Hvis du er gift og ejer en virksomhed, kan det være en god idé at få virksomheden omfattet af særeje. Bliver du skilt eller separeret, vil du nemlig skulle overdrage dele af virksomheden til din ægtefælle, hvis den ikke er omfattet af særeje.
Kun 899,-
Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur
Ægtepagt
Beskytter både dig selv og din ægtefælle
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Nem oprettelse
Underskriv digitalt
100% tilfredshedsgaranti
Mere end 230.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Legal Desk benyttes af over 230.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 899,- Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Ægtepagt
Beskytter både dig selv og din ægtefælle
Få styr på papirarbejdet på 10 minutter
Nem oprettelse
Underskriv digitalt
100% tilfredshedsgaranti
Mere end 230.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Når du gifter dig, får du og din ægtefælle automatisk formuefællesskab, også kaldet delingsformue. Det betyder, at der skal ske en ligedeling af jeres samlede formue ved skilsmisse, separation eller død. Du kan læse mere om dette i vores artikel om formuefællesskab.
Hvis I ikke ønsker formuefællesskab, kan I oprette en ægtepagt om særeje. Særeje medfører, at I ikke skal dele i tilfælde af separation eller skilsmisse.
For at finde ud af, hvordan du gør din virksomhed til særeje, skal du først afgøre, hvilken type virksomhed du ejer. Virksomheder kan generelt deles op i to forskellige typer - personlige virksomheder og kapitalselskaber.
Kapitalselskaber er selvstændige juridiske enheder, hvor du kan eje ejerandele, såsom anparter i et anpartsselskab (ApS) eller aktier i et aktieselskab (A/S).
Personlige virksomheder er derimod ikke selvstændige juridiske enheder, men knyttes til de fysiske personer, der ejer dem, såsom enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber.
Hvis du er ejer eller medejer af et anpartsselskab eller aktieselskab, ejer du enten anparter eller aktier. Det er derfor disse anparter eller aktier, der skal gøre til særeje, for at din virksomhed ikke skal deles i tilfælde af separation eller skilsmisse. Det betyder, at du i ægtepagten om særeje, skal angive det selskab du er ejer eller medejer af og angive, hvor mange ejerandele du ejer (anparter eller aktier). Du kan i dit selskabs ejerbog finde ud af, hvor mange ejerandele du ejer (nominel værdi).
Du kan nemt selv lave en ægtepagt om særeje med Legal Desk.
Eksempel:
Mette og Peter er gift og Peter har firmaet Bilhandlen ApS, der har en selskabskapital på 100.000 kr. Peter ejer dermed anparter for nominelt 100.000 kr. Peter og Mette opretter herefter en ægtepagt, der bestemmer at Peters anparter på 100.000 kr. skal være Peters særeje.
Da din personlige virksomhed ikke er en separat juridisk enhed, kræver det lidt mere at gøre den til dit særeje. Det er nødvendigt, at der laves en årsrapport for din personlige virksomhed af en revisor. Revisoren opgør, hvilke aktiver (værdier), der er i virksomheden på en bestemt skæringsdato, hvilket herefter vil være særeje.
Disse værdier kan ændre sig markant over tiden, og værdien i ægtepagten om særeje, er derfor ikke altid i overensstemmende med virksomhedens egentlige værdi. Det kan medføre, at der skal laves en ny ægtepagt, hver gang værdien af virksomheden stiger.
Du kan desværre ikke lave ægtepagt om særeje for personlige virksomheder med Legal Desk endnu, men du kan lave en ægtepagt for samtlige af dine aktiver, der så også vil omfatte virksomheden.
Eksempel:
Mette og Peter er gift og har oprettet ægtepagt for Peters enkeltmandsvirksomhed "Virksomheden v/ Peter" for de aktiver og den værdi, der er opgjort i årsrapport af Revisionsfirmaet Revisorerne A/S. Fra den 1. maj 2015 blev aktiverne og værdien opgjort til 1 mio. kr. Hvis Peters virksomhed har et godt år, og aktiverne og værdien stiger, skal der oprettes en ny ægtepagt, da denne stigning ikke vil være medtaget i den tidligere årsrapport.
Start din ægtepagt om fuldstændigt særeje for kapitalselskaber her.