Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 -15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

13. marts 2023

Må man optage en samtale?

I dag er du nødt til at være indstillet på, at samtaler – lovligt eller ej – potentielt kan blive optaget. Det er imidlertid ikke altid ligetil at regne ud, om du må optage en samtale i en given situation. Her kan du læse mere om, hvornår det kan være tilladt at optage en samtale.

Er det lovligt at optage en samtale?

I visse situationer er det lovligt at optage en samtale uden de øvrige deltageres viden. En afgørende forskel er, om du er en del af den optagede samtale eller ej. Læs herunder, hvilke overordnede regler, der gælder på området.

Når du selv er en del af samtalen

Det er tilladt at optage en samtale uden at fortælle, at du gør det, hvis du selv deltager i den. Det gælder uanset, om samtalen finder sted over telefonen eller ved et fysisk møde. 

Du bør dog – rent etisk – overveje at oplyse modparten om, at samtalen bliver optaget, og til hvilket formål, men det er ikke ulovligt at undlade dette. Hvis du oplyser personen, du taler med, om, at du optager samtalen, og personen frabeder sig optagelsen, skal du respektere dette.

Du bør desuden vide, at offentlige myndigheder har lov til at sætte rammerne for de møder, de afholder, herunder forbyde optagelse af samtaler på mødet.

Når du ikke selv er en del af samtalen

Hvis du ikke selv er en del af samtalen, men blot ’er med på en lytter’, må du ikke optage samtalen. Straffeloven forbyder hemmelig aflytning eller optagelse af samtaler mellem andre.

Det betyder, at du kun må optage samtaler, som du selv deltager i, eller hvor du har fået samtykke fra mindst en af samtalens deltagere. Hvis det er i strid med straffeloven at optage lyd, er det heller ikke lovligt efter databeskyttelsesreglerne.

Se, hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen.

Hvad må jeg bruge optagelsen af en samtale til?

Selvom det er en selvfølge, er det væsentligt at nævne, at du naturligvis kun må bruge samtalen til et lovligt formål. Det kan eksempelvis være, at du blot selv ønsker at have styr på, hvad der bliver sagt under en samtale, men ikke viser optagelsen til andre efterfølgende. Gør du det, kan det være en krænkelse af den optagede persons privatliv – medmindre der er et sagligt grundlag for det. 

Som udgangspunkt må du derfor ikke offentliggøre samtalen eller afspille den for personer, som intet har med samtalen at gøre. Det kan være en overtrædelse af straffelovens regler om privatlivets fred, som beskytter videregivelse af private meddelelser og billeder. 

Hvis du er i en situation, hvor du benytter en advokat, må du dog gerne afspille en samtale, som du har haft med en anden part, over for denne, da advokaten har tavshedspligt.

Er det tilladt at optage samtaler med sin chef?

Som medarbejder må du under særlige omstændigheder gerne lave lydoptagelser af samtaler med din chef – også uden først at informere om det.

Har du eksempelvis behov for at bevise, at dine rettigheder bliver krænket på arbejdspladsen, er det lovligt at optage samtaler med din chef. Det gælder eksempelvis, hvis du mangler bevis for, at din chef mobber, chikanerer eller opfører sig upassende i situationer, hvor ingen andre lytter med.Som ansat må du dog ikke ukritisk optage alt, hvad der foregår på arbejdspladsen. Du vil altid skulle foretage en konkret vurdering, hvor du blandt andet overvejer, hvilke saglige og legitime formål du har med at optage en samtale. Det vil sige, at du skal afveje hensynene i den enkelte situation og vurdere, hvad der vil være rimeligt for de parter, der deltager i samtalen.

Det kan således godt være i orden at gennemføre en samtale uden først at oplyse om, at båndoptageren kører. Det er dog ikke muligt at opstille en generel regel for, hvornår det er i orden. Væsentligt er, at du husker at have modpartens hensyn in mente.

Vil du vide mere om databeskyttelse?

Databeskyttelsesloven er med til at sætte rammerne for den elektroniske behandling af personlige oplysninger. Læs mere om databeskyttelsesloven her.