Arveloven og reglerne om tvangsarv betyder, at du ikke frit kan vælge, hvem der skal arve efter dig. Nogle arvinger har krav på at modtage en vis arv, og dette kaldes tvangsarv. Men hvem er omfattet af tvangsarven, og hvor meget af arven er tvangsarv? Bliv klogere på, hvordan tvangsarven fordeles her – og husk, at du nemt kan bestemme arvefordelingen med et testamente fra Legal Desk.
Kun 649,-
Inkl. moms
Spar kr. 3.500,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur
Testamente
Opret og modtag på 10 minutter
Udfyld og modtag dit testamente straks
Vi hjælper dig hele vejen
Alle dine dokumenter samlet ét sted
+275.000 har valgt Legal Desk
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 649,-
Inkl. moms
Spar kr. 3.500,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Testamente
Opret og modtag på 10 minutter
Udfyld og modtag dit testamente straks
Vi hjælper dig hele vejen
Alle dine dokumenter samlet ét sted
+275.000 har valgt Legal Desk
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Tvangsarv er den del af din arv, som uanset indholdet af dit testamente automatisk tilfalder dine nærmeste pårørende, nemlig din ægtefælle og dine børn, som kaldes tvangsarvinger. Disse tvangsarvinger har samlet set krav på 25% af arven, uanset hvad der står i dit testamente. Hvis du ikke efterlader dig en ægtefælle eller børn, er der ingen tvangsarv, og hele din formue kan fordeles frit efter dine ønsker gennem et testamente. Tvangsarven udgør 25% af den arv, som dine tvangsarvinger ellers ville have modtaget, hvis arven blev fordelt efter arvelovens regler.
Hvis du ikke har oprettet testamente, bestemmer reglerne i arveloven, hvordan hele arven efter dig skal fordeles. I vores artikel om arveregler og arveloven, kan du læse mere om, hvordan arven efter dig bliver fordelt. Hvis du selv vil bestemme, hvordan arven efter dig skal fordeles, skal du oprette et testamente.
Du kan se vores testamente eksempel her, hvis du vil se, hvordan et testamente ser ud.
Selvom du laver et testamente, kan du ikke vælge fuldstændig frit, hvem der skal modtage arv efter dig. Nogle arvinger har krav på at modtage en vis arv (tvangsarv), og de kaldes for tvangsarvinger. Det er derfor ikke muligt at gøre dine tvangsarvinger arveløse, da de har krav på en bestemt andel af arven.
Tvangsarv er blandt andet relevant, hvis du og din ægtefælle både har fællesbørn og særbørn og ønsker, at jeres særbørn skal modtage mindst muligt, når I går bort. Det kan f.eks. være fordi, at jeres særbørn også modtager arv, når deres anden forælder er gået bort, og I derfor ønsker at tilgodese jeres fællesbørn, der kun skal arve fra jer.
Tvangsarv tilkommer den afdødes nærmeste pårørende, nemlig ægtefællen og børnene. Hvis et af børnene er afgået ved døden, overtager dennes børn, altså afdødes børnebørn, retten til tvangsarven i deres sted. Skulle både børn og børnebørn være døde, vil oldebørnene træde ind som tvangsarvinger. Tvangsarv sikrer dermed, at en del af arven altid går til ægtefællen og de direkte efterkommere, og det er derfor en del af formuen, som ikke kan fraviges gennem et testamente.
Tvangsarven udgør 25 pct. af den arv, som arvingen ellers ville være berettiget til at arve ifølge arveloven. De resterende 75 pct. består af friarven, som arvelader frit kan råde over.
Eksempel 1: Frederik efterlader sig barnet Peter og har i øvrigt ingen børn eller hustru. Arven er på 1 mio. kr. Peter vil som eneste arving normalt modtage 100 pct. af arven på 1 mio. kr. Frederik ønsker at begrænse arven, således at Peter kun får sin tvangsarv. Tvangsarven til Peter vil være 25 pct. af den oprindelige arv, og Peter vil derfor modtage 250.000 kr. i tvangsarv.
Eksempel 2: Pia efterlader sig to børn, men ingen ægtefælle. Arven er på 1 mio. kr. De to børn deler tvangsarven på 25 pct. af arven på 1 mio. kr. Børnene får derved 12,5 pct. af arven hver i tvangsarv, svarende til 125.000 kr.
Eksemplerne ovenfor viser kun, hvad beløbet for tvangsarven som minimum er. Hvis du ikke har oprettet et testamente, eller hvis du ikke har begrænset dine arvingers arv til tvangsarven i et testamente, vil dine tvangsarvinger naturligvis arve mere.
Tvangsarven kan begrænses til 1.510.000 kr. (2025) per tvangsarving, men dette er dog kun muligt at gøre i forhold til børn (livsarvinger) og ikke ægtefællen. Det betyder, at hvis tvangsarven for eksempel er på 1.600.000 kr., kan denne yderligere begrænses til 1.510.000 kr. Denne regel om tvangsarv kommer kun i spil, hvis der er tale om større formue, og beløbet pristalsreguleres årligt.
