Folketinget har med virkning fra 1. juli 2022 vedtaget en ny lejelov, og i den forbindelse er der lavet en ny standardlejekontrakt, som du skal bruge, når du indgår i et lejeforhold efter 1. januar 2023. I artiklen her kan du læse, hvilke ændringer du skal være opmærksom på.
Kun 399,-
Inkl. moms
Spar kr. 2.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur
Lejekontrakt
Sikrer både lejer og udlejer
Indeholder alle nødvendige punkter
Udfyld og modtag straks
Underskriv digitalt
100% tilfredshedsgaranti
Mere end 275.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 399,- Inkl. moms
Spar kr. 2.000,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Lejekontrakt
Sikrer både lejer og udlejer
Indeholder alle nødvendige punkter
Udfyld og modtag straks
Underskriv digitalt
100% tilfredshedsgaranti
Mere end 275.000 tilfredse kunder
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
I forbindelse med ændringerne i lejeloven fra juli 2022 er der lavet en ny standardlejekontrakt. Den hedder officielt typeformular A, 10. udgave, men vil ofte blive omtalt som lejekontrakt A10. Den nye version af standardlejekontrakten gælder fra 1. januar 2023, og den erstatter den gældende formular A, 9. udgave – lejekontrakt A9.
Du vil kunne se en række ændringer i den nye standardlejekontrakt, når du sammenligner med den tidligere formular. Der er eksempelvis ændret i opstillingen af kontrakten samt tilføjet nye felter, som du skal være opmærksom på. Derudover er der foretaget ændringer, sådan at henvisningerne i typeformularen nu stemmer overens med den nye lejelov.
Den mest markante ændring finder du i lejekontraktens paragraf 11. Her kan du som noget nyt angive, om lejemålet er omfattet af reglerne om fri leje, og om der er lavet en aftale om nettoprisindeksering mellem lejer og udlejer.
Fri leje vil sige, at udlejer ikke er bundet af reglerne om, at lejen maksimalt kan blive fastsat til det lejedes værdi, som er den leje, der er almindelig for tilsvarende boliger i området. Ved fri leje er udlejer heller ikke bundet af reglerne om omkostningsbestemt leje, hvilket vil sige, at huslejen bliver beregnet ud fra de omkostninger, der er i forbindelse med drift af ejendomme. Dette gælder med undtagelse af urimelige aftaler.
Det er også blevet muligt at afkrydse, om der er indgået aftale om nettoprisindeksering af lejen. Her skal du angive, hvornår reguleringen bliver foretaget, hvilken måneds nettoprisindeks der ligger til grund for reguleringen, og hvornår den første regulering finder sted.
De nye ændringer betyder, at udlejere fremover ikke selv skal indsætte klausuler om fri leje og nettoprisindeksering. De kan i stedet udfylde den allerede fortrykte tekst i formularen.
Læs også: 8 ting du skal vide om lejeloven
Det er obligatorisk at bruge den nye lejekontrakt A10, da den efter 1. januar 2023 er den eneste autoriserede blanket til boliglejemål.
Men hvorfor skal du egentlig lave en lejekontrakt? Det kan du få svaret på her.
Du kan bruge Legal Desks lejekontrakt, uanset om der er tale om almindelig leje, tidsbegrænset leje eller fremleje. Eneste krav er, at der er tale om lejemål til privat beboelse. Hvis du ønsker en lejekontrakt til erhvervslejemål, kan du læse mere om erhvervslejekontrakt her.
Det er både nemt og hurtigt at lave en lejekontrakt med Legal Desk. Du udfylder blot en online-formular, betaler for dit dokument, og derefter modtager du lejekontrakten, der er klar til at blive underskrevet af dig og din lejer.
Det eneste du skal gøre for at komme i gang er at klikke på “Lav lejekontrakt nu”.