Selvom I har oprettet en ægtepagt med særeje, kan det stadig godt være svært at gennemskue, hvem der egentlig arver hver af ægtefællernes særeje. Er det den længstlevende ægtefælle, børnene eller en helt tredje person, der arver? Læs her, hvad du kan gøre for at påvirke, hvem der arver dit særeje – du kan blandt andet tage kontrol over din arv med et testamente.
Kun 649,-
Inkl. moms
Spar kr. 3.500,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur
Testamente
Opret og modtag på 10 minutter
Udfyld og modtag dit testamente straks
Vi hjælper dig hele vejen
Alle dine dokumenter samlet ét sted
+275.000 har valgt Legal Desk
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Legal Desk benyttes af over 275.000 virksomheder, selvstændige, private og samarbejdspartnere!
Kun 649,-
Inkl. moms
Spar kr. 3.500,-
Ift. traditionel advokat
10 - 15 min.
I reelt tidsforbrug
Testamente
Opret og modtag på 10 minutter
Udfyld og modtag dit testamente straks
Vi hjælper dig hele vejen
Alle dine dokumenter samlet ét sted
+275.000 har valgt Legal Desk
100% tilfredshedsgaranti eller pengene retur*
Når I indgår et ægteskab, vil hver parts ejendele som udgangspunkt blive samlet til én samlet formue, som kaldes formuefællesskab (også kendt som delingsformue). Hvis I ikke ønsker formuefællesskab, skal I oprette en ægtepagt med enten fuldstændigt særeje eller kombinationssæreje. Herved beholder I hver især jeres respektive ejendele og formuer ved skilsmisse og separation. Hvad der sker med jeres ejendele ved arv afhænger ligeledes af, om I har valgt fuldstændigt særeje eller kombinationssæreje.
Ved kombinationssæreje bliver afdødes særeje omdannet til delingsformue, mens længstlevende ægtefælles særeje bliver til fuldstændigt særeje. Det betyder kort sagt, at afdødes særeje først deles i to, hvorefter den længstlevende ægtefælle skal have halvdelen. Den resterende halvdel bliver herefter fordelt efter enten arvelovens regler eller afdødes testamente.
Er der oprettet et testamente, kan afdøde frit bestemme over 75 % af den halvdel, der skal fordeles som arv. De 25 %, som der ikke kan bestemmes over, er tvangsarv og skal lige meget hvad gå til længstlevende ægtefælle, børn eller begge, alt afhængigt af, hvem afdøde efterlader sig. Hvis det kun er længstlevende ægtefæller, der står tilbage, skal vedkommende også have tvangsarven på 25 %, men hvis der både efterlades en ægtefælle og børn, skal de have 12,5 % hver. De 75 %, som du selv kan råde over i dit testamente, kan udover at gå din til ægtefælle eller dine børn, også gå til en helt tredje.
Lav nemt og hurtigt et testamente med Legal Desk her.
Er der ikke oprettet et testamente, er det arvelovens regler, der gælder. Efterlader den afdøde ægtefælle sig kun længstlevende ægtefælle, er vedkommende berettiget til at modtage hele den resterende del af arven/særejet. Efterlader den afdøde ægtefælle sig både længstlevende ægtefælle og børn, skal de hver især have halvdelen af den resterende del af arven/særejet.
Lav en ægtepagt med kombinationssæreje her.
Ved fuldstændigt særeje indgår den førstafdøde ægtefælles særeje ikke i et formuefællesskab. Det betyder, at arven skal fordeles, som den er, uden at længstlevende først skal have halvdelen. Hvem, der er berettigede arvinger, afhænger af, om der er oprettet et testamente eller ej.
Er der oprettet et testamente, skal arven fordeles ud fra dette. Her skal I dog være opmærksomme på, om der er tvangsarvinger såsom ægtefæller og børn. Har afdøde kun efterladt sig længstlevende ægtefælle, er vedkommende berettiget til mindst 25 % (tvangsarv) af afdødes særeje. Efterlades der både ægtefælle og børn, skal de to parter dele de 25 % og dermed have 12,5 % hver. De resterende 75 % af særejet kan afdøde frit bestemme over med sit testamente, hvorfor denne andel kan gå til ægtefællen, børnene eller en helt tredje.
