15. januar 2025
Når du bliver gift, er det oftest med ønsket om at tilbringe resten af livet sammen. Men med et ægteskab følger også økonomiske og juridiske fordele, som kan påvirke jeres fremtid. Er du ikke helt sikker på, hvilke fordele et ægteskab giver, kan du blive klogere i denne artikel, hvor vi giver dig et overblik.
Inden vi gennemgår de juridiske fordele ved at blive gift, er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvad der sker med jeres respektive formuer, når I indgår et ægteskab. Når I bliver gift, bliver jeres formuer nemlig som udgangspunkt slået sammen til det som kaldes formuefællesskab.
Formuefællesskab betyder, at jeres ejendele og formuer slås sammen således, at I ejer halvdelen hver. Dette er ikke synderligt relevant under jeres ægteskab, men hvis I bliver skilt eller den ene af jer går bort, har det stor betydning og kan medføre mange ubehageligheder. Dette kan dog undgås ved, at I laver en ægtepagt. Du kan læse mere om de to typer af ægtepagter nedenfor.
Læs om ægtepagt med fuldstændigt særeje her
Læs om ægtepagt med kombinationssæreje her
En stor fordel ved at være gift er, at I automatisk arver hinanden og ikke skal betale arveafgift, også kaldt boafgift, af denne arv. Et ægteskab er som udgangspunkt den eneste måde, at I kan arve hinanden uden at skulle betale arveafgift. Hvis hverken du eller din ægtefælle har børn, arver den længstlevende ægtefælle 100 procent af arven. Hvis I eller blot én af jer har børn, arver de og længstlevende hver især 50 procent.
Når I er ugifte samlevende, arver I ikke automatisk efter hinanden. I kan dog vælge at oprette et testamente, hvis I ønsker at ændre dette. Med et testamente kan I sikre hinanden arvemæssigt, men der vil stadig skulle betales arveafgift, fordi I ikke er gift.
I kan også sagtens lave et testamente, selvom I er gift, hvis I eksempelvis ønsker en anden arvefordeling, end den arveloven bestemmer. Du kan læse mere om, hvordan din arv fordeles uden et testamente her.
Bestem over din arv og lav dit testamente billigt med Legal Desk
En skattemæssig fordel ved ægteskab er, at du har mulighed for at anvende din ægtefælles uudnyttede personfradrag. Det har ikke nogen betydning, at du også benytter dit eget personfradrag. Overførelsen af et uudnyttet personfradrag kan dog først ske ved indkomstårets udløb og skal altid noteres på din egen selvangivelse på skat.dk. Du kan have et personfradrag på op til 51.600 kr. (2025).
Hvis du driver en personlig virksomhed, kan et eventuelt underskud også trækkes fra i din ægtefælles skattepligtige indkomst. På den måde er det altså muligt at overføre et uudnyttet underskud fra en erhvervsvirksomhed til din ægtefælle således, at ægtefællens skattepligtige indkomst formindskes, og de får en skatterabat.
Læs mere og opret din egen virksomhed her
I et ægteskab sværger I ikke blot troskab, men også, at I vil forsørge og hjælpe hinanden. Dette kaldes gensidig forsørgelsespligt og medfører, at I har mulighed for at overføre en ubegrænset mængde midler – herunder penge – til hinanden uden, at I bliver beskattet. Du kan f.eks. overføre halvdelen af din indkomst til din ægtefælle, hvis de ikke selv har en indkomst.
Hvis I ikke er gift og gerne vil overføre penge til hinanden, kan I – hvis I har været samlevende i over to år – overføre 76.900 kr. (2025) til den anden part, men hvis I overstiger denne beløbsgrænse, vil I skulle betale en gaveafgift på 15 pct. af det resterende beløb.
Du kan læse mere om gaveafgift her
At sidde i uskiftet bo betyder, at hvis den ene ægtefælle går bort, så vil den arv, som jeres børn eller særbørn ellers ville modtage, kunne blive udskudt til længstlevende ægtefælle også er gået bort.
Dette giver eksempelvis længstlevende ægtefælle mulighed for at blive boende i fællesboligen, som de måske ellers ville have været tvunget til at sælge for at kunne udlodde den retmæssige arv til børn eller andre arvinger. Det er ikke muligt at sidde i uskiftet bo, hvis I er ugifte samlevende – uanset hvor længe I har boet sammen.
Du kan læse mere om uskiftet bo her
Hvis du og din afdøde ægtefælle har fællesbørn og ingen særbørn, kan du som længstlevende selv bestemme, om du vil sidde i uskiftet bo. Hvis din ægtefælle har særbørn, skal disse give samtykke til før, at du kan sidde i uskiftet bo.