16. januar 2025
I denne artikel kan du læse mere om, hvordan du finder ud af, om nogen er afgået ved døden. Du kan også læse om, hvordan du finder ud af, om den afdøde har efterladt sig et testamente.
Det er ikke altid muligt at få personligt besked, når en person går bort. Af denne grund har man indført dødsannoncer i samtlige aviser, som er små annoncer om, at en person er gået bort, og hvor og hvornår bisættelsen sker.
Det kan være besværligt at holde øje med alle dødsannoncer i alle aviser, hvorfor der i dag findes digitale alternativer såsom afdøde.dk, der samler en stor del af dødsannoncer og bekendtgørelser af dødsfald.
Ønsker du at finde oplysninger om afdøde, kan du på Borger.dk anmode om at få udleveret oplysninger fra CPR-registret. En sådan anmodning koster 98 kr. (2025), uanset om søgningen giver resultat eller ej. For at kunne lave et opslag, skal du enten oplyse vedkommendes navn og adresse (adresse virker dog ikke, hvis personen er død før 1972), navn og fødselsdato eller navn og CPR-nummer. Lav et opslag i CPR-registret her.
Et andet relevant problem, som tit opstår er, hvorvidt afdøde har efterladt sig et testamente.
Når dødsfaldet er blevet meddelt til sognepræsten, kontakter vedkommende Skifteretten, der 3-4 uger efter dødsfaldet indkalder de pårørende til et møde om, hvad der skal ske med dødsboet. Inden dette møde har Skifteretten taget kontakt til den pågældende notar for at høre om, hvorvidt afdøde har efterladt sig et testamente.
Meddeler notaren, at der ikke er oprettet noget notartestamente, bliver de pårørende, der dukker op til mødet, adspurgt om afdøde har efterladt sig en anden form testamente (typisk vidnetestamente).
Nogle gange kan det føre til, at der skal afholdes flere møder, før dødsboet kan fordeles ud til arvingerne.
Du kan selv lave dit testamente online på bare 10-15 minutter med Legal Desk. Alt, hvad du skal gøre, er at udfylde vores formular – så modtager du straks dit dokument, klar til at blive underskrevet foran en notar.