Værgemålsloven er en lov, der indeholder regler vedrørende værgemål. Et værgemål er en ordning, hvor en person over 18 år med nedsat eller manglende handleevne får tildelt en værge. Bliv klogere på reglerne for værgemål her. Med en fremtidsfuldmagt fra Legal Desk kan du også bestemme, hvem der skal kunne varetage dine interesser.
Kun 179,-
Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 min.
I reelt tidsforbrug
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur
Fremtidsfuldmagt
Vi laver +4.000 fremtidsfuldmagter om året – og vi kan også hjælpe dig
Udfyld og modtag straks
Skræddersyet til dine behov
Vi kan hjælpe med registrering
Mere end 275.000 tilfredse kunder
Vi hjælper dig hele vejen
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 179,-
Inkl. moms
Spar kr. 4.000,-
Ift. traditionel advokat
10 min.
I reelt tidsforbrug
Fremtidsfuldmagt
Vi laver +4.000 fremtidsfuldmagter om året – og vi kan også hjælpe dig
Udfyld og modtag straks
Skræddersyet til dine behov
Vi kan hjælpe med registrering
Mere end 275.000 tilfredse kunder
Vi hjælper dig hele vejen
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Et værgemål er en ordning, hvor en person med nedsat eller manglende handleevne får hjælp til at varetage sine personlige og/eller økonomiske forhold af en anden person. Den person, der får hjælp, kommer under værgemål og bliver dermed umyndig. Den person, der hjælper, kaldes værgen og har beføjelse til at handle på den umyndiges vegne.
Voksne som er fyldt 18 år kan komme under værgemål, hvis de ikke er i stand til at varetage deres personlige og/eller økonomiske forhold. Personer under 18 år er allerede underlagt værgemål og kan derfor ikke forpligte sig økonomisk eller indgå juridisk bindende aftaler, før de er fyldt 18 år.
Med en fremtidsfuldmagt kan du selv bestemme, hvem der skal kunne varetage dine interesser, hvis du en dag ikke selv kan. Læs mere om fremtidsfuldmagter her.
Værgemålsloven er en lov, der indeholder regler vedrørende værgemål. Værgemålsloven regulerer blandt andet:
Det, der imidlertid er hovedprincippet i værgemålsloven, er, at der altid skal foretages en individuel vurdering af, i hvilket omfang en person har behov for en værge, således at værgemålet tilpasses de konkrete behov hos den pågældende person.
Der findes forskellige former for værgemål, herunder økonomisk værgemål, økonomisk samværgemål og personligt værgemål.
Ved økonomisk værgemål bliver den pågældende person frataget sin økonomiske handleevne, således at vedkommende ikke kan træffe økonomiske beslutninger uden værgens samtykke. Dette værgemål kan også suppleres med en fratagelse af den pågældende persons retlige handleevne, hvilket indebærer en reel umyndiggørelse. Hvis du har fået frataget din retlige handleevne, kan du eksempelvis ikke indgå juridisk bindende aftaler eller stemme til folketingsvalget.
Ved økonomisk samværgemål kan den pågældende person stadigvæk varetage sine økonomiske interesser delvist i samarbejde med en såkaldt samværge. Denne form for værgemål skal den pågældende person selv søge om.
Ved personligt værgemål, er værgemålet begrænset til kun at angå bestemte personlige forhold. Det kan eksempelvis være et værgemål, der specifikt angår personlige beslutninger vedrørende en persons flytning til et plejehjem, eller beslutninger vedrørende en persons behandling under et sygdomsforløb.
Betingelserne for, at en person kan blive underlagt et værgemål er, at vedkommende har en sindssygdom, er psykisk udviklingshæmmet eller på anden måde har et alvorligt svækket helbred. Det er dog også en betingelse, at den pågældende har et konkret behov for en værge, da det ikke er alle personer med nævnte lidelser, der nødvendigvis har behovet.
Du kan kun have én værge, og en person kan ikke blive pålagt at være værge mod deres vilje. Som regel vælges værgen blandt den pågældende persons venner eller familiemedlemmer. Hvis der ikke er nogen i denne kreds af personer, der kan eller ønsker at påtage sig opgaven, kan du få beskikket en værge af Familieretshuset. Hvis du får en værge beskikket, skal værgen modtage betaling for sit arbejde. Værgens vederlag betales som regel af den person, der er blevet underlagt værgemål.
Det er værgens pligt at varetage interesserne for den, der er underlagt værgemålet. Det indebærer, at værgen skal handle på personens vegne i de forhold, som værgemålet omfatter. Som udgangspunkt betyder værgemålet ikke, at værgen har ubegrænset adgang til at handle på den pågældende persons vegne, og nogle beslutninger skal derfor godkendes af Familieretshuset.
Hvis der eksempelvis er tale om et økonomisk værgemål, er værgen forpligtet til at varetage den pågældendes økonomiske anliggender. Det kan betyde, at værgen skal sørge for, at den pågældendes indtægt bliver brugt fornuftigt. Værgen har dog eksempelvis ikke beføjelse til at træffe en beslutning om, at den pågældendes formue skal investeres et sted, selvom værgen mener, at dette ville være en fornuftig disposition.
Hvis du gerne selv vil bestemme, hvem der skal kunne varetage dine økonomiske og personlige interesser, hvis du en dag ikke længere selv kan, bør du oprette en fremtidsfuldmagt, mens du stadig er rask.
Du kan heldigvis nemt og billigt oprette en fremtidsfuldmagt online med Legal Desk. Du udfylder blot vores formular, betaler og modtager med det samme dit dokument. Vi kan desuden stå for registering af fremtidsfuldmagten, så du kun skal sørge for at underskrives med MitID og foran en notar, men dette vil du få udførlige mails om, hvordan du gør.
Læs mere om fremtidsfuldmagter her eller gå i gang med vores formular med det samme ved at trykke ‘Lav fremtidsfuldmagt nu’ nedenfor.