Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

10. januar 2023

Lov om almene boliger

Almenboligloven er den lov, der regulerer udlejningen og administrationen af almene boliger. Almene boliger er boliger, der administreres af almene boligselskaber. De er kendetegnet ved, at huslejen fastsættes til at være omkostningsbestemt, hvilket betyder, at den i det store hele går til drift og afdrag på boligselskabets lån. Læs denne artikel og lær mere om, hvad det vil sige at bo i en almen bolig.

Hvad er en almen bolig?

Almene boliger er boliger, der administreres af almene boligselskaber. Almene boliger er for alle, herunder både unge, gamle, singler, familier osv, og de udlejes oftest gennem boligselskaber, der har en venteliste til boligerne. For at en bolig kan blive klassificeret som en almen bolig, stilles der visse krav til boligen, blandt andet til boligens størrelse. Der findes ca. en halv million almene boliger i Danmark.

Omkostningsbestemt husleje

Det særlige ved almene boliger er, at huslejen i det store hele går til drift og afdrag på boligselskabets lån, hvilket betyder, at der ikke er nogen, som tjener penge på, at du bor i en almen bolig. Dette betyder med andre ord, at huslejen for almene boliger er omkostningsbestemt og derfor ofte meget billigere end tilsvarende lejeboliger.

Anvisningsretten

Almene boliger bliver som regel opført med offentlig støtte, herunder et bidrag på 10 % fra den kommune, som boligerne bliver opført i. Dette indebærer dog, at den kommune, som har bidraget til opførelsen, til gengæld har ret til at disponere over hver fjerde ledige bolig. Denne ret bruger kommunen til at anvise borgere, som kommunen har boligsociale forpligtelser over for. Denne ret kaldes for anvisningsretten.

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvad er almenboligloven?

Almenboligloven er den lov, der regulerer udlejningen af almene boliger. Det skyldes, at almene boliger ikke er omfattet af lejelovens regler. Et af hovedprincipperne i almenboligloven er, at de almene boliger skal drives ud fra beboerdemokratiske principper. Dette indebærer, at beboerne generelt skal have meget indflydelse på, hvordan driften foregår og eksempelvis skal være med til at bestemme, hvad huslejen skal ligge på år for år. Denne fastsættes som nævnt til at være omkostningsbestemt.

Beboerområder

Der vælges en afdelingsbestyrelse af beboerne, der skal sørge for at udarbejde reglerne for fællesområderne. På den måde sikres det, at driften af fællesområderne sker ud fra det beboerdemokratiske princip om, at beboerne skal have mest mulig indflydelse.

Som beboer i en almen bolig, har du både pligt til at vedligeholde din bolig og hjælpe med at vedligeholde fællesområderne. 

Beboerindskud

Når du flytter ind i en almen bolig, skal du betale et beboerindskud, som du får refunderet, når du fraflytter den almene bolig med mindre, at du mangler at betale visse afgifter. Du skal imidlertid ikke betale depositum eller forudbetalt husleje.

De 3 typer af almene boliger

På trods af, at almene boliger som udgangspunkt er for alle, så findes der forskellige kategorier af almene boliger, og nogle af dem kan kun lejes af individer, som er omfattet af den relevante kategori. Der benyttes hovedsageligt tre kategorier:

  1. Familieboliger – disse kan søges af alle, uanset om du er ung, gammel, single eller en del af en stor familie.

  2. Ungdomsboliger – disse kan ikke søges af alle, men er forbeholdt personer, der er indskrevet på et studie. Disse personer kan bo i ungdomsboligerne under hele deres uddannelse, men skal fraflytte boligen senest tre måneder efter endt uddannelse.

  3. Ældreboliger – disse kan søges af ældre, voksne handicappede og personer med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne, som i øvrigt har et behov for en ældrebolig, der er indrettet hensigtsmæssig til disse dele af befolkningen. Der findes ikke noget specifikt krav om, at man skal have opnået en vis alder, inden man kan søge en ældrebolig som ældre, og beslutningen om, hvorvidt vedkommende skal tildeles en ældrebolig, afgøres efter omstændighederne og personens konkrete behov for ældreboligen. Ansøgning skal indgives af den boligsøgende, hos den kommune, som vedkommende gerne vil bo i.