15. december 2022
Sygemelding er, når du som arbejdstager orienterer din arbejdsgiver om, at du er syg, og derfor ikke kan møde på job. Når du sygemelder dig, har du ret til at holde fri. Men har du ret til løn under sygdom? Og hvilke krav stilles der egentlig til sygemeldingen? Få svarene i denne artikel.
Reglerne omkring sygemelding siger først og fremmest, at du har krav på at holde fri fra arbejde, hvis du bliver ramt af sygdom. Hvorvidt du har ret til løn under sygdom, og hvordan du skal sygemelde dig, afhænger imidlertid af vilkårene for dit ansættelsesforhold.
Hvis du er berettiget til at modtage løn under sygdom, vil dette fremgå tydeligt af din ansættelseskontrakt. Udgangspunktet er imidlertid, at arbejdstagere, der udfører funktionærarbejde og arbejder mere end 8 timer om ugen, har ret til fuld løn under sygdom.
Kravene til, hvordan og hvornår du skal give melding om sygdom, der forhindrer dig i at møde på job, afhænger af arbejdspladsens retningslinjer. Disse vil som som regel sige, at sygemelding skal ske senest på dagen, hvor du skulle have mødt på job, inden et bestemt tidspunkt. Hvis din arbejdsplads har lavet specifikke retningslinjer for, hvordan sygemelding skal ske, skal du følge disse. Hvis din sygemelding ikke opfylder arbejdspladsens krav hertil, kan det i værste fald føre til en fyring eller skriftlig advarsel.
Som udgangspunkt kan du godt blive fyret, mens du er sygemeldt på samme vilkår, som normalt ville gælde. Det er dog et krav, at opsigelsen er sagligt begrundet af din arbejdsgiver.
Arbejdsgiveren kan godt bruge din sygemelding, som begrundelse for opsigelsen. Det kræver dog at visse betingelser er opfyldt, herunder at du har været sygemeldt i længere tid, at sygdommen medfører driftsmæssige vanskeligheder for virksomheden og at der ikke er udsigt til, at du kommer til at genoptage arbejdet i nærmeste fremtid. Hvis du bliver fyret, mens du er sygemeldt, har du ret til løn frem til, at dit sædvanlige opsigelsesvarsel er udløbet.
120-dages-reglen er en regel, der fraviger udgangspunktet om, at du har ret til dit sædvanlige opsigelsesvarsel, når du bliver fyret, mens du er sygemeldt. Reglen gælder, hvis du er ansat som funktionær, og den er blevet indskrevet udtrykkeligt i din ansættelseskontrakt.
120-dages-reglen gør sig gældende, hvis du har haft mere end 120 sygedage i en sammenhængende periode på 12 måneder. Såfremt det er tilfældet, har din arbejdsgiver mulighed for at fyre dig med et forkortet varsel på løbende måned plus 1 måned, frem for det sædvanlige varsel for funktionærer på 3 måneder.
Arbejdsgiveren kan tidligst fyre dig med det forkortede varsel på din 121. sygedag og senest på din 129. sygedag. Hvis arbejdsgiveren ikke får det gjort inden da, kan vedkommende ikke længere fyre dig med forkortet varsel ved at henvise til 120-dages reglen og vil være nødsaget til at starte forfra med optællingen. Det indebærer reelt, at din 130. sygedag i en sådan situation, svarer til din 1. sygedag i henhold til 120-dages reglen.
Din arbejdsgiver er altid berettiget til at kræve dokumentation for din sygdom, når du sygemelder dig. Når arbejdsgiver kræver dokumentation for arbejdstagers sygdom, sker det typisk ved, at arbejdstageren indhenter en lægeerklæring. Det er din arbejdsgiver, der skal dække udgiften for udstedelsen af lægeerklæringen.
Hvis din arbejdsgiver kræver dokumentation for din sygdom efter en sygemelding, og du ikke indleverer den fornødne dokumentation, kan arbejdsgiveren betragte forholdet som ulovligt fravær, hvilket i værste fald kan føre til bortvisning.
Overvejer du at sige op, men er ikke sikker på, hvordan en skriftlig opsigelse skal se ud, kan du helt gratis benytte Legal Desk til at oprette din skriftlige opsigelse. Du udfylder blot vores formular med den relevante information og på baggrund heraf, bliver din skriftlige opsigelse automatisk genereret.