nemt selv, at selv at lave en gyldig ægtepagt.