15. december 2022
Udlændingeloven regulerer, hvilke muligheder udlændinge, inklusiv flygtninge, har for at opholde sig i Danmark. Det gælder eksempelvis, hvornår asylansøgere kan få status som flygtninge for senere at få lovligt ophold. Loven siger også noget om, hvordan man kan få lovligt ophold som studerende, arbejdstager eller familiesammenført individ. Læs mere om udlændingeloven her.
Udlændingeloven indeholder bestemmelser i forhold til udlændinges rettigheder i Danmark. Bestemmelserne handler blandt andet om udlændinges muligheder for at søge asyl og opholdstilladelse.
Loven indeholder også regler om udvisning af kriminelle udlændinge. Den danske udlændingelov bliver tit betegnet som en af de strammere udlændingelovgivninger i Europa på grund af de strenge krav, du skal opfylde for at kunne opnå retten til eksempelvis familiesammenføring.
At få asyl betyder, at du har fået opholdstilladelse som flygtning. Det indebærer, at du er beskyttet mod at blive sendt tilbage til dit hjemland, så længe opholdstilladelsen er gyldig. Du kan få asyl i Danmark, når du risikerer at blive udsat for tortur, forfølgelse eller anden umenneskelig behandling, hvis du bliver sendt tilbage til dit hjemland.
Du skal søge asyl hos de danske udlændingemyndigheder for at blive anerkendt som flygtning. Ved ansøgning om asyl bliver du registreret som asylansøger hos Udlændingestyrelsen, der sammen med Flygtningenævnet vurderer, om du kan få flygtningestatus og ret til ophold.
Hvis du ikke er statsborger i et land i Norden, EU eller EØS (EU-landene samt Norge, Island og Liechtenstein), skal du have opholdstilladelse for at opholde dig i Danmark i længere tid. Du kan få opholdstilladelse som flygtning, hvis du opfylder betingelserne for det. Du kan dog også få opholdstilladelse som studerende eller arbejdstager eller gennem reglerne om familiesammenføring.
Hvis du skal kunne få opholdstilladelse på baggrund af din status som studerende, skal du opholde dig i Danmark som led i din uddannelse. Du kan eksempelvis få opholdstilladelse, hvis du studerer på en grund- eller ungdomsuddannelse.
Betingelserne, for at du kan opnå opholdstilladelse i kraft af din status som studerende, er blandt andet, at du er optaget på en relevant uddannelse, at du har penge nok til at kunne forsørge dig selv, at du har visse sproglige kundskaber, og at din uddannelse er godkendt af en statslig myndighed.
Hvis du som udlænding ønsker at tage arbejde i Danmark, skal du have en opholds- og arbejdstilladelse. Du kan dog i nogle tilfælde udføre arbejdsrelaterede aktiviteter uden en opholds- og arbejdstilladelse. Det gælder i tilfælde, hvor besøget varer mindre end tre måneder, og du skal deltage i aktiviteter som eksempelvis møder og forhandlinger, eller modtage og give undervisning.
Det kræver som udgangspunkt en arbejdstilladelse, hvis du under dit ophold i Danmark medvirker til skabelsen eller ændringen af et produkt. Det kræver også en tilladelse fra første arbejdsdag, hvis du laver arbejdsrelaterede aktiviteter, som varer mere end 90 dage.
Hvis du forventer at skulle arbejde her i længere tid, skal du ved din indrejse søge om opholds- og arbejdstilladelse. Det er muligt at opnå opholds- og arbejdstilladelsen som både lønmodtager og selvstændig gennem en række ordninger. Dem kan du se på Nyidanmark.dk, der også angiver de konkrete betingelser for at opnå arbejdstilladelse.
Hvis du som udlænding ønsker at besøge Danmark, kan du nøjes med at søge visum, hvis opholdet er kortvarigt, hvilket vil sige op til 90 dage. Dette gælder naturligvis kun for statsborgere fra visumpligtige lande. Andre kan være her kortvarigt uden visum.
Du kan tidligst indgive din ansøgning om visum tre måneder inden din planlagte indrejse, og det tager som regel 15 dage for myndighederne at træffe en afgørelse i din visumsag. Du skal indgive din ansøgning i en såkaldt repræsentation i udlandet. Det betyder, at du skal søge visum på en dansk ambassade eller en udenlandsk ambassade, der behandler danske visumansøgninger. Du kan også søge visum i et dansk generalkonsulat, og vil du læse mere om reglerne, kan du gøre det her.
Du kan også få en tidsbegrænset opholdstilladelse med varighed på op til to år (med mulighed for forlængelse), hvis du bliver familiesammenført med din ægtefælle, faste samlever, forælder eller andet familiemedlem. Forudsætningen er, at familiemedlemmet opholder sig lovligt i Danmark, fordi vedkommende enten er dansk statsborger, har permanent opholdstilladelse eller er flygtning. Du skal derudover opfylde betingelserne for familiesammenføring.
Betingelserne er forskellige, alt efter hvem du ansøger om at blive familiesammenført med. Hvis du eksempelvis ønsker at blive familiesammenført med din ægtefælle/faste samlever, som enten er dansk statsborger eller har permanent opholdstilladelse, skal du blandt andet opfylde disse betingelser:
Du kan læse mere om alle betingelser og krav til familiesammenføring her