12. oktober 2023
Et bobehandlerskifte er et ægtefælleskifte med en bobehandlers bistand. Her vil det være bobehandlerens opgave at danne et overblik over fællesboet og komme med neutrale løsninger på ægtefællernes uoverensstemmelser. Læs mere om bobehandlerskifte, og hvordan det foregår her.
Et bobehandlerskifte er et ægtefælleskifte, der sker med en bobehandlers bistand. En bobehandler er en kvalificeret advokat, som er blevet udpeget til at påtage sig opgaven af skifteretten.
Et bobehandlerskifte sker udelukkende, hvis et ægteskab er ophørt ved skilsmisse, og ægtefællernes formue derfor skal behandles og fordeles. Hvis ægteskabet er ophørt ved dødsfald, vil der i stedet være tale om et dødsboskifte, som i nogle tilfælde vil kræve en bobestyrers bistand.
Et bobehandlerskifte er et alternativ til et almindeligt ægtefælleskifte, hvor ægtefællerne selv sørger for behandlingen og fordelingen af deres midler. Skiftet bliver først til et bobehandlerskifte, når ægtefællerne ikke kan blive enige om behandlingen og fordelingen og derfor skal have bistand af en bobehandler. Graden af, hvor involveret bobehandleren er i bobehandlerskiftet, afhænger af hvor uenige ægtefællerne er – jo mere uenige ægtefællerne er, jo større er bobehandlerens indblanden i skiftet.
Bobehandleren har til opgave at skabe et overblik over fællesboet – fællesboet er ægtefællernes formue og ejendele lagt sammen. Bobehandleren skal ligeledes komme med forslag til løsninger på uoverensstemmelser – her er det dog vigtigt at bemærke, at bobehandleren ikke selv kan træffe afgørelser omkring uoverensstemmelserne. Hvis ægtefællerne ikke formår at blive enige med bobehandlers hjælp, skal sagen afgøres af skifteretten på baggrund af ægtefællernes begrundelser og bevisførelse.
Hertil skal det bemærkes, at bobehandlerens opgave er at stå for behandlingen af boet på en neutral måde, hvor der tages hensyn til de konkrete omstændigheder og begge ægtefællers forhold.
Et bobehandlerskifte forløber i hovedtræk som et almindeligt ægtefælleskifte – den eneste forskel er, at bobehandleren ved bobehandlerskifte hjælper med at finde løsninger på eventuelle uoverensstemmelser. Der skal altså ske en fordeling af ægtefællernes aktiver uanset hvad.
Fordelingen sker ved, at ægtefællernes respektive aktiver bliver opgjort – hver ægtefælles andel kaldes for deres nettobodel. Herefter skal nettobodelene lægges sammen for at finde den samlede værdi – dette kaldes et fællesboet. Værdien af fællesboet skal deles med halvdelen til hver. Hvis den ene ægtefælles nettobodel er mere værd, end hvad der svarer til halvdelen af fællesboet, skal forskellen udlignes. Dette sker ved, at ægtefællen med den større nettobodel betaler differencen kontant til den anden ægtefælle.