08. maj 2024
Et bobestyrerbo er betegnelsen for et dødsbo, som bliver behandlet af en bobestyrer. Når en bobestyrer står for behandlingen af dødsboet, vil vedkommende sørge for at udstede proklama (indkaldelse til eventuelle kreditorer), udarbejde åbningsstatus og lave den endelige boopgørelse. Læs mere om, hvordan et bobestyrerbo håndteres her.
Når et dødsbo bliver behandlet af en bobestyrer udpeget af skifteretten, betegnes dødsboet herefter som et bobestyrerbo. Det betyder i praksis, at en bobestyrer vil sørge for, at behandlingen af dødsboet sker på rette vis, herunder at alt praktisk arbejde bliver udført og alle relevante frister overholdes. Hvis dødsboet ikke skiftes ved hjælp af en bobestyrer, er der modsat tale om et privat skifte.
Et privat skifte er, når arvingerne behandler dødsboet uden hjælp fra en bobestyrer. Privat skifte kan kun ske, hvis følgende betingelser er opfyldt:
Hvis disse betingelser ikke er opfyldt, kan arvingerne ikke beslutte, at der skal ske privat skifte, og de må i stedet indfinde sig med, at skiftet sker ved en bobestyrer.
Bobestyreren vil udføre alle praktiske opgaver i forbindelse med behandlingen af dødsboet. Det er således bobestyreren, der vil indrykke et såkaldt præklusivt proklama i Statstidende, som er en opfordring til alle afdødes kreditorer om, at de skal gøre deres krav mod dødsboet inden en nærmere bestemt frist.
Herefter vil bobestyreren udarbejde en åbningsstatus, som er en oversigt over gælden og formuen i dødsboet. Vedkommende vil sørge for at få afsendt åbningsstatussen til skifteretten og SKAT, inden fristens udløb – dette skal senest ske 6 måneder efter dødsfaldet.
Til sidst vil bobestyreren sørge for at udarbejde en endelig boopgørelse, der viser, hvad der er tilbage i boet, efter al gæld er blevet indfriet, og alle øvrige omkostninger i forbindelse med behandlingen af dødsboet er blevet betalt. Herefter sender vedkommende boopgørelsen til godkendelse hos skifteretten og SKAT. Når boopgørelsen bliver godkendt, kan arven udbetales til arvingerne.
Hvis du er arving og er utilfreds med bobestyrerens behandling af dødsboet, kan du klage til skifteretten. Denne situation kan eksempelvis opstå, hvis du er utilfreds med de beslutninger, bobestyreren har truffet, eller du mener, at forløbet har trukket unødigt i langdrag.
Hvis du er utilfreds med bobestyreren, skal du indsende en skriftlig klage til skifteretten, hvorefter bobestyreren skal afklare baggrunden for sine beslutninger. I helt særlige tilfælde kan din klage føre til, at dødsboet får en ny autoriseret bobestyrer.
Vil du gerne bestemme, hvem der skal modtage din arv, behøver du ikke længere bruge tid og penge på en advokat – du kan i stedet klare hele oprettelsen af testamentet online med Legal Desk. Det koster en brøkdel af advokatprisen, uden du behøver at gå på kompromis med kvaliteten og din juridiske sikkerhed.
Læs mere om vores testamente her