Support har åbent mandag til fredag kl. 10.00 - 15.00.
Alternate Text

Din version af [[BrowserName]] er forældet, og nogle funktioner på siden virker muligvis ikke korrekt. Vi anbefaler, at du bruger den seneste version af Google Chrome

Ignorér / luk

11. januar 2023

Samlivskontrakt

En samlivskontrakt er en kontrakt for ugifte samlevende, der afklarer rammerne for jeres økonomiske fællesskab, samt hvordan jeres fælles ejendele skal fordeles, hvis I går fra hinanden. Læs mere om, hvordan I med en samlivskontrakt kan opnå en retsstilling, der i videst muligt omfang minder om ægtefællers her.

Hvad er en samlivskontrakt?

En samlivskontrakt er en kontrakt for ugifte samlevende, der afklarer rammerne for jeres økonomiske fællesskab, samt hvordan jeres fælles ejendele skal fordeles ved et eventuelt ophør af samlivet.

En samlivskontrakt er juridisk forpligtende for begge parter, hvorfor det er vigtigt, at I begge nærlæser den – og eventuelt får den gennemgået af en juridisk kvalificeret person – inden I underskriver. I skal dog være opmærksomme på, at I ikke lovligt kan aftale i samlivskontrakten, at der skal gælde samme regler for jer, som der gælder for ægtefæller. I kan imidlertid godt aftale en ordning, der på mange måder minder om retsstillingen mellem ægtefæller.

Hvordan bruges samlivskontrakten til at opnå en retsstilling, der ligner ægtefællers?

Ægtefæller har som udgangspunkt formuefællesskab. Ved formuefællesskab vil alt, som ægtefællerne køber under ægteskabet blive betragtet som delingsformue – altså som noget, ægtefællerne deler.

Dette kan ægtefællerne dog ændre på ved at oprette en ægtepagt om særeje. En ægtepagt om særeje indebærer, at ejeren af den eller de genstand(e) og/eller formue(r), som særejet vedrører, ikke skal dele den/dem ved separation eller skilsmisse.

Omvendt er udgangspunktet for ugifte samlevende ikke formuefællesskab, men derimod at alt, hvad hver samlever køber under samlivet, tilhører den pågældende. Det er dette udgangspunkt i som ugifte samlevende kan ændre på ved at oprette en samlivskontrakt. Heri kan I eksempelvis aftale, at alt, hvad I køber til jeres fælles hjem under samlivet, skal betragtes som fælleseje, uanset hvilken samlever, der har betalt eller har kvitteringen for genstanden. 

Se hvordan Legal Desk virker. Artiklen fortsætter under videoen. 

Hvad kan ellers aftales i en samlivskontrakt?

Udover at skabe en økonomisk ramme for samlivet, der minder om ægtefællers, er der også andre ting, I kan aftale i en samlivskontrakt, der kan få jeres samliv til at minde mest muligt om et ægteskab. Det indebærer blandt andet, at I kan:

  • forpligte jer til at oprette en fælles konto til betaling af udgifter. 
  • forpligte jer til at bidrage til ovenstående konto efter bedste evne under samlivet. 
  • give hinanden fuldmagt til at handle på den andens vegne i særlige og relevante situationer. 
  • fastsætte regler for, hvordan samlivskontrakten skal opsiges i tilfælde af samlivets ophør.
  • fastsætte regler for, hvordan jeres fælles midler skal fordeles i tilfælde af samlivets ophør. 
  • aftale, hvad der skal ske med jeres fælles børn i tilfælde af samlivets ophør – herunder hvem der skal være bopælsforælder, og hvor hyppigt den øvrige forælder har ret til samliv med børnene.

Arv, pension og forsikring 

Udover at aftale ovenstående i jeres samlivskontrakt, kan I ligeledes udarbejde andre dokumenter, der får jeres retsstilling til at ligne ægtefællers yderligere. Dette kan I først og fremmest gøre ved at oprette testamenter til fordel for hinanden, således at I arver efter hinanden ved dødsfald. Dette sker nemlig ikke uden et testamente, uanset om I har boet sammen i 30 år og har fem fællesbørn, da der ikke eksisterer en legal arveret for ugifte samlevende.

Derudover kan I også indsætte hinanden som begunstiget i hver jeres eventuelle forsikring og/eller pension. Dette sikrer, at den længstlevende samlever får udbetalt den førstafdødes forsikringssum og/eller pension ved dødsfaldet. Hvis ikke længstlevende er blevet indsat som begunstiget, vil pengene tilfalde førstafdødes nærmeste pårørende – og det er ikke sikkert, at længstlevende samlever vil blive betragtet som afdødes nærmeste pårørende.

Du kan læse mere om, hvordan du begunstiger din samlever her