Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

16. december 2022

Overdragelse af fast ejendom ved skilsmisse

Med et skilsmisseskøde kan I nemt overdrage den fælles bolig til den ene part, for eksempel i tilfælde af separation, skilsmisse eller samlivsophør. Læs mere om, hvordan I overdrager fast ejendom i forbindelse med skilsmisse i denne artikel.

Overdrag boligen med et skilsmisseskøde

Et skilsmisseskøde er et juridisk bindende dokument, der på samme måde som et almindeligt skøde fastslår, hvem der er ejer af en bolig. Et skilsmisseskøde bruges i forbindelse med separation, skilsmisse eller samlivsophør, hvor den ene part skal overtage den fælles bolig som eneejer.

Skilsmisseskødet skal indeholde oplysninger om ejendommens ejerskifte og vilkårene for overdragelsen. Hvis man som ægtepar havde formuefællesskab (også kaldet delingsformue eller fælleseje), kan man oprette en såkaldt bodelingsoverenskomst, hvor ægtefællerne aftaler vilkårene for delingen af boet. Man kan også vælge at oprette en såkaldt minimal købsaftale, som typisk ikke er lige så detaljeret som en almindelig købsaftale. Når enten bodelingsoverenskomsten eller købsaftalen er oprettet, kan skilsmisseskødet oprettes med de vilkår, der er aftalt.

Læs mere om købsaftalens indhold her

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Tinglysning af skilsmisseskøde

Skilsmisseskødet skal tinglyses, så den nye ejer fremgår af det offentlige tinglysningsregister.

Dog er skilsmissseskødet ikke underlagt de samme regler om afgifter, som er forbundet med tinglysning af et almindeligt skøde. Som ægtepar med formuefællesskab kan I nøjes med at betale en fast afgift til staten på 1.750 kroner for tinglysningen, hvis I har en separations- eller skilsmissebevilling. Dermed slipper I for at betale den almindelige afgift for tinglysning, som ligger på 0.6 % af købesummen eller den seneste offentlige ejendomsvurdering.

Debitorskifte af ejerpantebrev

Hvis I oprettede eller overtog et ejerpantebrev, da I flyttede ind i jeres fælles bolig, skal der også foretages et såkaldt debitorskifte. Et ejerpantebrev laves typisk for at stille sikkerhed over for den bank eller det realkreditinstitut, der låner jer pengene til jeres boligkøb. Det vil kort fortalt sige, at den ene af jer skal fjernes som debitor (skyldner) fra ejerpantebrevet, så kun én står tilbage.

Læs mere om debitorskifte lige her