Lav nemt og hurtigt et testamente med Legal Desk her.
Er der ikke oprettet et testamente, er det arvelovens regler, der bestemmer, hvem der arver den afdøde ægtefælles særeje. Her er den længstlevende ægtefælle og børnene hver især berettiget til halvdelen af særejet. Ægtefællen skal herefter betale 0 % i arveafgift, mens børnene skal betale 15 % i arveafgift.
Lav en ægtepagt med fuldstændig særeje her.
Et testamente kan have stor betydning for, hvordan ægtefællernes respektive særeje bliver fordelt, når de går bort. Derfor anbefaler vi, at du tager kontrol over din arv med et testamente, så du ikke risikerer, at arvelovens bestemmelser strider imod dine ønsker.
Det har heldigvis aldrig været hverken billigere eller nemmere at lave et testamente, og med Legal Desk kan du klare det online for kun 649 kr. Det eneste, du skal gøre, er at udfylde vores formular og på baggrund heraf, vil du straks modtage et færdigudarbejdet testamente, som blot skal underskrives foran en notar. Du skal dog være opmærksom på, at notaren vil opkræve en retsafgift på 300 kr.
Klik på ‘Lav testamente nu’ nedenfor for at gå i gang med dit testamente.
Ved formuefællesskab samles ægtefællernes formuer til én samlet formue, som deles ligeligt mellem ægtefællerne ved separation, død eller skilsmisse.
Ved særeje beholder hver ægtefælle sine ejendele og formuer ved skilsmisse, separation og eventuelt død, afhængigt af den type særeje, der er valgt.
Ved separation eller skilsmisse deles særeje ikke mellem ægtefællerne.
Ved dødsfald bliver afdødes særeje til delingsformue, mens længstlevende ægtefælles særeje bliver til fuldstændigt særeje. Det betyder, at afdødes særeje deles i to, hvor længstlevende ægtefælle får halvdelen, og den længstlevende ægtefælle skal ikke dele sin fuldstændige særeje.
Ved kombinationssæreje bliver afdødes særeje til delingsformue, og ægtefællen har derfor krav på halvdelen af formuen, som var særeje. Det betyder, at du i et testamente ikke kan råde over denne halvdel, som din ægtefælle har ret til.
I et testamente kan du dog frit bestemme over 75% af den halvdel, der skal fordeles som arv. De resterende 25% er tvangsarv til længstlevende ægtefælle og/eller børn.
Når du har fuldstændigt særeje, skal du ikke dele din formue med din ægtefælle, hverken ved separation, skilsmisse eller død. Når en ægtefælle afgår ved døden, fordeles arven derfor direkte efter testamente eller arveloven uden at blive delt med ægtefællen først.
I et testamente kan du frit bestemme over 75% af din formue, som er fuldstændigt særeje. De resterende 25% er tvangsarv til længstlevende ægtefælle og/eller børn, og du kan derfor ikke gøre dem arveløse.
Arven fordeles efter arvelovens regler. Længstlevende ægtefælle arver det hele, hvis der ikke er børn. Hvis der er børn, arver ægtefælle og børn halvdelen hver.
Tvangsarv er den del af arven, som ægtefælle og børn altid har ret til, uanset om der er oprettet et testamente. Det er derfor ikke muligt at gøre dine tvangsarvinger arveløse, da de har krav på en bestemt andel af arven.
Tvangsarvinger er den afdødes ægtefælle og børn. Hvis et barn er afgået ved døden, overtager børnebørnene retten til tvangsarven.
Tvangsarven udgør 25% af den samlede arv. De resterende 75 pct. er friarv, som arvelader frit kan råde over i et testamente.
Et testamente giver dig mulighed for at bestemme, hvordan dit særeje skal fordeles, og sikrer, at dine ønsker bliver opfyldt. Det er derfor altid en god ide at oprette et testamente, så du undgår risikoen for, at arvelovens regler ikke stemmer overens med dine ønsker.