Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

22. juli 2024

Hvordan gøres arv til særeje ved skilsmisse?

Hvis jeg eller min ægtefælle modtager arv, mens vi stadig er gift, bliver denne arv så automatisk til formuefællesskab? Og skal arven i så fald deles mellem os begge i tilfælde af separation eller skilsmisse? Der er ikke nogle entydige svar på dette, da det afhænger af flere forhold. Vi gennemgår disse i denne artikel.

Hvis du er gift og modtager arv

Hvis du modtager arv, uanset hvem det er fra, så bliver arven som udgangspunkt til formuefællesskab (også kendt som delingsformue) mellem dig og din ægtefælle. Det betyder også, at din arv skal deles ligeligt med din ægtefælle i tilfælde af en skilsmisse, separation eller død.

Denne situation er gældende, hvis hverken du eller din arvelader aktivt har foretaget noget, som påvirker arveforholdet i dit ægteskab. I princippet indgår alle dine aktiver og passiver nemlig i formuefællesskabet indtil dagen for skilsmissen, hvorfor f.eks. modtagne gaver – både pengegaver og fysiske gaver – som udgangspunkt skal deles.

Hvordan ændrer jeg arveforhold?

Hvis du står midt i en skilsmisse eller overvejer at blive skilt, og har modtaget arv, som du ikke ønsker at dele med din ægtefælle, behøver du ikke at gå i panik. Der gælder nemlig to undtagelser, hvor arven ikke skal deles:

  1. Hvis arven du har modtaget er testamenteret som særeje for dig.

  2. Hvis du og din ægtefælle har oprettet en ægtepagt med særeje.

Hvis én af disse to undtagelser er opfyldt, skal din arv ikke deles med din ægtefælle ved skilsmisse.

Testamente med særeje

Den første undtagelse er ikke noget, som du selv kan bestemme. Det er kun vedkommende, som opretter testamentet, hvor du er indskrevet som arving, der kan bestemme, at arven skal gøres til særeje for dig. De fleste nyere testamenter tager stilling til dette, men det kan godt ske, at nogen ikke er bekendt med reglerne for, at arv kan blive til formuefællesskab. Det anbefales derfor, at du – hvis du ved, at du er arving – tager kontakt til vedkommende, du skal modtage arv fra og fortæller dem om reglen. Da det ofte er arveladers ønske, at arven skal gå til den person, som de har indskrevet som arving og ikke en eventuel fraskilt ægtefælle, kan det også være med til at få deres ønske opfyldt.

Når du laver dit testamente med Legal Desk, kan du selv bestemme, om arven efter dig skal være særeje for dine arvinger – klik her for at lære mere.

Ægtepagt med særeje

I forhold til den anden undtagelse, er det noget dig og din ægtefælle i fællesskab kan bestemme. Vælger I at oprette en ægtepagt med særeje – enten fuldstændigt særeje eller kombinationssæreje – vil den arv, I hver især modtager, falde ind under jeres respektive særeje. Hermed bliver arven og jeres øvrige ejendele ikke delt mellem jer ved skilsmisse.

Læs mere og lav ægtepagt med fuldstændigt særeje her.

Læs mere og lav ægtepagt med kombinationssæreje her. 

Opret dit testamente nemt og hurtigt med Legal Desk

Ved at anvende Legal Desks testamente har du mulighed for at tage stilling til, hvorvidt du ønsker, at arven til dine arvinger skal gøres til formuefællesskab, fuldstændigt særeje eller kombinationssæreje. Dermed kan du selv sikre, at arven, du efterlader dig, udelukkende går til dine arvinger og ikke til arvingernes tidligere ægtefæller.

Lav dit testamente med Legal Desk allerede i dag.