18. januar 2023
Når en person overdrager sit sommerhus til et nærtstående familiemedlem, kaldes det for familieoverdragelse, og dette kan ske til en gunstig pris på +/- 20 % af den offentlige ejendomsvurdering. Læs mere om familieoverdragelse af sommerhus her.
Der er tale om familieoverdragelse, når en fast ejendom overdrages af en person til et af vedkommendes familiemedlemmer. Det ses hyppigst, når forældre overdrager fast ejendom til deres børn, der oprindeligt var et forældrekøb. Der vil dog også være tale om familieoverdragelse, når situationen involverer andre former for nærtstående familiemedlemmer. Det, der kendetegner familieoverdragelse af fast ejendom er, at overdragelsen sker til en gunstig pris for modtageren.
Hvis du overvejer at overdrage dit sommerhus til et familiemedlem, skal du være opmærksom på, at der gælder en 20 %-regel, som gør det muligt for dig at overdrage sommerhuset til en mere gunstig pris. Reglen siger, at du gerne må sælge sommerhuset til en pris, der afviger op til 20 % fra den offentlige ejendomsvurdering af ejendommen.
Den offentlige ejendomsvurdering er udtryk for sommerhusets værdi ved kontant betaling. Det er SKAT, der foretager vurderingen af ejendommen, og den vil formentlig basere sig på den gennemsnitlige handelspris for tilsvarende ejendomme. Det betyder, at SKAT vil kigge på handelsprisen for ejendomme, der har en sammenlignelig alder, størrelse, stand og beliggenhed og udarbejde den offentlige ejendomsvurdering på baggrund heraf.
Udgangspunktet er, at det udelukkende er nærtstående familiemedlemmer, som kan gøre brug af 20 %-reglen ved familieoverdragelse af fast ejendom. For at kunne definere, hvad ‘nærtstående familiemedlemmer’ inkluderer, må der tages udgangspunkt i, hvad de skatteretlige regler siger herom. Disse regler siger navnlig, at nærtstående familiemedlemmer omfatter ens:
Udgangspunktet er, at 20 %-reglen gælder ved alle familieoverdragelser af fast ejendom. Dog vil reglen undtagelsesvis ikke gælde, hvis særlige omstændigheder taler for det. Det vil formentlig tælle som en særlig omstændighed, hvis der er stor forskel på den offentlige ejendomsvurdering og ejendommens reelle handelsværdi (det beløb, som ejendommen potentielt kunne sælges for i det nuværende boligmarked).
Hvis SKAT vurderer, at forskellen mellem den offentlige ejendomsvurdering og ejendommens reelle handelsværdi er for stor, vil de kunne diktere, at prisen kun må afvige 20 % fra ejendommens handelsværdi i stedet. Dermed vil familieoverdragelsen skulle ske til en højere pris.