15. december 2022
Årsopgørelse bliver ofte forvekslet med forskudsopgørelse. Men hvor forskudsopgørelsen er et slags budget og dermed fremadrettet, er årsopgørelsen et skattemæssigt blik tilbage.
Din årsopgørelse er SKATs regnskab for det forgangne år, og er en oversigt over, hvad du har tjent og betalt i skat. Årsopgørelsen udarbejdes en gang om året og frigives i marts. Du kan se den på SKATs hjemmeside. Det er i årsopgørelsen, at du kan se, om du skal have penge tilbage eller om du skal betale restskat.
Modsat forskudsopgørelsen, skal du som udgangspunkt ikke gøre noget i forbindelse med din årsopgørelse, da det er et tilbageblik, der viser din reelle indtægt og betaling af skat i det pågældende år. Du kan dog rette i oplysningerne i din årsopgørelse, hvis det viser sig, at de er ukorrekte. Det kan betyde, at du enten skal have penge tilbage i skat eller skal betale restskat. Hvis du ønsker at rette i din årsopgørelse, gør du det ligeledes på SKATs hjemmeside. Hvis du ønsker at rette i en årsopgørelse før 2014, skal du ansøge om dette samt vedlægge relevant dokumentation for din forespørgsel.
De oplysninger, der kan have særligt stor effekt på din årsopgørelse (og dermed hvorvidt du skal betale restskat eller have penge tilbage), er disse fradragstyper:
Kørselsfradrag (befordringsfradrag)
Pendlerfradrag: Træk broen fra (befordringsfradrag)
Håndværkerfradrag (servicefradrag)
Fradrag for donationer til velgørenhed
Tab på aktier og investeringsforeningsbeviser
Boligkøb/salg – ejendomsværdiskat m.v.
Stiftelsesprovision på korte lån
Låneomkostninger
Differencerenter
Renteudgifter på private pantebreve
Renter på fælleslån
Kost, logi og småfornødenheder som udsendt
Renter på bolig- eller banklån
Der er forskellige scenarier, hvor SKAT ikke automatisk udarbejder din årsopgørelse, og hvor du eventuelt skal gøre en aktiv indsats, for at få lavet din årsopgørelse:
Du modtager et servicebrev i TastSelv og en udvidet selvangivelse. Når du har udfyldt din selvangivelse, kan din årsopgørelse udarbejdes, og vil derefter blive gjort tilgængelig for dig.
Du modtager først din årsopgørelse, når din ægtefælle har udfyldt hans eller hendes selvangivelse.
Hvis du har modtaget en udvidet selvangivelse, skal du i rubrik 71 vælge, at du ikke længere har virksomhed og derudover godkende de øvrige tal i selvangivelsen. Herefter dannes din årsopgørelse.
Hvis du tidligere har haft udenlandsk indkomst, men ikke i 2017, skal du besvare rubrik 496 og godkende de øvrige tal i selvangivelsen. Herefter dannes din årsopgørelse.
Hvis du både har boet i Danmark og i udlandet i 2017, dannes der ikke automatisk en årsopgørelse for dig. Se her, hvad du skal gøre, for at få din årsopgørelse.
Din forskudsopgørelse er dit estimat af, hvad du forventer at have af indtægter i det kommende år. Det er her, du skal oplyse, hvis der sker ændringer i din indtægt, såsom hvis du starter studie. Det er også i din forskudsopgørelse, at det skal registreres, hvis du pludselig får længere til arbejde og derfor er berettiget til kørselsfradrag. Du er selv ansvarlig for at få indgivet de rette informationer i din forskudsopgørelse.