12. januar 2024
Hvis du ikke overholder fartgrænserne, risikerer du at få en fartbøde. Læs med her og få styr på fartgrænserne, hvor meget du kan risikere at skulle betale i fartbøde og hvornår fartovertrældelser fører til frakendelse af kørekort.
Fartgrænser skal sikre, at man trygt kan færdes i trafikken og dermed minimere trafikuheld. Der er forskellige fartgrænser alt efter, hvilket køretøj du kører, samt hvilket område du befinder dig i. Selvom der er fastsat nogle generelle fartgrænser, er det altid vigtigt at holde øje med vejskiltene. Vejskiltene angiver nemlig de fartgrænser, du skal følge, uanset om de afviger fra de generelle fartgrænserne, der almindeligvis burde gælde for typen af vejen. Derudover er det vigtigt, at afpasse sin fart og kørsel efter de konkrete forhold, såsom vejr og vejarbejde.
For personbiler, varebiler og motorcykler gælder følgende fartgrænser:
50 km/t i tættere bebygget område (by)
80 km/t uden for tættere bebygget område (landevej mm.)
130 km/t på motorvej, grænser kan dog også være 110 km/t, 100 km/t eller 90 km/t
For personbiler med påhæng, campingvogne, lastbiler, busser og vogntog, samt andre køretøjer med en totalvægt på over 3.500 kg gælder der særlige fartgrænser:
50 km/t i tæt bebygget område (by) med mindre den lokale fartgrænse er angivet
70 km/t på landevej
80 km/t på motorvej
Bemærk, at busser, der har et såkaldt 100 km/t-mærke bag på bussen lovligt må køre op til 100 km/t på motorveje. Det samme gælder for campingvogne, der har en såkaldt “Tempo 100 Danmark-godkendelse”.
Overholder du ikke ovenstående fartgrænser, kan du risikere at få en fartbøde og i værste fald få frakendt dit kørekort, betinget eller ubetinget. Størrelsen på fartbøden afhænger af, hvor meget du har kørt for stærkt, hvilket beregnes ud fra, hvor mange procent du overstiger fartgrænsen. Fartbøder starter på minimum 1.200 kr. Det er muligt at beregne fartbødens størrelse her. Hvis fartovertrældelserne er af meget grov karakter, kan du risikere at få frakendt dit kørekort betinget eller ubetinget.
Hvis du får frakendt dit kørekort betinget betyder det, at du skal bestå en kontrollerende køreprøve, det vil sige en almindelig teoriprøve og en praktisk køreprøve, inden for en tidsfrist fastsat af politiet. Dumper du en af prøverne får du frataget dit kørekort inden du består begge prøver. Derefter er du på prøvetid i tre år. Hvis du overtræder færdselsloven i prøvetiden, får du frakendt dit kørekort ubetinget.
Hvis du kører over 30 pct. for stærkt, får du et klip i kørekortet. Får du tre klip i dit kørekort inden for en periode på tre år, får du frakendt dit kørekort betinget. Udover at overskride fartgrænserne kan andre overtrædelser af færdselsloven også give klip i kørekortet.
Du kan derudover få frataget dit kørekort betinget, hvis du:
Overskrider fartgrænsen med mere end 60 pct., 160 km/t eller derover i en almindelig personbil
Overskrider fartgrænsen med mere end 40 pct. i et større køretøj (Eksempelvis i en lastbil, bil med campingvogn eller trailer)
Overskrider fartgrænsen med mere end 40 pct. i områder, hvor fartgrænsen er nedsat grundet vejarbejde
Ubetinget frakendelse af kørekort betyder, at du skal aflevere dit kørekort og mister retten til at køre i bil. Hvor længe du mister retten til at køre bil, afhænger af lovovertrædelsens karakter. Du kan enten få frakendt dit kørekort ubetinget i seks måneder, 10 år eller på livstid. For at få kørekortet tilbage skal du bestå en kontrollerende køreprøve (teorieprøve og praktisk køreprøve).
Uanset hvilket køretøj du kører, får du frakendt dit kørekort ubetinget, hvis du:
Overskrider fartgrænsen med mere end 100 pct. (dog skal du minimum køre 100 km/t)
Kører 200 km/t eller derover, uanset hvor mange procent du overskrider fartgrænsen med
Hvis du har særlig lav indtægt, kan du få nedsat visse typer af fartbøder til det halve beløb, dog er der et minimumsbeløb for bøden. For at du kan søge om at få nedsat en bøde, skal du:
Fremvise dokumentation på, at din årlige indkomst ikke overskrider 183.300 kr. før skat, det vil sige 15.275 kr. om måneden (2024).
For at søge om nedsættelse af bøde skal du udfylde en blanket, som du kan finde på politiets hjemmeside.