Hvad er en opsigelsesperiode?
Opsigelsesperiode er den tidsperiode, som du er berettiget og forpligtet til at arbejde efter, at du er blevet opsagt eller selv siger op. Ved opsigelsesperiodens udløb fratræder du stillingen endeligt. Opsigelsesperioden starter fra tidspunktet, hvor du modtager opsigelsen eller siger op.
Hvor lang er opsigelsesperioden for funktionærer?
Hvis du bliver opsagt af din arbejdsgiver, og du er ansat som funktionær, afhænger opsigelsesperiodens længde af, hvor lang tid du har været ansat.
De opsigelsesperioder, der følger af funktionærloven, kan ikke fraviges til skade for medarbejderen.
Hvis du selv siger op som funktionær
Hvis du er omfattet af funktionærloven og selv opsiger stillingen, så varer din opsigelsesperiode indtil udgangen af den følgende måned. Hvis du siger op den 15. oktober, varer din opsigelsesperiode altså til og med den 30. november. Denne regel gælder dog ikke, hvis andet er aftalt i ansættelseskontrakten, eller hvis du er ansat på prøvetid, da din opsigelsesperiode i en sådan situation typisk vil være på 14 dage.
Hvor lang er opsigelsesperioden for timelønnede?
Bare fordi, at en person er timelønnet, udelukker det ikke, at vedkommende kan være omfattet af funktionærloven – i så fald gælder funktionærlovens opsigelsesperioder.
De fleste timelønnede ansatte er imidlertid omfattet af en kollektiv overenskomst, hvilket er en aftale mellem lønmodtagere og arbejdsgivere om ansættelsesvilkårene. Hvis du er omfattet af en overenskomst, er det denne, du skal tjekke, for at finde frem til længden på din opsigelsesperiode.
Hvis du hverken er omfattet af funktionærloven eller en overenskomst, kan opsigelsesperioden aftales mellem arbejdstageren og arbejdsgiveren. Som tidligere nævnt, er det dog et krav, at dette aftales på forhånd og nedskrives i ansættelseskontrakten.
Hvis du selv siger op som timelønnet
Hvis du selv siger op og ikke er ansat som funktionær, finder du din opsigelsesperiode i din ansættelseskontrakt. Hvis du er dækket af en overenskomst, kan du også finde opsigelsesperiodens længde der.
Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.
Hvordan siger jeg op?
Hvis du er ansat som funktionær og ønsker at sige op, skal du være opmærksom på, at du er forpligtet til at indgive din opsigelse skriftligt. Hvis du ikke er ansat som funktionær, anbefaler vi dog stadig, at du indgiver din opsigelse skriftligt. På den måde kan du undgå misforståelser – særligt omkring hvornår din opsigelsesperiode starter – og derved mindske risikoen for konflikter med din arbejdsgiver.
Muligheder for forkortelse af opsigelsesperioden
Forkortelse af opsigelsesperioden, kan som udgangspunkt kun ske i tilfælde, hvor du er blevet opsagt af din arbejdsgiver.
Hvis du er blevet opsagt, og du har fået nyt arbejde, kan det nogle gange være belejligt at forkorte opsigelsesperioden. Det kan for eksempel være på grund af en konkurrenceklausul i din gamle ansættelseskontrakt, der gør at du ikke kan starte det nye sted, før du er færdig med at arbejde på din forhenværende arbejdsplads. I sådanne tilfælde kan du lave det, der kaldes en kontraopsigelse.
Hvad betyder det, hvis du er fritstillet i opsigelsesperioden?
Hvis du bliver fritstillet i opsigelsesperioden, betyder det, at du ikke skal møde op på arbejde under opsigelsesperioden. Du vil stadigvæk få udbetalt din sædvanlige løn, og du har en pligt til at søge nyt job under din fritstilling. Hvis du finder et nyt job, så er arbejdsgiveren berettiget til at modregne lønnen fra dit nye arbejde i den løn, som arbejdsgiveren skal udbetale til dig.
Da du stadigvæk er ansat i virksomheden i fritstillingsperioden, er du forpligtet til fortsat at optræde loyalt overfor din arbejdsgiver. Som følge heraf, må du ikke påtage dig arbejde hos en konkurrent i denne periode.
Hvad betyder det, hvis du er under suspension i opsigelsesperioden?
Hvis du er under suspension i opsigelsesperioden, betyder det, at du indtil videre er fritaget fra at skulle møde på arbejde. På trods af, at du ikke skal møde op, så skal du stadig stå til rådighed for din arbejdsgiver, da vedkommende kan kræve, at du møder på arbejde med en dags varsel. Du har dog stadigvæk muligheden for at påtage dig andet arbejde i perioden, så længe du kan møde op hos din nuværende arbejdsgiver med én dags varsel.
Under suspension skal du fortsat optræde loyalt overfor din arbejdsgiver og må derfor ikke tage arbejde hos en konkurrent. Du vil også stadigvæk modtage din sædvanlige løn.