Et sort får-testamente er et testamente, hvor en arving (“det sorte får”) fraskrives så meget arv som muligt – hvilket betyder, at arvingen kun får sin tvangsarv. Det er som udgangspunkt ikke muligt at gøre dine børn arveløse. Det er kun muligt at gøre et barn arveløs, hvis barnet selv frasiger sig tvangsarven i form af et arveafkald.
Længstlevende ægtefælle kan vente med at udbetale tvangsarven, hvis vedkommende sidder i uskiftet bo. Hvis ægtefællerne har fællesbørn, kan de selv vælge at sidde i uskiftet bo. Hvis børnene derimod er særbørn, er det børnenes valg, om den længstlevende kan sidde i uskiftet bo. Hvis de siger nej, skal hvert barn som minimum have deres tvangsarv udbetalt.
Ugifte samlevende og ægtefæller sidestilles ikke efter arveloven. Det betyder, at din kæreste ikke vil være berettiget til tvangsarv, også selvom I har fællesbørn sammen, eller har boet sammen længe.
Du kan som beskrevet ovenfor ikke undgå, at din ægtefælle eller dit barn modtager tvangsarv, medmindre du bruger alt, hvad du ejer og dermed ikke efterlader dig noget. Du kan dog stadig bestemme over 75 pct. af din samlede arv ved at oprette et testamente.
Det kan derfor være en rigtig god ide at få oprettet testamentet, hvis du vil bestemme, hvordan arven efter dig skal fordeles, eller ønsker at begrænse arven til kun at omfatte tvangsarv.
Du kan med Legal Desk oprette testamente for enlige, testamente for samlevende eller testamente for ægtefæller. Nedenfor kan du se, hvordan processen foregår, når du bruger Legal Desk.
Klik ‘Lav testamente nu’ for at gå i gang med det samme!
Arveloven arbejder med arveklasser, der bygger på familiære relationer. Arveklasserne prioriterer dine nærmeste pårørende, hvor livsarvinger (børn, børnebørn) og ægtefæller er i første arveklasse. Anden arveklasse omfatter dine forældre og herefter dine søskende og deres børn. Tredje arveklasse omfatter dine bedsteforældre og deres børn.
De familiemedlemmer, der er under arveklasse 1, vil have førsteprioritet til arven. Hvis der ikke er nogen i arveklasse 1, vil arven gå videre til arveklasse 2, og så videre.
Hvis du ikke har lavet et testamente, fordeles arven efter arvelovens arveklasser. Hvis der ikke er arvinger i de tre arveklasser, tilfalder arven statskassen.
Tvangsarv er den del af din arv, som automatisk tilfalder dine nærmeste pårørende (ægtefælle og børn), uanset hvad der står i dit testamente. Det er derfor ikke muligt at gøre dine tvangsarvinger arveløse, da de har krav på en bestemt andel af arven.
Tvangsarven udgør 25% af den arv, som arvingen ellers ville have modtaget ifølge arveloven. De resterende 75 pct. er friarv, som arvelader frit kan råde over i et testamente.
Tvangsarvinger er den afdødes ægtefælle og børn. Hvis et barn er afgået ved døden, overtager børnebørnene retten til tvangsarven.
Som udgangspunkt er det ikke muligt at gøre sine børn arveløse. De har altid ret til tvangsarven. Det er kun muligt, hvis barnet selv frasiger sig tvangsarven i et arveafkald.
Friarv består af 75% af den samlede arv, som arvelader frit kan råde over i et testamente. Det betyder, at du i et testamente kan fordele de 75% mellem andre end tvangsarvinger.
Ja, tvangsarven til børn kan begrænses til 1.510.000 kr. (2025) per tvangsarving, hvis der er tale om en større formue.
Et "sort får"-testamente er et testamente, hvor en arving ("det sorte får") fraskrives så meget arv som muligt, så arvingen kun får sin tvangsarv.
Når en gift person dør, kan den længstlevende ægtefælle under visse betingelser undgå, at den afdødes børn får udbetalt deres del af arven, og kan i stedet kræve at beholde rådigheden over hele den afdøde ægtefælles formue. Dette kaldes at sidde i uskiftet bo.
På denne måde bliver den afdødes dødsbo ikke ‘skiftet’, dvs. fordelt mellem de øvrige arvinger. Den længstlevende ægtefælle kan dermed råde over formuen, indtil vedkommende selv går bort. Uskiftet bo betyder ikke, at børnene bliver arveløse, men derimod blot, at arven, de står til at modtage, bliver udskudt, indtil den længstlevende ægtefælle går bort.
Ugifte samlevende er ikke berettiget til tvangsarv efter arveloven. Der er derfor mulighed for at oprette et testamente for ugifte samlevende – du kan læse mere om dette her.