Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

19. juli 2024

Bodelingsoverenskomst

Når ægtefæller skal separeres eller skilles, skal der indgås en aftale om fordelingen af ægtefællernes midler. Denne aftale kaldes en bodelingsoverenskomst og er et resultat af bodelingen. Men hvordan udarbejdes en bodelingsoverenskomst? Og hvad er bodeling? Få svarene i denne artikel.

Hvad er en bodelingsoverenskomst?

En bodelingsoverenskomst er en aftale mellem ægtefæller, som beskriver, hvordan deres midler skal fordeles ved separation eller skilsmisse. Bodelingsoverenskomsten kan udarbejdes af ægtefællerne selv, hvis de kan blive enige om, hvordan midlerne skal fordeles. Ofte ansætter ægtefæller dog advokater, som kan repræsentere dem hver især og hjælpe dem med at nå til enighed omkring midlernes fordeling. Bodelingsoverenskomsten skal underskrives af jer begge for at blive bindende og kan hjælpe med at undgå uoverensstemmelser senere hen.

Bodeling er navnet på den proces, der finder sted, når jeres midler skal fordeles mellem jer. Det er på den måde bodelingen, der skal resultere i en bodelingsoverenskomst, som I er enige om.

Hvordan foregår bodeling?

Bodelingen indebærer, at jeres økonomiske fællesskab ophører, og at jeres fælles formue skal opgøres og fordeles mellem jer. Dette sker ved, at I hver især får opgjort jeres aktiver (ejendele) og passiver (gæld). Når dette er gjort, kan I trække jeres passiver fra jeres aktiver og finde frem til jeres individuelle nettoformue. Herefter kan jeres nettoformuer lægges sammen, så summen deles med halvdelen til hver.

Ved bodelingen skal alle jeres ting ikke fordeles mellem jer. I ejer stadigvæk selv de ting, I medbragte til ægteskabet og som I selv erhvervede under ægteskabet. Hvis en af jer har en større nettoformue end den anden, så skal den anden betale differencen, således at jeres nettoformuer bliver udlignet. Denne betaling sker kontant og er et resultat af, at bodelingen skal føre til, at jeres samlede nettoformue skal fordeles ligeligt med halvdelen til hver.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvad indgår i bodeling?

Det er kun de aktiver, som indgår i jeres fælles formue, der skal indgå ved bodelingen. Nogle af jeres aktiver kan være undtaget fra bodelingen, hvis der er blevet oprettet en ægtepagt om særeje. Konsekvensen af særeje er, at de aktiver, som særejet angår, ikke indgår ved opgørelsen af jeres individuelle nettoformue. I kan således tage jeres respektive særejer med jer ved separation og skilsmisse uden om bodelingen.

Læs mere om, hvordan I kan lave en ægtepagt om særeje her

Hvad sker der, hvis vi ikke kan blive enige om en bodelingsoverenskomst?

Hvis I ikke kan blive enige om, hvordan boet skal fordeles mellem jer på egen hånd eller med advokatbistand, kan I bede skifteretten om hjælp til delingen af boet. Dette vil udløse en retsafgift på 750 kr. (2024) til skifteretten, som skal betales før det indledende møde.

Hvis I ikke kan løse jeres uoverensstemmelser under mødet og indgå en aftale omkring bodelingen, kan skifteretten henvise sagen til en bobehandler. Hvis skifteretten inddrager en bobehandler, vil det udløse en retsafgift på 1.500 kr. (2024). Bemærk, at der tillægges yderligere 9.000 kr. (2024) i retsafgift, hvis bobeholdningen (nettoformuen) er over 1.500.000 kr. (2024). 

Der skal også stilles sikkerhed for betalingen af bobehandlerens honorar. Når sagen afsluttes, skal denne udgift dækkes af begge ægtefæller ligeligt. 

Hvad gør bobehandleren?

Bobehandleren vil prøve at lave en bodeling i samarbejde med jer og vil i den forbindelse også lave en boopgørelse, som er en samlet opgørelse af boet. Hvis I er uenige med opgørelsen, kan I lægge sag an mod hinanden som ægtefæller.

Såfremt der ikke bliver lagt sag an, bliver boopgørelsen sendt til skifteretten. Hvis I har indsigelser omkring boopgørelsen, skal de sendes til skifteretten inden for 4 uger efter, at boopgørelsen er blevet modtaget. Skifteretten vil afslutte bobehandlingen ved at stadfæste boopgørelsen – stadfæstelse betyder blot, at skifteretten formelt bekræfter boopgørelsens indhold. I forbindelse med dette tages der stilling til jeres eventuelle indsigelser. Den stadfæstede boopgørelse vil herefter udgøre jeres bodelingsoverenskomst.

Opret ægtepagt og undgå problemer

Selvom det ikke er det mest romantiske at oprette en ægtepagt, der beskriver, hvordan jeres ejendele skal fordeles i tilfælde af skilsmisse, separation eller død, så vil det altid være bedre at have en ægtepagt uden at få brug for den, end at mangle den, når det går galt.

Det er heldigvis nemt, hurtigt og billigt klaret med Legal Desk, hvor I når som helst kan oprette jeres ægtepagt hjemmefra. Bare udfyld vores formular, betal og modtag straks herefter jeres færdige ægtepagt, klar til underskrift med MitID.

Læs mere og opret jeres ægtepagt her