30. december 2024
Aktieinvestering kan virke abstrakt, og alene ordet aktieavancebeskatning kan tage pusten fra de fleste. Her kan du blive klogere på, hvordan aktier bliver beskattet, og hvad der er relevant at være opmærksom på i den forbindelse.
Avance er et andet ord for fortjeneste. Aktieavancebeskatning er dermed beskatning af fortjeneste ved salg af aktier. Og det hænger sådan sammen, at det netop kun er fortjenesten, du skal betale skat af. Hvis du vil sælge et antal af dine aktier, så bliver du altså ikke beskattet af den pris, du oprindeligt har betalt for aktierne, men kun den eventuelle merværdi, de har fået siden købet.
Husk, at aktieindkomst hverken indgår som kapitalindkomst eller personlig indkomst i din indkomstopgørelse. Skattemæssigt er det derimod en selvstændig kategori.
Investerer du i aktier som privatperson, så beskattes de første 63.300 kr. (2025) af din fortjeneste med 27 procent, mens yderligere aktieindkomst bliver beskattet med 42 procent. Lidt populært sagt udgør de 42 procent altså en slags “topskat” for aktier.
Beløbsgrænsen på 63.300 kr. kan dog hæves til det dobbelte, altså 126.600 kr. (2025), hvis du er gift og bor sammen med din ægtefælle ved indkomstårets udløb. Er det tilfældet, skal du betale 27 procent, indtil du når over 126.600 kr.
Læs mere om skattereglerne ved køb og salg af aktier her.
Vær opmærksom på, at der gælder særlige regler for selskaber, der ejer aktier. Men også for personer, der investerer i aktier som levevej.
Fra 1. januar 2019 indførte Folketinget en særlig “aktiesparekonto” for at gøre det attraktivt for privatpersoner at investere i aktier. Det særlige ved aktiesparekontoen er, at beskatning af afkastet er helt nede på 17 procent. En anden fordel er, at den ikke kræver nogen administration eller skatteangivelse fra din side.
Det er vigtigt at nævne, at der er et indskudsloft på 142.500 kr. (2025). Der er altså tale om en slags lukket boble, hvor du kun kan indsætte beløb op til beløbsgrænsen. Dog er det tilladt at have en aktiesparekonto, som udgør sit eget lukkede system skattemæssigt, mens du investerer i aktier ved siden af.
Som udgangspunkt beskattes dine aktier først, når du sælger dem med gevinst, også kaldet realisation. Opkrævningen af skat foregår normalt i forbindelse med din årsopgørelse. Der gælder dog andre regler for aktiesparekontoen, hvis du benytter sådan en.
Har du tabt penge på aktier, kan det være muligt at få fradrag for tabet. Hvordan det bliver opgjort, afhænger af, om der er tale om børsnoterede eller unoterede aktier.
Hvis du har tabt penge på børsnoterede aktier, kan du modregne tabet i gevinster fra andre børsnoterede aktier, hvis du er så heldig at have fået en fortjeneste. Har din eventuelle ægtefælle dette, kan tabet også blive modregnet i hans eller hendes aktiegevinst.
Alternativt kan du udskyde modregningen til, hvis du engang i fremtiden får gevinster fra børsnoterede aktier. Der er ingen tidsbegrænsning på den mulighed, og du kan derfor udskyde modregningen uden bagkant. En fordel ved modregningen er, at du ender med at betale mindre skat, fordi din fortjeneste samlet set er mindre.
Hvis du har tab på unoterede aktier, kan du fradrage tabet i din aktieindkomst, som er en del af din årsopgørelse. SKAT fratrækker automatisk tabet i en anden positiv aktieindkomst, når du har indberettet tabet. Hvis du ikke har en positiv aktieindkomst, eller hvis dit tab overstiger summen af din positive aktieindkomst, så kan du vælge at udskyde tabet til fremtidige år. Dette er også uden tidsbegrænsning. Ligesom med børsnoterede aktier er det også muligt at gøre brug af din eventuelle ægtefælles aktieindkomst.
Vil du vide mere om aktier – og dine muligheder og risici som aktionær? Læs mere her.